A görögdinnye szinte csak víz és némi cukor – számunkra, de a babák kis gyomrának ez nem is olyan egyszerű feladat. Fontos a hozzátáplálásban a különféle gyümölcsökkel is megvárni a megfelelő időpontot.
Nincs nyár dinnye nélkül!
A nyári melegben az egyik legfinomabb frissítőnk a lédús dinnye. Mivel a dinnye nagyon finom, édes és könnyű nehéz megállni, hogy ne adjunk egy-két falatot a pici babának is. Ám az ő érdekében érdemes ellenállni a kísértésnek, és szem előtt tartani, hogy a babák szervezete eleinte nincs felkészülve egy olyan, rostban gazdag gyümölcs befogadására, mint a görögdinnye.
Rostos és magos
A sok rost, a magok, amiket majd a dinnye kóstoltatásánál is el kell távolítani, illetve az esetleges allergiás reakció miatt is nagyon fontos kivárni a megfelelő időt, és akkor is csak óvatosan bevezetni a dinnyét a baba étrendjébe.
Mikortól adható dinnye a babának?
Görögdinnyét nyolc hónapos kortól ajánlott adni a babáknak, de fontos kellő fokozatosságot tartani benne.
Először egy-két kiskanál dinnyelével indítsatok, majd miután alkalmanként kis mennyiséggel növelgettétek az adagot, jöhet egy kis dinnye is. Magozd ki, majd vágd nagyon apróra, szinte darabosan törtre azt az egy-két falatot, amit az első alkalmakkor adsz. Pár ilyen alkalom után jöhetnek a szinte áttetsző vékonyságúra vágott apró szeletkék.
Ennél nagyobbat csak a már biztonsággal rágó nagyobbacska gyereknek adj, de túl nagy falatot fulladásveszély miatt soha! Harapni ne engedd a gyümölcsöt, mert a baba nem tudja magának megfelelően adagolni a biztonságos mennyiséget! A falatoknál vedd számításba a belőle kicsorduló levet is, ami meglepetésként érheti a kicsit.
Óvatosan, lassan!
Kóstoltatáskor figyeld a babát, nem lép-e fel allergiás reakció! A görögdinnye-allergia tünetei a szájüregi viszketés, a szájüregi és torokduzzanat, súlyos esetben légzési nehézségek lehetnek. Ha gyanú merül fel benned, azonnal menjetek orvoshoz!
A baba szervezete pár kóstolás után egyre inkább hozzászokik a dinnyéhez. Az adag lassanként emelhető, de ügyelj a mértékletességre, hiszen a kicsik gyomrát a rostban gazdag gyümölcs nagyobb terhelésnek teszi ki.
Miért jó a görögdinnye?
Nyári melegben kiváló folyadékforrás, mivel a görögdinnye közel 90%-a víz. Víztartalma ellenére azonban nincs hiányában a vitaminoknak és ásványi anyagoknak sem: B-, C- és E-vitaminban gazdag, karotintartalma pedig a szervezetben A-vitaminná alakul. A görögdinnye foszfor-, szelén- és cinktartalma ugyancsak a gyümölcs mellett szól.
Forrás: Babamama.hu
Ajánljuk még: