A 4 legszebb családi kirándulás tavaszra

Egy kis romantika: Bory vár, Székesfehérvár

Vonattal és autóbuszokkal is jól megközelíthető város Székesfehérvár, ahol a Bory várat ajánljuk figyelmetekbe. Az építő, Bory Jenő szobrász és építészmérnök 40 évig készítette saját tervei alapján egy egykori borospince és présház helyén az épületegyüttest. Különlegessége a várnak, hogy a huszadik század elején az építészetet megújító anyagként megjelenő betonból készült. Sőt, nem csak az oszlopok, kupolák, korlátok és lépcsők, hanem még a kerti díszkutak, medencék, szobrok és domborművek anyaga is beton.

A honlapon letölthető feladatlapokat találhattok, így a kisiskolásoknak is izgalmas játékká válik a séta.

A várat Bory Jenő leszármazottai egy alapítvány segítségével igyekeznek megőrizni az utókornak.

Vármúzeum nyitvatartása: Március 5-től október 27-ig minden nap nyitva 9:00-17:00-ig;
Belépők: felnőtt 1500 Ft, Felnőtt kísérő 700 Ft, 6-26 éves korig 700 Ft, hat év alatt ingyenes.

A közeli Gorsium Régészeti Parkban április 28-29-én Tavaszköszöntő Ünnepet tartanak Floralia címmel, mely az ókori játékokat, tavaszköszöntő szertartást idézi meg. Különösen az iskolás korosztálynak jelentenek izgalmas programot a múzeumpedagógusok által szervezett és bemutatott ókori játékok.

Fotó: bory-var.hu

Jeli Varázskert – rhododendron virágzás

Nem csak a szemnek, hanem minden érzékszervnek különleges élmény a Vas megyei Kám községben található Jeli arborétum május-június hónapban. Ilyenkor virágzik ugyanis a rhododendron, amely embermagasságú bokrokban övezi az ösvényeket. Európa szerte ismert látványosság a több száz változatot felsorakoztató park. Több különböző hosszúságú útvonal közül választhattok attól függően, hogy mennyi időtök van, vagy a gyerekek mekkora távot tudnak megtenni. Az útvonalak babakocsival is jól járhatók.

Nem csak növényeket csodálhattok a kertben, több különleges madárfaj is megfigyelhető itt. A fák lombkoronájában pedig a menyétfélék családjába tartozó nyuszt ugrál egyik ágról a másikra, legelterjedtebb ugyanis éppen itt, Vas, Zala és Veszprém megye területén. Bár a mókusokra is vadászik, legtöbbször beéri bogarakkal is.

Nyitva tartás: Április 1.–április 30. hétköznap 8–15 óráig, hétvégén 8–17 óráig, május 1-től június 30-ig minden nap 8.00-17.00 óráig, Rhododendron virágzás idején hosszabbított nyitvatartás! április 29.–május 1.; május 6.–7.; május 13.–14.; május 20.–21.: 8–19 óráig
Belépődíjak: Felnőtt: 1000 Ft, gyermek, diák és nyugdíjas: 700 Ft, családi jegy: 2200 Ft, 3 év alatt ingyenes

Kám település a 8-as főút mellett fekszik, Szombathelyről, Sárvárról, Körmendről busszal megközelíthető. A környező falvakban, vagy a szomszédos Vasváron többféle szálláshely közül válogathattok. Ha nyaralást terveztek a környékre, akkor a Szajki tavakat jó szívvel ajánljuk. (http://www.szajkitavak.hu/)

Fotó: jelivarazskert.hu

A természet szerelmeseinek – Tolnai dombság, Tamási és környéke

Ha családoddal igazi csendes, természetközeli pihenésre vágytok, akkor fedezzétek fel a kevéssé ismert Tolnai dombságot.

A Tamásitól 27 km-re lévő Miszla dombok között húzódó települése csendes kikapcsolódást ígér, vonzereje a környék természeti szépségeiben rejlik. Ha bicikliket is visztek magatokkal, akkor a közeli Belecska irányába indulva kiépített pihenőhelyen piknikezhettek, ha továbbhaladtok, a Pacsmagi-tavak Természetvédelmi Területéhez értek.

Egy másik úticél lehet Regöly, mely későbronzkori, majd később Kelta földvárra épült, jelenleg is működő kísérleti régészeti teleppel.

Az Újszkítia nevű skanzenben visszautazhattok az időben ezer évet, és megismerhetitek a nomád életmódot, megtekinthetitek a különböző háztípusokat és bepillantást nyerhettek az ősi kézműves mesterségek rejtelmeibe. A telep előzetes bejelentkezés alapján látogatható (www.ujszkitia.hu)

Miszla a 61-es főút mentén, vagy Tamásiból busszal megközelíthető.

Szálláshelynek a miszlai Gabonás Magtárat ajánljuk, amelyet az egykori kastély melléképületéből alakítottak ki.

Fotó: ujszkitia.hu

Tatai Vár – Patara Törökkori Történelmi Fesztivál

A XIV. század végén, eredetileg nyaralónak, birtokközpontnak épült vízi vár aranykora Zsigmond és Mátyás király idejére esett. Az épületben helytörténeti, valamint a tatai fazekasságot, a nevezetes rákos kerámiákat, és a tatai céhek történetét bemutató kiállítás található. Május 27. és 29. között Európa legrangosabb török kori történelmi fesztiválján vehettek részt a tatai Öreg-tónál.

Több mint 400 hazai, cseh, szlovák, lengyel, finn, német, osztrák és olasz hagyományőr eleveníti fel a 16-17. század mindennapjait. A tatai várostrom pedig a kor egy különleges fegyverének, a patara bevetésének első sikeres magyarországi kísérletét eleveníti fel.

A felnőtteket kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás szórakoztatja, a gyerekeket a vásári hangulatban és „Aprajafalvában” mutatványosok, tűzzsonglőrök, kézműves foglalkozások, nép játszótér és vidám, történelmi színielőadás várja.

Fesztivál időpontja: 2018. május 18 – 19 – 20.
Jegy ára: 1.500 Ft, gyermekeknek a belépés 12 éves kor alatt ingyenes.

Fotó: tataipatara.hu
Összeállította: Csörgő Andrea

Oszd meg ha tetszett, hogy más is láthassa őket!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITThttp://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Hozzászólások