Habár már elkezdődött az iskola, mégis nagyon fontos, hogy már az elejétől kezdve rászoktassuk a gyermeket a higiéniával, étkezéssel kapcsolatos tennivalókra, legyen szó kicsi vagy nagyobb lurkóról.
A reggeli soha ne maradjon ki
Számos felmérés hívta fel már a figyelmet arra, hogy reggeli hiányában csökken a teljesítőképesség, ugyanakkor nő az elhízás veszélye, ennek ellenére még mindig tetemes azon gyerkőcök száma, akik üres hassal indulnak neki a napnak. Nagyon fontos, hogy még iskola előtt, mindig teremtsünk alkalmat a reggelire, ugyanis ez az étkezés ideális esetben a napi szükséges energiabevitel 20 százalékát biztosítja. Természetesen reggel is a minél változatosabb étkezés a javasolt gabonafélékkel, pékáruval, teljes értékű fehérjeforrással, zöldséggel, gyümölccsel, de a folyadékról se feledkezzünk meg.
A változatosság gyönyörködtet
Csakúgy, ahogy a reggelinél, a tízórai szendvics esetén is fontos, hogy tápláló legyen. Jó, ha teljes kiőrlésű pékáruból készül – rozsos, korpás, sokmagvas kenyérfélét válasszunk, ám ha a gyerek a fehér változatokért van oda, felezhetjük a szendvicset egy ilyen, egy olyan karéjra. És ha már teljes kiőrlésű: kekszből is ilyet válasszunk akár boltból vesszük, akár mi magunk sütjük ezeket a sós és édes finomságokat. A szendvicsbe kerüljön friss zöldség is akár reszelt formában, és sajtot is tegyünk bele. Ez utóbbi hiányában, egyéb fehérjeforrásként egy kis joghurt sem árt a tízórais dobozba. Ha pedig el akarjuk kerülni az egyhangúságot, készítsünk otthon például különféle krémeket húsból, tojásból, zöldségből.
Az ételcsomagolás szabályai
Ha azt szeretnénk, hogy a tízórai az elkészítés után pár órával is kívánatos legyen, figyeljünk arra, mibe helyezzük el. Az egyszerűbb szendvicseknél a szalvéta-nylonzacskó kombináció jó választás lehet, ha pedig krémmel ízesítettük a szendvicset, először mindig fóliába bugyoláljuk bele, majd jöhet a szalvéta és a zacskó. A környezettudatosság zászlaja alatt választhatunk textilszalvétát és ökológiai zsákot is. A doboz is praktikus megoldás, főleg azok, amelyek elférnek a táskában és alkalmasak arra, hogy elkülönítsék például a joghurtot a szendvicstől.
A helyes kézmosásról
Még időben szoktassuk rá a gyereket a higiénia alapvető lépéseire, hogy ezek rutinszerűen épüljenek be a mindennapjaikba, és így az iskolában se maradjanak el. Különösen fontos ez annak a kutatásnak a fényében, amely rámutatott: az alsósok közül 34%, a felső tagozatosak közül mindössze 16% az, aki kezet mos az iskolában és használja a mosdót. Az otthoni kézmosásnál megfordul az arány, a felső osztályt végzők többet mosnak kezet (84%) szemben az alsó tagozatosokkal (64%). Pedig nagyon fontos lenne, hogy a suliban is, főleg evés előtt, illetve mosdóhasználat után, rendszeresen kezet mossanak. A jó kézhigiénia csökkentheti a hasmenésért, hányásért és egyéb fertőzésekért felelős kórokozók számát. A jó kézmosási technika alapja, hogy a tenyéren és az ujjakon kívül az ujjak közét, a körmöket és kívül-belül a kézfejet is alaposan át kell dörzsölni a szappannal, öblítés után pedig szárazra kell törölni.
Mindent beszéljünk meg!
Az otthon kialakított rutinnak nagy szerepe van abban, hogy a gyermek kiegyensúlyozott iskolás legyen. Fontos, hogy tudjunk meg minél többet a gyermekünk napjáról, átélt élményeiről. Dicsérjük meg, és segítsünk neki, ha valamit nem ért. Ha a gyermekünk látja, hogy érdeklődőek, segítőkészek vagyunk, ő is könnyebben megnyílik felénk – ez pedig segíthet abban, hogy az otthoni rutinokat gördülékenyebben vigye tovább a suliba is.
Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.