Sajnos néha maguk a szakemberek próbálnak a kialakult elváltozásokra minden áron okot találni. Ahelyett azonban, hogy a táplálkozást és a fogmosási gyakorlatot vennék górcső alá, hajlamosak a hosszan szoptatást, különösen az éjszakai szoptatást felelőssé tenni a fogszuvasodásért.
Valójában az anyatej számos olyan kedvező tulajdonsággal bír, amely gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok fogzománchoz kötődését. Összetett védelmi rendszerének enzimei károsítják a baktériumok sejtfalát és gátolják életfolyamataikat. Az anyatej fogyasztása után kisebb pH-csökkenés tapasztalható, mint tápszerek esetén, ami kedvez az ásványi anyagok fogakba történő visszaépülésének.
Szoptatáskor a csecsemők szájüregébe csupán néhány cseppnyi anyatej kerül, mert a tej egyenesen a garatra lövell, ami után reflexes nyelés történik. Ezzel szemben a cumisüvegből etetett babák esetében a nyelés előtt a szájüreg megtelik folyadékkal, annak minden kémiai hatását kifejtve a fogakon.
Épp ezért a korai fogszuvasodásért sem biológiailag, sem evolúciósan nem felelhet a szoptatás, az okot mindig a fogmosás hatékonyságában és a táplálkozásban kell keresni.
A cikk a HelloBaby! június-júliusi lapszámában jelent meg!