A fruktóz felszívódási zavara viszonylag újkeletű betegség. Szinte csak azóta okoz a gyümölcscukor egészségügyi problémát, mióta az koncentrált és iparilag előállított formában kerül az ételeinkbe. Ez a legédesebb cukorféleség!
Szakértő: Dr. Zeller Zsófia fogorvos
-FOLYTATÁS-
A gyümölcs- és zöldségfogyasztás mégis egészséges!
Ha a zöldségek, gyümölcsök vagy a méz természetes formájukban kerülnek a szervezetbe, akkor a fruktóz mellett még megannyi rostot, vitamint és egyéb tápanyagot tartalmaznak, melyek ellensúlyozzák a fruktóz egészségkárosító hatását. A sűrítményből készülő gyümölcslevek fruktóztartalma még magasabb, hiszen ezek már nem tartalmazzák az eredeti növény rostjait.
Tasakos gyümölcspürék
2019 márciusában a Német Gyermekgyógyászati Társaság megjelentette elmarasztaló állásfoglalását a tasakos gyümölcspürékről.
Ezek használata sok szülő számára gyors, egyszerű és egészséges megoldásnak tűnik, hiszen a legtöbb termék felirata csupa pozitív állítást tartalmaz: 100%-os gyümölcs vagy zöldség tartalomról, természetes összetevőkről, hozzáadott cukor- és mesterséges adalékanyag mentességről tanúskodik. Ugyanakkor a vizsgálat úgy találta, hogy a népszerű termékek energiatartalma jórészt magas cukortartalmukból adódik, nagyon édesek és kiegyensúlyozatlan a tápanyagtartalmuk, azaz arányaiban kevés rostot, ásványi anyagot, fehérjét és zsírt tartalmaznak.
További fontos szempont, hogy a kiegészítő táplálás időszaka a kizárólagos tejalapú étrendről a változatos családi ételek fogyasztására való áttérést szolgálja. A babáknak ekkor kéne begyakorolniuk a rágáshoz szükséges száj- és garatmozgásokat, ahogy ekkor alakulnak ki az alapvető étkezési szokások is. A túlzottan édes pürék kedvezőtlenül befolyásolhatják a gyerekek későbbi ízlését is. Ezért nem javasolt a csecsemőknek és kisgyermekeknek folyékony vagy pürésített állagú ételek túl gyakori kínálása, kiváltképp, ha ezeket szívogatják. Ez a táplálási mód késleltetheti a kanállal való étkezés vagy a megrágandó falatkák fogyasztásának elsajátítását, ráadásul a fogaknak sem tesznek jót.
A magas cukortartalmú, pépesített ételek jobban tapadnak a fogak felületéhez, míg a rágás során az ételek jobban átdörzsölik a fogak felszínét. Ráadásul a zacskóból történő szopogatás miatt a fogzománc hosszabb ideig van kitéve a káros hatásnak.
A pépesítés jelentősen gyorsítja a cukrok felszívódását. Így a gyümölcspürék fogyasztása rövid idő alatt sokkal magasabb energia- és cukorbevitelt tesz lehetővé, mint amennyit a darabolt, friss gyümölcs elfogyasztása eredményezne. A püré gyorsabban emeli meg a vércukor és inzulinszintet, mint az ép gyümölcs, ugyanis a növényi rostok lassítják cukorfelszívódást. Ha a csecsemőket és kisgyermekeket rendszeresen táplálják tasakos gyümölcspürével, fokozódik a túletetés és a túlzott súlygyarapodás veszélye, ami jelentősen növeli a későbbi elhízás kockázatát.
A cikk az alábbi forrás felhasználásával íródott:
Az első részt itt találod: https://hellobaby.hu/gyumolcsot-enni-de-nem-mindegy-hogyan-1-resz/
Megjelent a HelloBaby! magazin február-márciusi számában
Légy te is ELŐFIZETŐNK!