A táplálkozás alternatív módjai – főleg a gyermekek esetében – tüzes vitákat váltanak ki nemcsak a laikusok körében, akik mélyen meg vannak győződve valamely étkezési trend helyességében, hanem a táplálkozási szakemberek között is. Míg vannak, akik váltig állítják, hogy néhány élelmiszer mellőzése a gyermekek étrendjéből egészséges és ajánlatos, mások azzal érvelnek, hogy a gyermekek helyes fejlődése szempontjából ezeknek a tápanyag-összetevőknek a hiánya veszélyes és kockázatos. Az aggályokat elsősorban a jó minőségű fehérjék – B12 vitamin, kalcium, omega-3 telítetlen zsírsavak – esetleges hiánya kelti.
Ki kicsoda?
• A legkevésbé szigorúak a szemi-vegetáriánusok, akik elutasítják a vörös húsokat és a füstölt termékeket, de tojást, tejtermékeket, halat és olykor akár szárnyas húst is esznek. • Az ún. lakto-ovo vegetáriánusok mellőzik a húsételeket, de fogyasztanak tejet, tejtermékeket és tojást. • A lakto-vegetáriánusoknál megengedett a tejtermékfogyasztás, de tojást nem esznek. • A vegetáriánusok legszigorúbb alcsoportját a vegánok alkotják. Étrendjükben semmiféle állati eredetű étel nem szerepel. Nem esznek tojást, tejtermékeket, zselatint (amit az állatok kötőszöveteiből vonnak ki), de méhek által megtermelt mézet sem.
WHO 2000: Az idősebb gyermekek fejlődése zavartalan lehet
A Cseh Gyermekgyógyászati Szövetség nyilatkozatában, amely a WHO (Egészségügyi Világszövetség) 2000-ben kiadott ajánlásait veszi alapul, a gyermek 2 éves koráig nem ajánlottak semmiféle szélsőségesen korlátozó diéták, tehát a veganizmus és a makrobiotizmus irányvonalak, mivel fennáll az alultápláltság, növekedésbeli visszamaradás és a pszichomotoros fejlődés zavarának kockázata. Az állati eredetű fehérjék szigorú visszautasítását a gyermekgyógyászok – főleg a csecsemőknél – kockázatosnak tartják. „Az idősebb gyermekek tápláltsági állapota viszont bármely vegetáriánus étrend mellett (lakto-ovo vegetáriánus, lakto-vegetáriánus és vegán) megfelelő is lehet” – idéznek a nyilatkozatban a WHO csecsemők és kisgyermekek európai régióra érvényes táplálkozási ajánlásaiból.
A vegetáriánus gyermekétrend összeállítását nem szabad alábecsülni
Ha a gyermek vegetáriánus ételeket fogyaszt, fokozott figyelmet kell szentelni az étrend összeállítására, és ezt egyeztetni kell a gyerekorvossal. Semmi esetre sem elég a szokásos étrendből kihagyni a húst – az étrendet úgy kell megválasztani, hogy a gyermek folyamatosan megkapja a fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges összes tápanyagot.
- A Cseh Gyermekgyógyászati Szövetség gyakorlati ajánlásaiban nagy hangsúlyt fektettek a magas vastartalmú, és a vas felszívódását elősegítő C vitaminban gazdag ételek fogyasztására.
- A tejalapú ételeket és a zöldségféléket viszont mindig külön fogyasszuk, mert a kalcium gátolja a vas felszívódását a szervezetben.
- A tej (kis mennyiségben is) növeli a növényi eredetű fehérjék minőségét és kihasználást, ami főleg a vegánoknál okoz problémát, akik az összes állati eredetű élelmiszert mellőzik.
- Oda kell figyelni a megfelelő zsírok bevitelére is, amelyek növelik az ételek energetikai értékét és esszenciális zsírsavakkal gazdagítják az ételeket.
Az egészségügyi szakértők a vegán étrendet többnyire nem ajánlják a várandós és szoptató kismamáknak, valamint csecsemőknek. Ha a várandós vagy szoptató kismama tejnélküli diéta mellett dönt, szenteljen különös figyelmet a kalcium, a B12 és a D vitamin pótlására. A vegán kismama tejéből alapvető módon hiányozhat a D vitamin, ami a több hónapon át szoptatott csecsemőknél angolkórt (rachitisz) okozhat.
A tiltott gyümölcs mindig édesebb
Mgr. Jana Divoká, a Cseh Obezitológiai Társaság tagja, a gyerekkori túlsúlyosság és obezitás pedagógusa és terapeutája, nemcsak a szervezet fejlődése szempontjából fontos tápanyag-összetevők hiánya okozta problémákra mutat rá, hanem a gyermekek alternatív táplálásának lélektani vonzataira is.
