Talán ebben a témában változott leginkább a szakemberek ajánlása az elmúlt években. Több nemzetközi vizsgálat eredménye is azt mutatja, hogy 4-6 hónapos kor között el kell kezdeni az allergének bevezetését.
Egy éves kor előtt a legtöbb ilyen alapanyaggal érdemes megismertetni babánkat, akkor ha nem tartozik az úgy nevezett magas rizikófaktorba (nem koraszülött, természetes úton született, nem ekcémás, illetve a családban sincs allergiában szenvedő közeli hozzátartozó.)
Mi számít allergénnek?
Allergéneknek nevezzük a tápanyagoknak azon fehérje összetevőit, amelyek a kiváltják a szervezet védekező reakciót, hatnak az immunrendszerre, így allergiás reakciót váltanak ki. Ezek a reakciók többfélék lehetnek.
A három leggyakorabban előforduló: – bőrkiütések formájában (pl. csalánkiütés, ajakduzzanat), – légúti tünetek (pl. nehézlégzés-sípolás, fulladás, asztmás roham) vagy – bélrendszeri tünetek (pl. haspuffadás, hasgörcs, hasmenés) jelentkezik.
A tapasztalat alapján a korai életszakaszban a leggyakrabban a tehéntej, a tojás, a szója, a gabonafélék, az olajos magvak, a halak és a tenger gyümölcsei váltanak ki allergiás reakciókat. Így ezek bevezetését mindenképpen érdemes nagyobb körültekintéssel elvégezni.
Hogyan, és milyen ütemben?
Nincs szigorúan vett sorrendje a bevezetéseknek, de sokat tapasztalt szakemberek az alábbi bevezetési sorrendet ajánlják:
Glutén – Hal – Tejtermékek – Tojás – Mogyorófélék