Jótékony hatások
A spárga vizelethajtó, vértisztító, támogatja a szövetek regenerálódását, idegerősítő, valamint vitalizáló hatású.
Milyen a spárga?
A spárga a spárganövény hajtása, melyet spárgasípnak nevezünk. A színe lehet fehér és zöld, attól függően, hogy mikor szüretelik. A fehér spárgát akkor szedik, amikor még ki sem bújt a földből, a zöld spárgát pedig akkor, mikor az egész hajtás a föld felett van és a napfény hatására bezöldült. A fehér spárga íze lágyabb, a zölddé intenzívebb. Április végétől júniusig tart a szezonja.
Hogyan fogyasszuk?
Készülhet belőle leves, köret, vagy főzelék is.
A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek. Annál kesernyésebb a hajtás, minél közelebb helyezkedett el a növény gyöktörzséhez. Ha kesernyés a spárga szára, érdemes meghámozni.
Nem jó alumínium lábosban főzni (az aluminium oxiddal reakcióba lépve szürkésre színeződnek a spárga hajtásai), pár csepp citrom segít megelőzni az elszíneződést.
Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.
Íme egy egyszerű krémleves recept:
Hozzávalók, 4 adaghoz:
- 50 dkg fehér spárga
- 1.5 l alaplé (leveskockából készített)
- 2 dl főzőtejszín
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 közepes burgonya
- 3 dkg vaj
- fűszerek: só, bors, tárkony, szerecsendió
Elkészítés:
- A zöldségeket meghámozva kis darabokra vágjuk.
- Egy lábasban vajon megpároljuk a zöldségeket.
- Felöntjük a leveskockából készített alaplével, és 30 percig főzzük.
- Majd összeturmixoljuk.
- Hozzáadjuk a főzőtejszínt, ízlés szerint fűszerezzük.
- 10-15 percig hagyjuk még kis lángon főni.
Forrás: Házipatika, Nosalty
Légy Te is HelloBaby! magazin előfizető!