„Tanácsadói praxisomban nagyon gyakran találkozom az ismert ´a tiltott gyümölcs mindig édesebb´ szindrómával. Ha a gyermeknek nem adunk, vagy mi több, megtiltunk bizonyos ételeket, szinte ösztönös késztetés és vágy alakul ki benne, hogy ezeket megkóstolja. Viszont ha ezt az iskolában vagy barátainál megteszi, bűntudata támad. A magasabb szintű szükségletek – például a biztonságérzet – veszélyezettségét, mi, felnőttek is gyakran az alacsonyabb szükségleteken – ételen, italon – keresztül próbáljuk megoldani, legtöbbször nagyon helytelenül. Mértéktelenül sokat eszünk, vagy ellenkezőleg szigorúan diétázunk, mellőzzünk bizonyos ételeket, italokat. Ezért, véleményem szerint, a gyermekek kiskoruktól egyenek rendszeresen és mértékletesen, de mindent. Ha majd felnőttkorukban kiválasztanak egyet az alternatív táplálkozási rendszerek közül, az már az ő döntésük lesz. De ha a szülők döntenek, nem biztos, hogy ez a jövőre nézve helyesnek bizonyul majd” – véli Mgr. Jana Divoká.
Ajánlások vega étrend kialakításához
Fehérje: Fontos az élelmiszerek helyes párosítása
A fehérjék aminosavakból felépülő kémiai anyagok, amelyek bizonyos táplálékokkal (mint például a hús, tojás, halak és tejtermékek) jutnak a szervezetünkbe. Az alapvetően szükséges aminosavak növényi eredetű élelmiszerekből (például hüvelyesekből és gabonafélékből) is felépíthetők, de fokozottan ügyelni kell mennyiségük és arányaik helyes kombinálására – így elérhetjük, hogy mindenben megfelelnek majd a teljes értékű állati eredetű fehérjékből felépített aminosavaknak.
Vas: Vigyázzunk a vasat és kalciumot tartalmazó ételek közös bevitelére
A vas sokkal rosszabbul szívódik fel a növényi táplálékokból, mint az állati eredetű élelmiszerekből – vörös húsokból és belsőségekből. Ezenkívül a vas felszívódását más tényezők is befolyásolják, mint például a kalcium vasfelszívódást gátló hatása. Ezért a vasat és kalciumot tartalmazó ételek mindig egymástól elkülönítve jelenjenek meg az étrendben. Az elégtelen vasbevitel vérszegénységet (anémia) okozhat.
B12 vitamin: Az orvosok étrend-kiegészítőket ajánlanak
Szakemberek szerint a B12 vitamin egyetlen megbízható (főleg a vegánok esetében) forrásai az étrend-kiegészítők és a dúsított élelmiszerek. A B12 vitamin hiánya főleg a terhesség és a szoptatás alatt veszélyes.
Omega-3 zsírsavak: Növényi olajokból is kinyerhetők
Az omega-3 zsírsavak hatalmas szerepet játszanak – egyebek között – a gyermek agyi funkcióinak fejlődésében. Zömmel az állati eredetű zsírokban, elsősorban a halakban fordulnak elő. Az omega-3 a szervezetben szintetizálódhat linolénsavból is, amely megtalálható a len-, szezám-, repce-, szója- és dióolajban. Egy másik sav, a linolsav (amelyben szintén gazdag a vegetáriánusok étrendje, mert megtalálható a napraforgó-, kukorica- és szójaolajban), viszont az omega-3 képzését gátolja. Ezért a vegetáriánusoknak a szójaolaj fogyasztása javasolt, amely kevesebb linolsavat tartalmaz, mint a többi olaj.
Kalcium: Támogatni kell a felszívódását
A tej és a tejtermékek mellőzése, valamint az oxalátokban gazdag zöldségfélék (spenót, rebarbara, mángold) nagymértékű jelenléte az étrendben – kalciumfelszívódás-gátló hatásuk miatt – kalciumhiányhoz vezethet. Kalciumban gazdagok például a hüvelyesek és a belőlük készített ételek. Ezenkívül kiváló kalciumforrás a kelkáposzta, brokkoli, káposzta, narancs, mandula, szentjánoskenyér, melasz, és természetesen az összes kalciummal dúsított étrend-kiegészítő és élelmiszer (pl. a kalciummal dúsított szójatej).
A baba már 4 hónapos korától fogyaszthat a Hamánek gyümölcsös bébidesszert, ami glutén és hozzáadott cukor mentes, továbbá nem tartalmaz mesterséges tartósítószereket, ízesítőket és színezékeket. A gyümölcsök széles kínálatából választhatunk: mangó, sárgabarack, szilva, és banán-őszibarack vagy banán-körte kombináció.
A cikk a Hamánek bébiételek weboldalán jelent meg!