6 különösen káros tévhit a szoptatásról

Nem ritka, hogy saját orvosa figyelmezteti a hosszan szoptató anyát: jó lesz, ha már elválasztja a gyerekét, hiszen egyrészt úgysem ér már semmit az a tej, másrészt az egészségének is árt vele, “túl sokat kivesz belőle”. Vajon tényleg ennyire rosszul állunk? A szoptatás valóban káros volna az anya egészségére? Nem hangzik valami logikusan…
Valójában egyre több kutatási eredmény utal arra, hogy a hosszas szoptatás kimondottan előnyös a nő egészsége szempontjából IS. Hosszú távon kedvező hatást gyakorol az anyagcserére, csökkenti a kettes típusú diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek későbbi kockázatát. Vegyük tehát sorra a legkártékonyabb tévhiteket, lássuk mit mond róluk a tudomány, és mi állhat a tévhitek mögött!

1. A szoptató nő hormonálisan olyan állapotban van, mint a változó korban. Elsorvad a hüvelynyálkahártya, megszűnik a menstruáció.
A változó kor hormonális összképe és folyamatai természetesen jelentősen eltérnek attól, ami egy szoptató nő hormonháztartásával történik. Normális, és más emlősöknél is általános jelenség, hogy a szülés utáni időszakban szexuálisan inaktív időszak következik. Ennek célja, hogy az anya figyelmét az utód gondozására, táplálásárára irányítsa. Az ember esetében ez valóban alacsony ösztrogén szintet jelent, kizárólagos szoptatás esetén többnyire a szülés utáni első hat hónapban, más nőknél akár a szoptatás teljes időtartama alatt. Ezalatt szünetel a menstruáció (de még ez sem igaz kivétel nélkül minden szoptató nőre). A hüvelyfal nyálkahártyája az eddig elmondottak miatt valóban szárazabb. A kérdés szexszel összefüggő részéről itt olvashatsz. A szoptatás idején normális, ha szünetel a menstruáció vagy rendszertelen a vérzés. Ám arra az eshetőségre számítani kell, hogy peteérésre akkor is sor kerülhet, ha nem előzte meg menstruáció. A szoptatás csökkenti bizonyos típusú mellrákok és a petefészekrák keletkezésének kockázatát, s ez a hatás a természetes ösztrogénhiányos időszakok hosszával is összefügg.

2. Aki évekig szoptat, annak csontritkulása lesz.
Az igaz, hogy a szoptatás idején, különösen az első hónapokban mért csontsűrűség alacsonyabb a korábbinál. Ám ha alaposabban utánanézünk, kiderül, hogy ez átmeneti állapot, a szoptatás befejezése után 3-6 hónappal mért érték már nem különbözik azokétól, akik nem szoptattak, sőt, akár jobb is lehet. A szoptatás idején egyébként megváltozik a kalcium anyagcsere: a vizelettel kevesebb kalciumot ürítünk, a táplálékkal felvett kalciumot jobb hatásfokkal hasznosítjuk. A szoptatás és csontsűrűség témájáról itt találsz bőségesen kutatásokról beszámoló cikkeket.

3. A szoptatás során a fogakból is elvonja a szervezet a kalciumot, ezért annyi a lyukas, menthetetlen fog.
Nem! A fogak romlása valójában sok tényezőtől függ. Számít a genetika is, igen nagy jelentősége van a táplálkozásnak, és hatalmas a megfelelő fogápolás szerepe. Sokkal kevesebb gond lenne a fogakkal, ha mindenki rendszeresen járna fogorvoshoz, nem csak akkor, ha már iszonyúan fáj a fog. Különösen a szoptatás idején hajlamosak sokan halogatni a fogorvoshoz menést és a lyukas fog ellátását, mert úgy tudják, nem kaphatnak érzéstelenítő injekciót, nem lehet röntgenezni és gyógyszereket szedni. Valójában szinte bármilyen fogászati kezelés elvégezhető a szoptatás alatt is, sem a röntgenezésnek, sem az érzéstelenítésnek nincs akadálya, a szoptatást pedig nem szükséges szüneteltetni ezek miatt.

4. A szoptatástól hullik a nők haja.
Nem! A szülés utáni meglepően erős hajhullásnak nem a szoptatáshoz van köze, hanem a terhességhez: akkor jóformán szünetelt a hajhullás, szülés után pedig egyszerre pótolja a szervezet, amit elszalasztott.

5. Szoptatás alatt nem szabad sportolni, mert elmegy tőle a tej.
Nem! A megfelelő fokozatossággal felépített, jól megválasztott sport kimondottan előnyös hatású a szoptatás alatt (is): növeli az állóképességet, csökkenti a stresszt, segíti a jó testtartás és testtudat kialakulását, segíti a testsúly normális tartományba kerülését.

6. A szoptató nő sok mindent nem ehet, például aprómagvas gyümölcsöket, dióféléket, káposztaféléket.
Minél elterjedtebb ez az ostoba, alaptalan tévhit, annál gyakoribb lesz, hogy a szoptatás idején valóban lerobbannak a nők – a krónikus tápanyag- és vitaminhiánytól. Valójában semmilyen vizsgálat nem igazolta, hogy a szoptatás idején bizonyos ételeket mellőzni kellene. Különösen rossz ötlet a friss idénygyümölcsök és a káposztafélék mellőzése, ezek ugyanis minden szempontból a leghasznosabb, legegészségesebb, szoptató nőknek csak nyomatékosan ajánlható táplálékok közé tartoznak.

Összességében: ha úgy érzed, részedről mégis áldozat a szoptatás, ami csupa lemondással jár, érdemes felvenned a kapcsolatot szoptatási tanácsadóval, hátha lehet segíteni a helyzeten. Sajnos néha szavahihetőnek tartott oldalakon is vannak téves információk, amelyeket azóta felülírt a tudomány.

Szerző: W. Ungváry Renáta szoptatási tanácsadó IBCLC

Hozzászólások