Kisgyermekeknél nem is olyan ritka a szalmonellafertőzés vagy szalmonellózis, főként a nyári hónapokban. Többnyire néhány nap alatt lezajlik, esetenként azonban nemcsak kellemetlen tüneteket, de komolyabb gondokat is okozhat – ezért a legjobb megelőzni.
Forrás: HelloBaby magazin
Miről van szó pontosan?
A szalmonella több baktériumtörzs neve; nálunk legtöbbször a gyomor- és bélhurutot okozó Salmonella enteritidis a bajok oka. Jellegzetes kísérőtünet a fertőzés után néhány órával vagy 1-2 nappal jelentkező hasmenés, hasgörcs. Súlyosabb esetben hányinger, hányás, levertség, hidegrázás, láz, száraz köhögés,
véres széklet, illetve bőrtünet is előfordulhat.
Így kezelhető a szalmonellózis
Ha a szalmonellózis enyhébb formája lép fel, akkor tüneti kezelésként mindenekelőtt az elvesztett
folyadék és ionok pótlására kell figyelni. Fontos, hogy ne igyon egyszerre sokat a gyermek – folyamatosan, pár kortyonként, kis adagokban történjen a folyadékpótlás.
A nagyobbacska gyerekek kis mennyiségben sós kekszet, ropit, könnyű levest is kaphatnak. Amennyiben a folyadékpótlás szájon át nem sikerül, a kiszáradáselkerülése érdekében infúzióra lehet szükség. A betegség súlyosabb formáinak terápiájához antibiotikum alkalmazását is előírhatja a kezelőorvos.
Védekezés a fertőzés ellen
Mivel a széklettel ürülő kórokozók még a gyógyulás után is hetekig fertőzhetnek, rendkívül fontos a
mellékhelyiség rendszeres fertőtlenítése, és a gyakori, alapos kézmosás. A szalmonella egyébként rendszerint a táplálékkal jut be szervezetünkbe – ilyen szempontból veszélyt jelenthet például a nyers csirke- vagy marhahús, a nyers tojás, a tengeri állatok húsa, de a baktériummal szennyezett zöldség, gyümölcs is.
Lássuk a legfontosabb tudnivalókat a fertőzés megelőzéséhez!
- Csak megbízható helyen vegyünk fagylaltot, cukrászsüteményt.
- Vásároljuk az élelmiszert ellenőrzött üzletekben és figyeljük a termékek
lejárati dátumát. - Bevásárláskor sose tegyük a nyers zöldséget, húst a késztermékek (pl. a kenyér) mellé.
- A vásárolt nyersanyagokat tegyük a hűtőbe minél előbb.
- Ügyeljünk a konyhai higiénére, az előkészítő felület és az edények, eszközök rendszeres, alapos tisztítására.
- Mossunk kezet szappannal főzés és étkezések előtt.
- Ne használjuk ugyanazokat az eszközöket a húsfélék, a nyers tojás és az egyéb alapanyagok feldolgozásához.
- Kerüljük az olyan fogásokat, melyekben nyers tojás vagy hús van.
- Az ételeket készítsük jól átsütve, főzve, mivel a gondos hőkezelés elpusztítja a baktériumokat.
- Ha a fagyasztóból veszünk elő ételt vagy nyersanyagot, akkor se legyünk lezserebbek, mivel a szalmonella a fagyasztás ellenére hónapokig életképes marad. (Ami pedig egyszer már kiengedett, azt sose fagyasszuk vissza!)
- Ne hagyjuk az ételeket étkezés után az asztalon, mert a nyári melegben gyorsan elszaporodhatnak bennük a baktériumok.
Ajánljuk praktikus Gyermekbetegségek című könyvünket:
GYERMEKBETEGSÉGEK
Gyermekbetegségek A-tól Z-ig – minden fontos tudnivaló egy helyen a szülők és a családok számára