- Tápszerkészítés előtt moss alaposan kezet.
- A cumi és a cumisüveg tisztán tartása: minden használat után mosd el mosogatószeres vízben – ehhez használj üveg- és cumimosó kefét, naponta egyszer sterilizáld. A cumikat célszerű 1-1,5 havonta újakra cserélni.
- A tápszerkészítéshez forralt, 70 Celsius fokos vizet használj. Erre azért van szükség, mert a tápszerporban kétféle, alkalmanként súlyos betegséget okozó baktérium fordulhat elő, és ezek ekkora hő hatására biztosan elpusztulnak.
- Tartsd be pontosan a tápszerkészítési útmutatót! Sem hígabbra sem sűrűbbre nem szabad készíteni
- Kerüld az elkészített tápszer hosszas tárolását! Használd fel két órán belül, a maradékot öntsd ki. A kétórás tárolási idő legfeljebb 25 Celsius-fokos szobahőmérsékletre vonatkozik. Ennél melegebb környezetben a tárolási idő csökken.
- Ha előre szeretnél néhány adagot elkészíteni, ezt úgy teheted meg, ha elkészítés után azonnal lehűtőd, és öt fok alatti hőmérsékleten steril üvegben tárolod.
- Ha házon kívül fogsz tápszert adni, szórd a kiadagolt port az üvegbe, zárd le, a vizet pedig termoszban vidd magaddal és lehetőség szerint használd fel, mielőtt lehűlne. Esetleg vegyél igénybe melegítési lehetőséget (cél: 70 Celsius-fokos víz). Biztonságos megoldás lehet az úgynevezett likvid tápszer (fogyasztásra készen kapható) adása is, ebben nem fordulnak elő baktériumok.
- A felbontott tápszer csomagot legfeljebb három hétig használhatod fel, ha száraz, hűvös helyen tárolod.
- A tápszer melegítéséhez ne használj mikrót – túlságosan nagy a veszélye, hogy a nem egyenletesen felmelegedő tej forró részei megégetik a baba száját. Ügyelj arra, hogy inkább hidegebb legyen, mint túl forró. A kisbabának nyugodtan lehet szobahőmérsékletű tápszert is adni.
+1 Fontos, hogy tápszert lehetőleg csak indokolt esetben adj a babának. 🙂
W. Ungváry Renáta írása