Legyen felszerelt konyhád, nézzük mik kellhetnek még:
Húsdaráló
Ha egyébként nem rendelkezik a háztartásod húsdarálóval, semmiképpen ne vegyél, mert a konyhai robotgépek többsége megbirkózik ezzel a feladattal. Viszont vitathatatlanul nagy előnye, hogy szívesebben adsz olyan húst a gyermekednek, amit előtte megmostál, és te magad daráltál le, hiszen nem tudhatjuk milyen állapotban volt a bolti daráló, amikor az általunk vásárolt húst darálták.
Reszelő
Sajtok, gyümölcsök reszeléséhez érdemes beszerezni egy kis kézi reszelőt, amit könnyű elmosni és akár magaddal is viheted a babatáskában, ha szükséges.
Almareszelő
Először azt gondoltuk, na ez az, amire nem lesz szükségünk, hiszen vagy egy tucatnyi reszelőnk van. Igen ám, de az első hónapban, amikor szinte csak leveket fogadnak el a babák, bizony a hagyományos reszelők által kapott masszát nem szívlelik, többen kiköpik, ellenben ezzel az eszközzel egészen finom állagúra törhetjük a gyümölcsöt, így a babák már szívesen fogadják el. Mindig frissen reszeljük a gyümölcsöt, így őrzi meg a legtöbb vitamint a fogyasztásig.
Hámozó
Segítségével könnyen meghámozhatjuk az almát, krumplit, uborkát, körtét, karalábét. Legjobbak talán a rozsdamentes acélból gyártottak. Segítségével vékonyabban hámozható meg az élelmiszer, mint a késsel. Ez azért fontos, mert a héjban és közvetlenül alatta található a legtöbb vitamin.
Fokhagymanyomó
Az első pár hétben, hónapban, amikor a baba még csak néhány kanálnyi ételt eszik, nem érdemes botmixerrel, aprítógéppel próbálkozni, mert ilyen kicsi adagokkal nem birkóznak meg. Fokhagymanyomóval viszont tökéletesen pépesíthetjük a kis mennyiségű, puhára főtt alapanyagokat, ráadásul egyébként is hasznos eszköze a konyhádnak. Praktikus eszköz a levesek, főzelékek sűrítésére is. Ha főtt burgonyát vagy édesburgonyát helyezünk a nyomóba, vékony szeletekben nyomja ki azt, és könnyen oldódik a forró ételben.
Vágódeszka
A vágódeszkából minimum 2 darabra lesz szükséged. Egyiken dolgozz a húsokkal, a másikon pedig minden egyébbel (zöldség, gyümölcs, stb.) Erre azért van szükség, mert a nyers húsok, leginkább a baromfi hús, többfajta baktériummal lehet fertőzött, melyek a megfelelő sütési, főzési folyamat során elpusztulnak, és semmilyen veszélyt nem jelentenek, viszont a vágódeszkán és egyéb tároló edényekben megtelepedhetnek, és csak nagyon alapos, fertőtlenítő tisztítás során pusztulnak el. Ezért nagyon fontos hogy azt a deszkát, kést, tányért, amit használsz az ételek elkészítésénél, nagyon alaposan mosd el, és a munkaterületet is tisztítsd meg!
Kombinált pároló és turmixgép
Bár az ára elég magas, nagyon praktikus készülék, melynek nem csak az első hónapokban lehet nagy hasznát venni. A megtisztított párolni kívánt húst, zöldséget, gyümölcsöt belehelyezve megpárolja, majd a beépített kések segítségével az ételt össze is turmixolja. A legújabb generációs kombinált gépek már fagyasztani is képesek.
Zárható műanyag tasakok
Bármilyen, nem folyadék halmazállapotú étel tárolására alkalmas lesz. Akár a jégkocka tartóba lefagyasztott zöldségek, gyümölcsök, vagy húsok is belekerülhetnek, így még kisebb helyet fognak elfoglalni a fagyasztóban.
Jégkockatároló
Bármilyen jó, ha már van otthon, de ha még nincs, akkor érdemes mélyebb, és nagyobb méretűt választani, hiszen kevesebbet tudsz beletenni, ha kisebb adagok szükségesek, viszont 8-10 hónapos kortól már mindenből nagyobb mennyiségre lesz szükség, így egyszerre többet is el tudsz készíteni a fagyasztott gyümölcsből vagy húsból.
Szita
Ennek az eszköznek nagy hasznát fogod venni, és nem csak a tészta vagy leves leszűréséhez, hanem a borsó, bab, vagy egyéb fásabb szárú zöldségek (pl.: spárga vagy szárzeller) átpasszírozásához az elkövetkező 4-6 hónapban.
Vízforraló
Most lehet, hogy azt kérdezed, miért került ide a vízforraló, de hidd el fontos kiegészítője a konyhádnak, főleg ha kisbabád van. Nem csak akkor veheted jó hasznát, ha egy nyugtató teát szeretnél főzni magadnak, hanem bizony a baba ételének melegítéséhez is jó segítség. Soha nem használunk mikrohullámú sütőt az étel melegítéshez, ezért a babaételt vagy étel melegítőben vagy a felforralt vizet edénybe kiöntve, és abba állítjuk bele a baba ételét tartalmazó edényt vagy üveget. Nagyon gyors megoldás, pár perc alatt étkezési hőmérsékleten van az étel.