A North Carolina School of Medicine egyetem tudósai a kisbabák emésztőrendszerében élő mikroorganizmusok szerepét vizsgálták.
A bélflóra összetétele és minősége kulcsfontosságú
A kutatás jelentőségét az adja, hogy kiderült, a kisbabák első pár hónapjának megfelelő táplálkozása határozza meg a bélflóra összetételét és minőségét, amely végül segítséget nyújt a szilárd ételekre való áttérésben és számos egyéb hosszú távú hatása is van.
Kizárólagos szoptatás a legjobb
A kutatók kilenc kisbaba első 14 hónapját kísérték végig, folyamatosan vizsgálva a székletüket és egészségüket.
Lényegi különbség: a baktériumok száma több, mint tízszerese
Ami igazán meglepte a kutatókat, hogy amíg a kizárólag anyatejjel táplált kisbabák székletében húsz különböző, baktériumok által termelt enzimet találtak, miután először kaptak szilárd ételt, addig a tápszerrel is etetett kisbabák székletében 230 fajtát.
Kevésbé sérülékeny emésztőrendszer
A drasztikus változást az okozza, hogy a szilárd ételre való áttérés miatt új mikroorganizmusok megjelenésére van szükség, tehát a kizárólag anyatejjel táplált kisbabák emésztése hatékonyabb és kevésbé sérülékeny – vonták le a kutatók a következtetést.
A kizárólag szoptatott babák bélfórjában, egy bizonyos bifiduszbaktérium a meghatározó, és ez döntő szerepet játszik az emésztésben.
A szoptatás mellett tápszerrel is táplált kisbabák székletében ezeknek az aránya kisebb volt.
Forrás: Sciencedaily.com
Ajánljuk még a témában: