Egy gyermek születése jó alkalom lehet arra, hogy a család életmódváltásba kezdjen. A példamutatást azzal is kezdhetjük, hogy mi magunk elkezdünk odafigyelni étkezésünkre, és időben változtatunk, hogy ő már jó példát láthasson maga előtt.
Az első fontos lépés a cukorfogyasztás radikális csökkentése lehet.
De ez nem is édesség!
Sokszor azt gondoljuk, hogy épp eléggé figyelünk a gyermek táplálására azzal, ha sokáig egyáltalán nem adunk édességet, majd később is csak keveset, mert „az édes nem egészséges”. A problémák azonban nem az édes ízből, hanem az étel cukortartalmából fakadnak.
Nem is gondolnánk, hogy mennyi minden tartalmaz valamilyen formában cukrot.
A gyümölcsök, zöldségek fruktózt, azaz gyümölcscukrot, a tej és a tejtermékek laktózt, azaz tejcukrot tartalmaznak, a gabonafélék pedig keményítőtartalmuk révén rendelkeznek természetes cukortartalommal.
Szénhidrátok
Szervezetünk az élelmiszerekben található összetett szénhidrátokat csak lassan emészti, hogy a belőlük nyert energia a sejtek ellátásához folyamatosan rendelkezésre álljon. Azonban sok előrecsomagolt, kész és félkész étel és ital kerül a családok asztalára, és ezek túlnyomó többsége tartalmaz hozzáadott cukrot, nem is keveset. Hozzáadott cukor alatt a finomított kristálycukrot és mézet értjük. Ezek az egyszerű cukrok sokkal gyorsabban hasznosulnak a szervezetben, ezáltal hamarabb és nagyobb mennyiségben képesek a véráramba kerülni, többlet energiát szolgáltatva a szervezet számára.
Mi a gond a hozzáadott cukorral?
• A magas cukortartalmú ételek, italok fogyasztása növeli az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség és a túlsúly kockázatát, már egészen kisgyermekkortól. Amikor a cukor a véráramba kerül, a szervezet természetes reakcióként inzulint termel. A sok cukor a vérben sok inzulin termelésére készteti a szervezetet, amit azonban hosszú távon nem tud fenntartani. Ilyenkor az inzulintermelés lassanként vagy teljesen kimerül, vagy a hasnyálmirigy a kelleténél kevesebbet termel. Az inzulin olyan hormon, melyet a szervezetünk termel, hogy az elfogyasztott cukrot energiává alakítsa. A kimerülés figyelmeztető jele lehet a korai inzulinrezisztencia kialakulása.
• Egy 2017-es felmérés szerint nő a túlsúlyos gyermekek aránya hazánkban, s ezzel párhuzamosan az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése is egyre előrébb tolódik. A túlzott energiabevitel hozzáadott cukrok formájában a szív- és érrendszeri betegségek egyre korábbi megjelenésének kockázatát is fokozza. Lássuk, miért:
Folytatjuk…
Ajánljuk még: