Az évvégi ünnepek alkalmával talán megengedőbbek vagyunk egy-egy pohár forralt bor, pezsgő vagy más koccintani valóval kapcsolatban. A környezetünk is sokszor bátorít, pedig nem biztos, hogy jó ötlet alkoholt fogyasztani babavárás idején. A várandós nő által elfogyasztott szeszes ital ugyanis káros a magzatra.
Magzati alkoholos szindróma
A várandósság bármely időszakában elfogyasztott alkohol növeli a magzati alkoholos szindróma kialakulásának esélyét, ám ennek kockázata akkor a legnagyobb, ha az állapotos nő a terhesség első trimeszterének második felében iszik alkoholt.
A várandósság alatt fogyasztott alkohol hatásairól szóló amerikai kutatást a LiveScience című ismeretterjesztő portál idézte.
Az alkohol hatásai
A kritikus szakaszban naponta egy adag alkohol 25 százalékkal emeli az abnormális formájú ajkak kialakulásának valószínűségét, 12 százalékkal nagyobb az esélye, hogy az átlagosnál kisebb fejjel születik a magzat és 16 százalékkal nagyobb a kockázata a kis születési súlynak. Egyénenként változó, hogy mennyi ital hatására alakulnak ki a tünetek, ennek hátterét még nem ismerik pontosan a szakemberek. A befolyásoló tényezők között van az anya étrendje, testének zsírtartalma, valamint genetikai és környezeti hatások is.
Legbiztosabb a teljes tilalom
Christina Chambers kutatásvezető, a Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint eredményük azt az álláspontot támasztja alá, hogy terhesség alatt nincs biztonságos mennyisége az alkoholnak, várandósságuk idején teljesen kerülniük kellene a nőknek az alkoholfogyasztást.
Élvezzük a karácsonyi ünnepeket alkohol nélkül is – teljesen!