Az ősz számos kincset kínál, melyekből színes és változatos ételek kerülhetnek az asztalra. Variációk cékla, sütőtök, édesburgonya, alma, dió, sárgarépa elkészítésére – a babák és a család örömére.
A recepteket összeállította: Pintér Mónika, Szeretetkonyhám
Édesburgonya tócsni (7 hónapos kortól)
Hozzávalók: 50 dkg hámozott,reszelt édesburgonya, 3 evőkanál rizsliszt, 2 tojás, só, bors ízlés szerint, 1-2 gerezd zúzott fokhagyma, olaj/ zsír a sütéshez.
Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Enyhén sózzuk, majd állni hagyjuk. Kb. 15 perc után kinyomkodjuk, és hozzáadjuk alapanyagot. A masszából evőkanálnyi mennyiségeket forró zsírba teszünk, majd a tócsnik mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Sütés után papíron lecsepegtetjük.
Sült csirkecomb őszi zöldségágyon (6 hónapos kortól)
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 1 lilahagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 kisebb cékla, 1 nagy édesburgonya, 2 szál sárgarépa, 3-4 szem burgonya, 2 db alma, só, bors, olívaolaj.
Elkészítés: A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk. A hagymát is felszeleteljük. A húst megtisztítjuk. Tepsire rendezzük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk olívaolajjal. A tetején elrendezzük a csirkecombokat, amelyeket előtte besózunk. Az egészet alufóliával lefedve 40 percig sütjük, majd a fóliát levéve megpirítjuk a combokat és a zöldségeket. Az egész készülhet sütőzacskóban is. Kisebb babáknak turmixolva adható.
Almás sárgarépakrém-leves (8 hónapos kortól)
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 kg alma, 0,5 kg sárgarépa, 8 dl alaplé, 2 dl növényi főzőtejszín, 2 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál kakukkfű.
Elkészítés: Még finomabb lesz, ha a kockára vágott almát és répát betesszük a sütőbe sülni. Meglocsolhatjuk egy kis olajjal és megszórhatjuk egy kevés kakukkfűvel. Közben az apróra vágott vöröshagymát egy kis olajon megdinszteljük, majd belenyomjuk a fokhagymagerezdeket is. Hozzáadjuk a megsült zöldséget (ez a lépés idő szűkében kihagyható, de így még finomabb lesz!), és felöntjük az alaplével. Hozzáöntjük a tejszínt, pár percig főzzük, végül turmixoljuk. Feltétként kerülhet a tetejére a sült zöldségekből, vagy tehetünk bele magokat (tökmag, napraforgómag), esetleg pirított baconkockát.
Bundás alma (8 hónapos kortól)
Hozzávalók: 2 db hámozott alma magházától megszabadítva, felszeletelve, 1 tojás, 1 evőkanál cukor, 10 dkg rizsliszt, 1,5 dl növényi tej (mandula-, kókusz-, rizs- vagy zabtej), olaj vagy zsír a sütéshez, fahéjas porcukor (kihagyható).
Az almát meghámozzuk, magházát kiszedjük, felszeleteljük. A tojásból, cukorból, lisztből, tejből sűrű, palacsinta állagú masszát készítünk, félretesszük. Mindegyik almaszeletet beleforgatjuk a lisztbe, azután a tojásos masszába, majd közepes lángon, bő olajban/zsírban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Amikor kiszedtük, leitatjuk róluk az olajat. Ha szeretnénk, még forrón fahéjas porcukorba forgathatjuk.
Céklás-diós vekni (8 hónapos kortól)
Hozzávalók: A recepthez a hozzávalókat bögrével mérjük ki. 1,5 bögre céklapüré, negyed bögre darált dió, 3 bögre gluténmentes kenyérliszt, 1 egész zacskó porélesztő, 2 teáskanál só, 2 teáskanál olívaolaj, 1-1,5 dl víz.
Elkészítés: A nyers céklát meghámozzuk, reszeljük (konyhai aprítóban is apríthatjuk), majd pürésítjük. Készülhet főtt, sült céklapüréből is. Lassan adagolva a hozzávalókat, kidagasztjuk a tésztát. A vizet apránként adjuk hozzá. A kenyérkét sütőpapírral bélelt formába helyezzük, és letakarva kelni hagyjuk. Nagyjából 1 óra múlva 185 °C-os sütőbe helyezzük a veknit, és kb. 40 perc alatt ropogósra sütjük.
Sütőtökös muffin (7 hónapos kortól)
Hozzávalók: 30 dkg sütőtökpüré, 2 db tojás, 15 dkg rizsliszt, 12 dkg cukor (kihagyható, ehelyett tört banánnal vagy almaszósszal is édesíthetjük a süteményt), 1 csomag vaníliás cukor, fahéj (kihagyható), 1 csapott evőkanál sütőpor, 15 dkg vaj vagy tejmentes margarin.
Elkészítés: A sütőtököt megsütjük, pürésítjük. A vajat és a tojást kihabosítjuk, majd hozzáaadjuk a többi alapanyagot. A tésztát muffinformákba kanalazzuk, majd 180 °C-on nagyjából 25 perc alatt készre sütjük.
Hozzátáplálás – különszámunk minden fontos kérdésre választ ad a hozzátáplálással kapcsolatban
Mit, mikor és hogyan? Miből tudhatjuk, hogy babánk készen áll a hozzátáplálásra? Milyen ételt mikor vezessünk be? Hogyan növelhetjük a szilárd táplálék mennyiségét? Milyen alapanyagokból készüljön a bébiétel? Milyen ételek, alapanyagok vannak tiltólistán, és meddig? Mit kell tudni a falatkás táplálásról, a BLW-ről? Melyek a leggyakoribb allergének és mik lehetnek az allergia jelei? Hogyan vezethetjük be babánk étrendjébe a tehéntejet, a tojást, a glutént? Mit tegyünk, ha a baba játszik az étellel? Mit tehetünk, ha válogatós a gyermekünk? Hogyan előzhetjük meg a félrenyelést? Meddig kapjon anyatejet a kicsi? +55 Recept!