Így készítsd el a tápszert biztonságosan!

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján
A tápszerporok a közhiedelemmel ellentétben sajnos nem sterilek. Ezért különösen ügyelned kell arra, hogy az elkészítés és tárolás során a lehető legalacsonyabbra csökkentsd kisbabád számára a megbetegedés kockázatát.

Miért van szükség ennyi óvintézkedésre?
A tápszerporokban kétféle, alkalmanként súlyos betegséget előidéző baktérium fordulhat elő, az enterobacter sakazakii, és a salmonella enterica. Ezek a gyártási eljárás során, a jelenlegi technológia használata mellett nem megszüntethető okok miatt kerülnek a tápszerbe. A fogyasztásra kész, úgynevezett likvid tápszer kiküszöbölné ezt a problémát, ám ezek a termékek nálunk még nem kaphatók.
Az e. sakazakii-t a vizsgált tápszerpor minták 3-14 százaléka tartalmazza igen kicsi csíraszámban, a salmonellával való szennyezettség jóval ritkább. A porban nem képesek szaporodni ezek a baktériumok, de akár egy évig is túlélnek. Az elkészített tápszerben pedig, amennyiben hőfoka meghaladja az 5 Celsius fokot, gyors szaporodásnak indulnak. A tápszerpor bakteriális szennyezettsége viszonylag ritkán okoz megbetegedést: az Egyesült államokban százezer egészséges csecsemőre jut egy tápszerből eredő sakazakii fertőzés, ám 1,5 kiló alatt koraszülötteknél már 9,4. A salmonella gyakrabban okoz tápszerből kiinduló megbetegedést: százezer egy év alatti csecsemőnél 139, 4 esetben, míg az átlagnépességben a salmonella fertőzés gyakorisága 16,2 (2002-es adat). Magyarországon is fordult elő fertőzött tápszer miatti salmonella fertőzés csecsemőotthonokban. A WHO szerint a jelentett és kivizsgált eseteknél gyakoribb előfordulással kell számolnunk, ezért különösen fontos, hogy csak akkor kapjon a csecsemő tápszert, ha ez elkerülhetetlen, és az elkészítés, tárolás során szigorú biztonsági intézkedéseket tartsunk be.

1. Lejárt szavatosságú, sérült csomagolású tápszert ne használj fel! Felbontás után száraz, hűvös helyen tárolhatod legfeljebb három hétig.

2. Minden használat után mosd el mosogatószeres vízzel és sterilizáld a felhasznált eszközöket: cumi, cumisüveg, tartozékok. A sterlizált eszközöket szárítsd meg és tárold letakarva vagy zárt, tiszta tartályban. Az etetőcumi és az üveg tisztításához használj speciális kefét.

3. Készítés előtt moss alaposan (ezalatt a húsz másodperces kézmosást értik) kezet meleg, folyó vízben, szappannal, az ujjak közét is gondosan ledörzsölve. Tisztítsd meg a felületet, ahol a tápszert készíteni fogod.

4. A tápszer készítéséhez legalább 70 Celsius fokos vizet használj. Ez a hőfok már elpusztítja az esetleg benne levő baktériumokat.

5. Töltsd az üvegbe a forró vizet, majd szórd rá az adagolókanállal gondosan kimért és lesimított tápszerport. Zárd le az üveget, majd rázd össze alaposan. Jeges vagy hideg vízben hűtsd le fogyasztható hőmérsékletűre. Inkább hideg legyen, mint túl forró!
6. Az elkészített, de fel nem használt tápszert öntsd ki.

7. Ha házon kívül fogsz tápszert adni, így járj el: adagold a port a sterilizált, tökéletesen száraz cumisüvegekbe. A felöntést 70 fokos, vagy annál melegebb vízzel végezd. Az első adagot jégakkuk között is tárolhatod elkészítve legfeljebb 2 óra hosszat, ha elkészítés után azonnal lehűtötted, és indulásig hűtőben tároltad.

8. Ha melegíteni kell a tápszert, ezt ne végezd mikróban, hanem inkább meleg vizes fürdőben vagy folyó meleg vízben.

9. Az ivóvíz minősége további kockázatot jelent. Ezért a tápszer készítéshez mindig forralt vizet használj. Kútvíz esetén csak bevizsgált vizet. Ha nem vagy biztos a csapvíz minőségében, esetleges ólomszennyezettségében, amely a vezetékekből eredhet, itt végeztethetsz vízminta vizsgálatot: www.oki.wesper.hu
A harminc évnél régebben épült házaknál folyasd két-három percig a vizet, mielőtt tápszerkészítéshez vagy főzéshez használod.

Tárolás
– Az elkészítés után azonnal lehűtött, és 5 Celsius-fok alatti hőmérsékletet biztosító hűtőbe rakott tápszert 24 órán belül kell felhasználni.
– A szobahőmérsékleten tárolt tápszert két órán belül kell elhasználni. Két óra leteltével nem lehet már hűtőbe rakni későbbi felhasználásra, ki kell önteni.

TOVÁBBI FONTOS INFORMÁCIÓK:

Ha szeretnél a tápszeres pótlásról visszatérni a kizárólagos szoptatásra, ezt olvasd el: Tápszerről szoptatásra öt egyszerű lépésben

Ha tájékozódni szeretnél, mikor indokolt a tápszer adása, akkor kattints erre: Tápszer kell a babának?

Összeállította W. Ungváry Renáta szoptatási tanácsadó IBCLC

Hozzászólások