Számos kutatás bizonyította, hogy a várandós nők tápláltsági állapota jelentősen befolyásolja a baba születési súlyát, egyes elméletek szerint anyagcseréjének működését, későbbi krónikus betegségeinek, például a diabétesznek, magas vérnyomásnak a kockázatát.
Forrás: HelloBaby magazin – Szülők lettünk különszáma
Minőségi éhezés
Nem csak az lehet alultáplált, akinek túlságosan alacsony a kalóriabevitele. Minőségi éhezésről van szó abban az esetben, ha a kismama sok „üres kalóriát” fogyaszt, vagyis olyan ételeket, amelyek megfelelő kalóriatartalmúak ugyan, de mikrotápanyagokban – vitaminokban és ásványi anyagokban – szegények.
Gyors éhségcsillapítók
Sajnos ebbe az ételcsoportba tartozik sok közkedvelt ennivaló: édességek, sütemények, cukorkák, fehér pékáru, tészta, pogácsák, kekszek. Gyors éhségcsillapítók, de nem képesek kielégíteni a kismama és magzat fokozott tápanyagigényét. Hiányállapot különféle anyagcsere-betegségek és egyoldalú táplálkozás esetében lép fel. Az élelmiszerekkel elfogyasztott ásványi anyagokat az egészséges szervezet kitűnően tudja hasznosítani. Ezért nagyon fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás várandósság ideje alatt is,
Néhány további hasznos információ, érdekesség az ásványi anyagokról:
- Az ásványi anyagok 80%-át a harmadik harmadban veszi magához a magzat.
- A terhes nők 42%-a vérszegény, 90%-uk ázsiai és afrikai kismama.
- Az érett magzat teste 30 g kalciumot, 20 g foszfort, 0,8 g magnéziumot tartalmaz.
- Egy felnőtt az elfogyasztott kalcium 25%-át képes hasznosítani. Várandósság idején a felszívódás kétszeresére nő.
- A csecsemő az anyatej kalcium-tartalmának 60-70%-át képes hasznosítani.
- A hatékony kalciumfelszívódás feltétele a megfelelő D-vitamin- bevitel.
- Az utolsó hat hétben jut hozzá a magzat kalcium- készletének zöméhez, napi 350 mg-ot vesz fel naponta.
- Várandósan növekszik a vas hasznosításának hatásfoka.
Szülés, születés – szülésre való felkészüléstől egészen a gyermekágyas időszak lezárultáig!
LAPOZZ BELE KÜLÖNSZÁMUNKBA!