Bőrkontaktus azonnal császár után

A világ egyik legjobb filmje a szoptatásról, a korai anya-gyerek kapcsolatról a norvég Gro Nylander filmje, a Breast is Best. Ez a video csupán hét perces összefoglaló az eredetileg fél órás filmről, de már első képsorain látható, hogyan kivitelezhető már a műtőasztalon, közvetlenül az újszülött kiemelése után a közvetlen bőr-bőr kontaktus és akár a szoptatás is.

Miért előnyös?
A baba kiemelése után mikroorganizmusok valóságos hadserege verseng azért, hogy új élőhelyre tehessen szert. Ha az újszülött elsőként anyja bőrével, és ezáltal bőrének mikroflórájával kerül kapcsolatba elsőként, némiképp csökkenteni lehet a császárral születés káros hatásait. A természetes úton születő babák bélflórája ugyanis egészen másképp alakul, mint a császárral születetteké, és egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy ennek a különbségnek hosszú távú hatása van a gyermek immunrendszerének fejlődésére. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy így a kiemelése utáni pillanatoktól kezdve lehetősége van az újszülöttnek arra, hogy szopjon, és a kolosztrum első kortyai úgy működhessenek, mint egy védőoltás. A filmelőzetes további képsorain a császármetszés illetve szülés után bőrkontaktus megvalósítását láthatjuk, az ehhez ajánlott, kényelmes, és fekve is kivitelezhető pozíciókat, és azt a folyamatot többször is, ahogy az újszülött teljesen magától is képes megtalálni a mellbimbót, helyesen bekapni és szívni. Anélkül, hogy bárki is egy ujjal hozzányúlna! Szemléletes képsorból alkothatunk fogalmat arról, mi a helyes szopástechnika lényege. A baba nem csak a mellbimbó végét kapja be, hanem úgy kap rá a mellre, mintha nagyra tátott szájjal zsömlébe harapna:)

Miután lassan ott tartunk, hogy a nők fele császárral szül, a műtét utáni azonnali bőr-bőr kontaktus lehetővé tételét alapkövetelménnyé kellene tenni valamennyi magyarországi szülészeten. Most még csak kivételes esetekben és egyes kórházakban örülhet együtt a család a baba érkezésének már a műtét utáni órákban is. A kisbaba és az anya számára pedig felbecsülhetetlen értékű ez a lehetőség, nem volna szabad senkit sem megfosztani tőle!

Hozzászólások