HÍRDETÉS

Barackos gombóc

12 hónap + 75perc Nehéz

Hozzávalók:

Hozzávalók egy családi adaghoz:  
  • 1 kg sárgahéjú burgonya,
  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20-30 db kisebb,
  • érett sárgabarack kimagozva, őrölt fahéj,
  • porcukor vagy méz,
  • 1 tojás,
  • 2 evőkanál kacsa- vagy disznózsír,
  • zsemlemorzsa,

Elkészítés:

barack barackos gombóc desszert édesség gombóc

Nagy kedvenc szokott lenni, nem lehet eleget főzni belőle! A siker titka, hogy időben kezdd el készíteni. Például már reggel főzd meg a krumplit héjában, majd gyorsan hámozd meg, és még melegen törd át krumplinyomóval vagy villával. Terítsd szét viszonylag nagy felületen, hogy jól kihűljön és elpárologjon belőle a fölösleges nedvesség. Ha már teljesen kihűlt, keverj bele egy egész tojást, 30 deka lisztet ez kávéskanál sót és egy evőkanál zsírt. Gyúrj belőle tésztát. Ha nagyon ragadna, szórj még hozzá lisztet, és hagyd pihenni egy órán keresztül. Ezután tedd fel forrni jó nagy lábasban a sós vizet. A tésztát kb. fl-egy centi vastagra nyújtsd ki lisztezett felületen, és ha ragadni érzed, szórj még több lisztet rá. Körülbelül tenyérnyi négyzeteket vágj a tésztából, tedd a közepére a kimagozott, fahéjjas porcukorral vagy mézzel megtöltött barackot, és formálj belőle gombócot. Óvatosan engedd a gyöngyöző vízbe, egyszerre legfeljebb öt darabot. Legyen kéznél a szűrőkanál, amivel ki tudod emelni a pirított zsemlemorzsára. Akkor jó, ha a víz színére feljövő gombócot még egy-két percig főzöd, és csak azután emeled ki. Alaposan csepegtesd le, mielőtt a morzsára teszed. Az összerázogatással, megforgatással várj, amíg egy picit kihűlt

Következő bejegyzés
  • x

    A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.