A várandósság idején kiemelten fontos, hogy az anya megőrizhesse egészségét – annál is inkább, mivel ebben az időszakban betegség esetén számos gyógyszer nem használható. A fitt állapot megteremtéséhez, a betegségmegelőzéshez nagyban hozzájárulhat a kiegyensúlyozott bélflóra fenntartása.
Szerző: HelloBaby magazin
A bélflóra az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok összessége. Az emberi testben ezekből mintegy 100 billió található, vagyis sokkal több, mint amennyi a testet alkotó emberi sejtek száma. Számos funkciót látnak el, nélkülözhetetlenek az immunrendszer hatékony működéséhez és közreműködnek a szénhidrát-anyagcserében is.
Előzd meg az elhízást!
Hogy a betegségek megelőzése mennyire fontos a babavárás hónapjaiban, azt talán nem is szükséges hangsúlyozni, mindenképp érdemes azonban megemlíteni a túlsúly veszélyeit. Az elhízást gyakran kíséri magas vérnyomás, cukorbetegség, ami növeli a terhességi szövődmények kockázatát. Kutatások bizonyítják, hogy elhízott nőknél gyakrabban van szükség császármetszés végzésére, magzataiknál pedig gyakoribb a nyitottgerinc, az ajak- és szájpadhasadék, a szív- és érrendszeri, bélfejlődési és más rendellenességek előfordulása. Az is bizonyított, hogy a túlsúlyos terhes nők bélflórájának mikrobiológiai összetétele eltér a normál súlyúakétól: kevesebb benne a szervezet működését segítő jótékony baktérium és több a kórokozó.
A jó baktériumok
A hasznos baktériumok a hüvelyben is igen fontos élettani feladatot látnak el; mindenekelőtt a nőgyógyászati és húgyúti fertőzésektől, gyulladásoktól védenek a kórokozó baktériumok szaporodásának gátlásával. De az sem mellékes, hogy legelőször épp itt, a szülőcsatornán áthaladva kerül velük kapcsolatba az újszülött. Miután az anya a szülés során a saját mikroorganizmusait adja át kisbabájának, könnyen belátható, hogy az anyai mikroflóra összetételének ilyen szempontból is jelentős hatása van a megszülető gyermek egészségére.
A megfelelően működő bélflóra egyik kulcsa a helyes táplálkozás – ezért kapjon helyet az étrendben rendszeresen a joghurt, a kefír, a túró, a savanyúkáposzta, a kovászos uborka, a kovászos kenyér, melyek a szervezetet jótékony baktériumokhoz juttatják. További lehetőség a probiotikumok szedése. Ezek a táplálékkiegészítő készítmények mind a várandósságot megelőzően, mind a várandósság során biztonsággal és jó hatásfokkal alkalmazhatók, sőt: szükség esetén a babánál is – akár már újszülöttkortól.
Ajánljuk még a témában: