Míg a várandósgondozás alatt a nő áll a középpontban, a szülés után minden figyelem a kisbabára és az ő jóllétére irányul. Ilyenkor sajnos a frissen szült anya egészséges táplálkozása teljesen a háttérbe szorulhat, sőt, sokszor kifejezetten diétás korlátozásokat írnak elő neki, amely nehezítheti a talpraállást, valamint az újszülött ellátásának képességét is.
Szerző: Ádám Judit Msc dietetikus, perinatális szaktanácsadó, judiet.eu
A szülés utáni életszakaszt gyermekágyi időszaknak nevezzük, mely szűkebb értelemben 6 hetet, tágabb értelemben pedig (a testi és lelki visszarendeződést figyelembe véve) egy évet is felölelhet. Ebben a cikkben dietetikai szempontból szeretném áttekinteni a gyermekágyi időszak első heteit, két megközelítésben: az egyik az anya testi regenerációja, a másik pedig az anyatejes táplálás támogatása.
Folyadék és emésztési panaszok
Rendkívül fontos kérdés, hogy hogyan támogatható a frissen szült édesanya testi folyamatainak egészséges, természetes menete.
A szülést követő órákban minél hamarabb legalább fél liter folyadék fogyasztása javasolt, például víz, gyümölcslé, tea vagy sportital. Első ételnek általában olyat érdemes választani, amely gyorsan szolgáltat energiát, ilyen például a banán vagy más gyümölcs, az aszalt gyümölcs, a müzliszelet vagy a sótlan buláta, a kölesgolyó.
A szülés során az emésztés jelentősen lelassul, ilyenkor sok nő küzd székrekedéssel. A napi kb. 3 liter folyadék fogyasztása mellett a legjobb a rostdús élelmiszerek, ételek válogatása; ilyenek például a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek, gyümölcsök. Ezekben a napokban kerülendők a túl erős fűszerek, ugyanakkor jótékony hatásúak lehetnek az éhgyomorra fogyasztott gyümölcsök és gyümölcslevek, melyek beindíthatják az emésztést. Probiotikus hatásuknak köszönhetően az élőflórás joghurt és a fermentált zöldségek is jó hatással lehetnek az emésztésre.
Fehérjebevitel a regenerációhoz
A vajúdás és szülés során igénybe vett izmok regenerációjához, valamint a sebgyógyuláshoz szükség van megfelelő fehérjére is, melynek élelmi forrásai például a sajtok, a túró, a sovány húsok és halak, a tojás és a hüvelyes zöldségek. A táplálkozási ajánlásokhoz igazodva: a napi ennivaló fele legyen zöldség és gyümölcs, körülbelül egynegyede fehérjegazdag étel, és egynegyede teljes kiőrlésű gabonaféle.
A sovány vörös húsok, szárnyasok, hüvelyes zöldségek fogyasztása hozzájárul a vérképzéshez és segít elkerülni a vérvesztés okozta vashiányos vérszegénységet, amely a nők körében az egyik leggyakoribb nyomelemhiány.
Mi a helyzet, ha császármetszés történt?
A fenti ajánlások császáros szülés esetén is érvényesek: a műtét után 6-8 órával, ha már teljesen megszűnt az érzéstelenítő hatása, nincs ok koplalni, minél előbb ajánlott tápláló ételek fogyasztása a korai talpraállás és a sikeres tejtermelés érdekében egyaránt. A könnyű, de nem puffasztó hatású ételek fogyasztása jót fog tenni a közérzetnek, és így elkerülhető a has túlzott feszülése is, ami csökkenti a fájdalmat.
Mikor kellene leadni a terheskilókat?
A gyermekágyi időszak első hat hetében semmiképp ne törődjünk még a súlyunkkal és az alakunkkal. Ilyenkor a legfontosabb feladatunk kipihenni magunkat, szoptatni a babánkat és együtt lenni vele. Persze anyaként is minőségi táplálékra van szükségünk, de jó, ha tudjuk, hogy a várandósság alatt felszedett extra zsírtartalék értékes tápanyagraktár a szoptatás idejére. Hüvelyi szülés után 6, császármetszés után 12 héttel térjünk vissza a testmozgáshoz, fokozatosan, de rendszeresen mozogjunk! Az ideális testsúly helyett az optimális étkezést és a fizikai aktivitást tartsuk szem előtt.
A gyermekágy és a szoptatás ideje nem jó időpont a divatdiéták, fogyókúrák kipróbálására, mivel ezek veszélyeztethetik a tejtermelést és ezáltal a sikeres szoptatást. Persze szoptatás idején is szabad fogyni, így ha éppen erre keresünk megoldást, javasolt ebben a témában jártas dietetikushoz fordulni.
Táplálkozás a szoptatás időszakában
Az anyatejes táplálás alatti étrendről rengeteg tévhit és hiedelem kering. Legyünk óvatosak, mert a tilalmak jelentős része csak legenda, miközben a túlságosan szigorú étrend csökkentheti a termelt tej mennyiségét. Tájékozódjunk megfelelő forrásból, szükség esetén kérjük szakember tanácsát!
Minden információ egy helyen a szoptatásról és babatáplálásról