Köztudott, hogy szinte minden gyümölcs és zöldség magas vitamin és ásványi anyag forrás, sok közülük magas rosttartalma miatt kitűnő emésztésjavító hatással is bír, így az egészséges táplálkozás alapfeltétele azok napi fogyasztása. Nem kérdés, hogy ez igaz ez a a babák táplálkozására is. Mégis, különösen 1 éves kor alatt érdemes véggigondolni, hogy mely gyümölcs, ill zöldség egészíti ki babánk étrendjét a legegészségesebb, és leginkább “rizikómentes” módon. Jelen cikkben egy kis útmutatót szeretnénk kínálni a gyümölcsös és zöldséges ételek helyes elkészítéséhez.
Gyümölcsökről
A gyümölcsöknek magas a vitamin- és ásványi anyag-tartalma. Mégis van egy-két szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt babánkat gyümölccsel kínálnánk. A gyümölcsök bevezetését mindig érdemes gyümölcslevekkel kezdeni, azokat forralt vízzel hígítani (kezdetben a túl magas rosttartalom sem jó) és figyelemmel kísérni azok esetleges kedvezőtlen hatásait is (székrekedés, hasmenés). Egyszerre egy gymölcsöt vezessünk be, mert így tudjuk kizárni az allergiára hajlamosítóakat.
“Rizikós” gyümölcsök:
Allergiás reakciót válthat ki:
málna, eper, ribizli, kiwi (tehát az aprómagvasok) ezeket inkább 2 éves kor után adjuk
Hasmenést okozhat:
cseresznye, sárgabarack, földieper,szőlő, szilva
Kis, gömbölyded formája miatt nagyobb a fulladás veszélye, így félbevágva, darabolva javasolt:
szőlő, koktélparadicsom
Keményebb gyümölcsöket
(alma, narancs, stb) párolva, pürésítve kínáljuk a félrenyelés elkerülése végett.
Gyümölcsök jellemzői:
alma:
már a baba első ételei között szerepelhet!, kitűnő emésztésjavító, fogyasztásával könnyebben előzhetjük meg a náthát, megfázást, így elkerülhetjük a kisgyermekkorban amúgy sem túlzottan ajánlott orvosságok szedését is!
banán:
magas a B-vitamin tartalma, de sajnos székrekedést okozhat, így fogyasztása kisebb mennyiségben ajánlott
meggy:
első gyümölcsök között adható
őszibarack:
az almához hasonlóan az első ételek között szerepelhet, magas a C és B vitamin tartalma, magas víztartalma miatt kitűnő szomjoltó, emésztésjavító, nem utolsósorban pedig szinte kivétel nélkül minden gyerek szereti
szilva:
székrekedés esetén kitűnő segítség
citrom:
magas C-vitamin tartalma, de higítás nélkül sose adjuk
egyéb citrusfélék (mandarin, narancs, grapefruit):
igen gazdag vitaminforrás, bevezetéskor azonban érdemes forralt vízzel higítani
Zöldségekről
- A zöldségek felhasználása bébiételek készítésénél csakúgy, mint a gyümölcsöké igényel némi előzetes utánanézést. A paradicsom például bár a bébik kedvence, mégis nehezen emészthető volta miatt adása 6. hónap után ajánlott.
- A főzeléknek szánt zöldségeket csak mosás után érdemes feldarabolni, mert így tartják meg igazán az értékes vitaminokat. A feldarabolt zöldségeket legjobb, ha rögtön felhasználjuk.
- A zöldségeket ne főzzük, hanem pároljuk. A zöldségeket mindig fedjük le a párolás ideje alatt, sőt fedő alatt hagyjuk kihűlni szintén az értékes tápanyagok megtartása miatt.
- A zöldégeket anyatejjel érdemes lazítani, sűrítéshez pedig rizslisz, vagy kukoricaliszt ajánlott az allergiás reakciók elkerülése végett.
- Csakúgy, mint a gyümölcsök esetében egyszerre egy zöldséget vezessünk be, mert így tudjuk kizárni az allergiára hajlamosítóakat.
Zöldségek jellemzői
sárgarépa:
gazdag A-vitamin-forrás, már az első zöldségek között adható
paradicsom:
gazdag vitamin és ásványi anyag forrás, emésztésjavító, kisebb babáknak azonban héját eltávolítva kínáljuk (ehhez tehetjük pár percre forró vízbe, akkor a héj könnyebben távolítható el)
krumpli:
nagyon egészséges a gyomornak, folyamatosan fogyasztva segít a székrekedés ellen, tisztítja a bélbolyhokat, az első ételek között szerepelhet
Forrás: http://bebietelreceptek.hu/