Ha egy jól felszerelt konyhával rendelkezel, nem feltétlenül szükséges új eszközöket beszerezni. Ha azonban az alábbi leírásokat átolvasva úgy érzed valami mégis hiányzik a zavartalan bébiétel készítéshez, próbáld meg az itt leírtakat felhasználni a megfelelő választáshoz.
Műanyag tárolók
A műanyag tárolóknál két fajtát különböztetünk meg. Az egyik, amiben az alapanyagokat tároljuk a felhasználásig, a második, amibe pedig a már készétel kerül kiporciózva, akár fagyasztásra előkészítve.
A zöldségek, gyümölcsök hűtőben való tárolására közepes és nagyobb méretű edényeket használunk, melyeknél nem feltétlen szükséges a légmentes lezárhatóság.
A kész ételek, illetve a fagyasztott fűszerek, stb. tárolására jó minőségű, minél jobb zárhatóságot biztosító kisebb edényt (max.0,5l) használunk. Ez azért fontos, hogy a már étkezésre szánt élelmiszerrel, egészen biztosan ne érintkezzen semmi, és esetlegesen a hűtő vagy fagyasztó „ízét” se szívja magába.
Műanyag edények,
A turmixoláshoz elengedhetetlen egy magas falú műanyag edény, hogy ne maszatolj mindent össze. Ha sikerül zárhatót beszerezned plusz pont, hiszen a következő étkezésig ebben tudod tárolni az ételt.
Műanyag kistányér
Bizony mi is beleestünk abba a hibába, hogy az első kistányér megvásárlásánál az volt a fő szempont, melyik a legcukibb. A választás egy gyönyörű kék Mickey egeres tányérkára esett, ami nem mellesleg lefelé szűkülő, magasabb falu volt. Na… hát pont nem tudtam benne villával összenyomkodni a burgonyát, vagy a turmixolás után pár nagyobb darab maradt benne. Pár nap után újabb tányérral bővült a készlet, ami kb. 2 cm magas, egyenes falú, nagyobb átmérőjű. Ebben könnyebben el is hűl az étel, és egyszerűbb kezelni benne a nagyobb darabos ételeket. A műanyag tányérokból is kapható olyan, amelyekhez tartozik tető, de ha ezek zárása nem elég erős, akkor sokáig ne tárold így az ételt, mert érintkezik a hűtő levegőjével.
Poharak
Saját tapasztalataink alapján ennek használatát nem fogják elsietni a manócskák, de ha mindenképpen poharat szeretnél használni, vastagabb anyagú, kicsit kifelé hajló, lekerekített végűt próbálj beszerezni.
Edények, serpenyők,
Fontos, hogy sérülésmentes, jó minőségű fazekak, serpenyők alkossák az alapot. Ne használj alumíniumot (rossz hővezető), és olyan zománcos és teflon edényt, amelynek fedőrétege már sérült. Ha most kezded a főzés tudományát elsajátítani, akkor mindenképpen szerezz be egy – két kisebb edényt, amiben a babának az első 2-3 évben főzni fogsz egészen addig, amíg ugyanazt nem eszi, amit Ti. Arra figyelj oda, hogy a fedő megfelelően illeszkedjen, hogy a párolás során az értékes anyagok ne tudjanak elillanni.
Aprítógép
Az aprítógép használati köre nagyban függ a teljesítményétől is. Gyengébb teljesítményűekkel zöldséget, gyümölcsöt tudsz aprítani, pépesíteni, míg a nagyobb teljesítményűekkel, már húst, olajos magvakat, sőt akár jeget is.
Botmixer
Sokoldalú, és szintén a nélkülözhetetlenek közé tartozik. Alkalmas főtt zöldség, főtt vagy sülthús pépesítésére, keverésére, turmixitalok mixelésére, gyümölcsjoghurt keverésére. Rendkívül kényelmes, mert nem kell az ételeket öntögetni, hanem a lábasba tartva használhatjuk. Nem utolsó szempont, hogy a tisztítása is egyszerű.
Gyümölcscentrifuga
Csak abban az esetben célszerű gyümölcscentrifugába beruházni, ha a család többi tagja is szeretettel fogyasztja a friss leveket. Segítségével bármilyen gyümölcsből, zöldségből friss levet sajtolhatunk. A centrifugális erő választja szét a zöldség / gyümölcs levét a húsától, így csak a fogyasztásra kész lé csurog ki az edénybe. Viszonylag nagy anyagveszteséggel jár, sok helyet foglal, de cserébe kiváló minőségű, friss, vitamindús innivalót varázsolhatunk az egész családnak. A présgépek több levet biztosítanak, mint a centrifuga, de magasabb beruházással is jár.
Vásárlásnál figyeljünk oda, hogy olyat vásároljunk, melyet könnyű tisztítani, hogy ne veszítsük el a kedvünket, hogy házilag készítsük el ezeket az értékes leveket!
Citromfacsaró / citrusprés
Csak citrusok levének kinyerésére alkalmas, de az első pár évben ez is megteszi, hiszen a babának nem adunk többet egy – egy narancsnál, vagy mandarinnál. Arra figyeljünk oda, hogy a citrusok savtartalma magas, mely bánthatja a babák gyomrát, ezért célszerű babavízzel hígítani.
Mérleg
Ezt picit később / úgy a 10. hónap után/ fogod sűrűbben használni, mikor már babakekszet vagy egyéb olyan ételt készítesz, melynél fontos a pontos mennyiség kimérése. Addig is adunk pár ötletet, hogyan mérj közel pontosan.