Egyre többen fordulnak bizalommal a kecsketejből készült tápszerek felé, így mindenképpen érdemes kicsit közelebbről is szemügyre venni, miért különlegesek ezek a termékek.
Mivel már a tápszerek elterjedése előtt is ismeretesek voltak a kecsketej jótékony hatásai, gyakran javasolták ezt az anyatej kiegészítésére, amennyiben az nem bizonyult elegendőnek a kicsi számára.
Logikusnak tűnik tehát a kérdés, hogy miért részesítették előnyben a kecsketejet, más állatok tejével ellentétben? A gazdasági magyarázat az, hogy elterjedtebb volt, könnyű volt hozzáférni.
A kecsketejjel táplált csecsemők fejlődése semmiben sem különbözött az anyatejjel tápláltakétól! 4
Ezen kutatásokra támaszkodva fejlesztették ki az Új-Zélandról érkező kecsketejes tápszert, a Capricare-t is.
Hogyan lehetséges ez?
A kecsketej, az anyatejhez hasonlóan az úgynevezett apokrin mirigyekben termelődik, ezért több bioaktív anyagot is tartalmaz, mint például az – egészséges fejlődéshez elengedhetetlen – nukleotidokat és szabad aminosavakat. A kecsketej protein-, zsír- és laktóz tartalma hasonló az elterjedtebb állati tejekhez, azonban van néhány fontos különbség: az alfa S1-kazeinnek nevezett fehérje – ami a fő tejallergia forrás – mennyisége jelentősen kevesebb a kecsketejben (0,9-7g/l, míg például a tehéntejben 12-15 g/l közötti értéket mutat).
Látható tehát, hogy a kecsketej fehérje összetétele jobban hasonlít az anyatejéhez, így alkalmas a csecsemők táplálására. 1
Miért fontos az alfa S1-kazein mennyisége?
Az alfa S1-kazeinnek két fontos szerepe van a baba életében. Egyik a már említett tejallergia kialakulása, melyért ez a fehérje a felelős. Habár 100%-osan kivédeni nem tudjuk, de hiányában, vagy kisebb mennyiségben való fogyasztása esetén, csökkenteni tudjuk a lehetséges allergia létrejöttét.
Másik jelentősége abban rejlik, hogy ha kevés van a tejben, akkor egy sokkal lágyabb, könnyebben emészthető „masszává” alakul a kisdedünk gyomrában. Ez azért fontos, mert a kisbabák gyomra még nem annyira savas, így nehezebben is emészt.
Így csökkenhetnek a hasfájások, a gyomorgörcsök, vagy a meteorismus, valamint a kedvező zsírsavösszetétellel egyetemben, jobb felszívódást, teljesebb emésztést eredményezhet. 2, 3
Hogyan érik el, hogy a Capricare megőrizze a kecsketej jó tulajdonságait?
Új-Zéland ismert a kíméletes állattartásáról és a szigorúan szabályozott antibiotikum használatról, amit csak kivételes esetben alkalmazhatnak az állatoknál. A magas minőség elérése, így már a legelőkön megkezdődik. Új-Zéland csodálatos, dús mezőin, szabadon legelésznek a gyártó saját kecskéi, amik a természet kínálta táplálékon kívül nem is kapnak mást. Mivel a kecsketej természetéből fakadóan tartalmazza a bioaktív anyagokat, nagyon jó a tejzsír-, valamint a fehérje tartalma, nem szükséges bonyolult elválasztási, szűrési, vagy tisztítási folyamatokon átmennie, ami nagy előny a kiváló minőség elérésében, hiszen a tejtermékek feldolgozottsági szintje hatással van a minőségre. A tápszert, magából az előzetesen ellenőrzött tejből készítik, a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok hozzáadásával, így a természetes forrásból származó kecsketejből készült tápszer, jó alternatívát jelenthet a csecsemőtáplálásban.
Kíméletes a baba gyomrához, gyorsan szívódik fel és minden, a kisbaba fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz. 5
A fenti előnyökön felül, a Capricare nem tartalmaz tartósítószert, színezéket, ízfokozót, pálmaolaj-, és gluténmentes, így nem véletlen, hogy már több mint 25 éve töretlen a sikere a világ számos országában, és immáron nálunk, Magyarországon is elérhető!
Fontos! A szoptatás a legjobb és legegészségesebb táplálási mód a csecsemő számára! Mielőtt megváltoztatná gyermeke táplálásának módját kérje ki szakember véleményét!