Az ünnepek után sokszor jól esik egy kis húsmentes időszak – remek alkalom lehet ez arra, hogy még nagyobb teret engedjünk a zöldségeknek az étrendünkben. Amellett, hogy tartalmazzák a szükséges tápanyagokat és vitaminokat, a legtöbb kalóriatartalma alacsony, elenyésző, így bátran fogyaszthatjuk őket akkor is, amikor épp szeretnénk megszabadulni súlyfeleslegünktől.
A spenótból készült ételek jelentősek foszfor-, kálium-, kalcium- és magnéziumtartalmuk miatt is – hiszen mindegyikük szükséges a kiegyensúlyozott emésztéshez és a fogyás beindulásához. A keskeny, fodrosabb, sötétebb zöld levelű változatok erősebb ízűek. A sima levelű spenót általában enyhébb ízű. Élénk színű, fényes, sárga foltoktól mentes levelű spenótot keressünk. A selymes bevonat kezdődő rothadás jele lehet. A fonnyadt spenót nemcsak ízét, de tápanyagainak jelentős részét is elvesztette már. A friss spenótnak a tisztítása is könnyebb. Hűtőszekrényben a megtisztított spenót kiválogatott leveleit mosottan legfeljebb fél napig, mosás nélkül 4-5 napig tárolhatjuk. Dinsztelve jól fagyasztható.
Nem véletlenül mondják, hogy a spárga az egyik legjobb zsírégető zöldség: rostokban igen gazdag, ezáltal jótékonyan hat az emésztésedre, valamint kordában tartja a koleszterinszintet is, ami szoros összefüggésben áll a túlsúllyal. A spárgát vásárlás után lehetőleg azonnal fel kell használni, de nedves ruhába csavarva egy-két napig hűtőszekrényben eltartható, vagy egy befőttesüvegbe ujjnyi-kétujjnyi vizet kell tenni, és abba állítani a zöldséget. A jó minőségű spárgasíp kemény, fényes, nem fonnyadt, egységes színű, egyenletesen vastag, egyenes, a fej szorosan zárt. Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.
Az articsóka elsősorban emésztési zavarok, felfúvódás esetén segít. Foszforban, kalciumban, magnéziumban, káliumban gazdag forrás, kiváló vízhajtó, a benne található folát pedig a bélflóra helyreállításában vesz részt. Vásárlás vagy a szedés után lehetőleg minél gyorsabban fogyasszuk el a növényt, és soha ne főzzük alumínium edényben, mert ebben az esetben fémes ízű lesz az étel.
Alacsony kalóriatartalma és magas élelmirost-tartalma miatt a kelkáposzta remek választás a zsigeri zsír ellen, hiszen felpörgeti az anyagcserét, salaktalanítja a szervezetet, és vízhajtó hatással bír. Roppanós levelű káposztát keressünk. A fonnyadtabb, helyenként elszíneződött fej régebbi szedésű, tápanyagtartalma és ízvilága kedvezőtlenebb. A friss káposzta zárt feje nehéz, tapintásra tömött, kemény. Hűtőszekrényben tárolhatjuk.
A kalóriában szegény, ám tápanyagokban gazdag vörös szárú mángold átmossa a bélrendszert, így – sok folyadék fogyasztása mellett – a fogyókúrádat is kedvezően befolyásolja. Ha mángoldot keresünk a piacon, mindig figyeljük meg frissességét. A tapasztalat azt mutatja, hogy idővel a mángoldlevelek, hasonlatosan a csemegekukoricához, veszítenek édességükből. Csakis zöld, roppanva törő, erőteljes levelű mángoldot válasszunk. A hamar fonnyadásnak induló leveleket hűtőszekrényben, lazán zacskóba tekerve 2-3 napig tarthatjuk. Csak felhasználás előtt mossuk meg. Blansírozás után fagyasztva is remekül tárolható.
A brokkoli anyagcsere-serkentő, és káliumtartalma jelentős, mivel kihajtja a szervezetedben felgyülemlett vizet, ami a puffadásért felelős, így könnyen megszabadulhatsz a hastájékon kialakult párnácskáktól. Gyakorlatilag az egész növény ehető, a levelektől kezdve a torzsán át a virágzatig. A zsenge leveleket akár nyersen, salátaként is fogyaszthatjuk. Elkészítése folyamán azonban kompromisszumot kell kötnünk. Ha bő vízben főzzük, ami nagyjából 8 – 10 percet vesz igénybe, megtartja ugyan friss zöld színét, de a vízben oldódó vitaminok, és ásványi anyagok sajnos kiáznak belőle. Ha pároljuk a zöldséget, a színe már nem lesz olyan étvágygerjesztően gusztusos, de cserébe a vitamintartalmának jó része megmarad.
A borsó, a bab, a lencse, a csicseriborsó, azaz a hüvelyesek fogyasztása telítettséget okoz, kalóriatartalmuk pedig ideális a fogyáshoz. Rostjaik segítségével megszüntetik a székrekedést, és gyorsítják a belek mozgását. Ha piacon vásárolsz, nézz körül az őstermelőknél, ott is gyakran lehet kapni babot, lencsét vagy csicseriborsót. Ne felejts el rákérdezni, hogy honnan származik a termék.
Forrás: eteltcsakokosan.hu, Nébih