Nyugat- és Közép-Európában, így hazánkban is elterjedt szokás, hogy a húsvéti nyúl csokoládét hoz a gyerekeknek, s azt a lakásban, vagy a ház körüli kert titkos pontjain rejti el. A gyerekek többsége persze nem tud annyi csokit összeszedni a tulipánlevelek közül, amivel ne tudna megbirkózni. Néhányunknak talán elképzelhetetlen, de vannak kevésbé édesszájú gyermekek is, akik nem változnak nyomban Gombóc Artúrrá, ha megpillantják a fényesen csillogó csomagolópapírt. Összegyűjtöttünk néhány tippet, mihez kezdjünk, ha a bőséges csokoládékészletből már apa sem hajlandó többet fogyasztani.
Olvasszuk fel!
A megmaradt csokoládé felolvasztása nagyon jó praktika, ám fontos ügyelnünk arra, hogyan végezzük el. A rendelkezésünkre álló csoki 2/3 részét meleg vízfürdő felett egy tálkában melegítsük fel 45°C-ra úgy, hogy se az edény alja, se a csokoládé ne érintkezzen a vízzel. Ha a csokoládé felolvadt, következhet a temperálás: a maradék 1/3 részét hozzáadjuk, s addig kevergetjük, míg el nem érjük a 28°C-ot. Végül visszatesszük melegedni, hogy elérjük a csokoládé fajtájának megfelelő hőmérsékletet. Tejcsokoládé esetében ez 29-30°C, étcsokoládénál 31-32°C.
Temperált csokoládét számos édesség elkészítéséhez felhasználhatunk. Ha tortakészítésen gondolkodunk, remek díszítőelem lehet a csokicsipke. Ehhez a temperált csokoládét habzsák segítségével sütőpapírra nyomjuk megrajzolva a kívánt mintát, majd hagyjuk kihűlni.
Anyák napjára kiváló ajándék lehet egy csomag saját készítésű bonbon a maradék húsvéti csokikból. Ehhez szükségünk lesz egy bonbonformára. Ezt első lépésként temperál csokoládéval megtöltjük, majd megfordítjuk a formát, és kicsorgatjuk belőle a felesleget. A csokoládé egyik remek tulajdonsága, hogy ha ügyesen dolgoztunk, visszaforgathatjuk, és újra felolvaszthatjuk. Visszafordítva a formát rázzuk még egy kicsit, hogy a levegő távozzon a csokoládéból, majd tegyük hűtőbe. Miután megkötött a csokoládé, megtöltjük (a töltelék kiválasztásánál csak a képzeletünk szabhat határt), s ismét betesszük a hűtőbe. Végül a maradék csokival bezárjuk a bonbonok alját. További néhány órányi hűtést követően óvatosan kiforgatjuk az elkészült bonbonokat.
Ha vendégeket várunk, próbára tehetjük kreativitásunkat sütinyalóka készítésével. Ha az egyszerűbb vendégvárókat kedveljük, a felolvasztott csokiba márthatunk kekszet, illetve friss és aszalt gyümölcsöt egyaránt.
Forrás: Konyhasziget 2019/2