Lassan vége lesz már a szilvaszezonnak, de ha akad még otthon, és nem tudod, mit kezdj vele, itt egy remek kis recept a mindmegette.hu jóvoltából. Te is érzed már az illatát?
Hozzávalók:
- 35 dkg szilva
- 1 db narancs
- 1 db vaníliarúd
- 15 dkg dió
- 2 tk sütőpor (enyhén púpozva)
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj (+ a formához)
- 17,5 dkg cukor
- só
- 4 db tojás
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Vajjal kikenünk egy 26 cm-es kapcsos tortaformát vagy egy kb. 8 cm magas piteformát. A szilvát megmossuk, lecsepegtetjük és kimagozzuk.
- A forró vízzel lemosott narancs héját lereszeljük, majd a levét kifacsarjuk, és kimérünk 0,5 dl-t. A hosszában felhasított vaníliarúd belsejét kikaparjuk. A dió felét durvára aprítjuk, a többit finomra daráljuk. A sütőporral elvegyített lisztet keverőtálba szitáljuk és összeforgatjuk a darált dióval.
- A vajat habosra keverjük a cukorral, és 2 csipet sóval, a vaníliavelővel és a narancshéjjal. Egymás után hozzáadjuk a tojásokat, és közben adagonként, váltogatva beledolgozzuk a kimért narancslét és a lisztes keveréket.
- A tésztát a formába simítjuk, majd megszórjuk az aprított dióval és kirakjuk a gömbölyű felükkel lefelé fordított fél szilvákkal. Végül az előmelegített sütő alsó sínjén sütjük kb. 60 percig. (Ha túlságosan barnulna, akkor a sütőt visszakapcsoljuk 150 fokra.) A pitét kissé hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.