Hiába egészséges élelmiszer a jó minőségű méz, kisbabák esetén egy bizonyos korig tiltólistán szerepel. Az ok a mézben található baktériumokban keresendő, illetve egészen pontosan abban, hogy a kicsik emésztőrendszere nincs felkészülve ezek kezelésére.
Mi a gond a mézzel? Természetesen semmi, ha felnőttekről vagy idősebb gyerekekről van szó. Babákra viszont – annak ellenére, hogy tele van antioxidánsokkal, és alapvetően igen egészséges természetes édesítőszer – veszélyes lehet Clostridium-tartalma miatt. Ez a baktérium a porban és a termőföldben él, ezért gyakran beszennyezi a mézet is. Egy felnőtt szervezetnek nem okoz problémát, de egy kisbaba esetében már káros lehet.
A kezdetben fejletlen emésztőrendszer nem tudja kezelni a baktériumot, így az botulizmust okozhat. Csecsemők botulizmusát a mézben levő baktériumspórák okozzák, melyek a bélben kezdenek szaporodni és itt indul a toxinképzés. A mérgezés jellemző tünetei a levertség, az elernyedt izmok, a szokottnál halkabb, vagy szokatlan sírás, étvágytalanság és a szorulás. Ha a mérgezés kezeletlen marad, akár a légzőszervek leállásához, vagy halálhoz is vezethet, ezért érdemes nagyon komolyan vennünk az azonnali segítségkérést, de leginkább a mézzel kapcsolatos hozzátáplálási szabályt!
Tehát a méz minden formában tiltólistás a baba 12 hónapos koráig, de szerencsére helyette bőven találunk még finom és tápláló ételeket, amelyeket nyugodt szívvel adhatunk nekik. Erről bővebben itt olvashatsz.
Forrás: eteltcsakokosan.hu (Nébih)