Jógakaland, amivel egy álom vált valóra

Design és kreatív blog írójaként mindig vonzódtam a szép és egyedi dolgokhoz, a formákhoz, a színekhez. A designerekkel és művészekkel való megismerkedésem arra inspirált, hogy egyszer a saját álmomat is megvalósítsam. Létrehozzak egy olyan márkát, ami fontos célt tűzött ki maga elé, közel áll hozzám, és az embereknek is meghatározó üzenetet közvetít. Így született meg a Jógakaland.

Bánhidi Dóra írása

Körülbelül három éve a design mellett másik nagy szenvedélyemmé vált a jóga. Ez a különleges mozgásforma, ahogy a testet és a lelket nyugtatja, mégis energiával tölti fel, egyből magával ragadott. Nem sokkal később már a kisfiamat, Ármint vártam, akivel pocaklakóként is folytattam a jógázást. Új feladat előtt álltam, ami izgalmas és nehéz egyszerre, de mégis felébresztett bennem egy másfajta, eddig ismeretlen, kreatív erőt. Lassan kialakult, hogy milyen is az a saját világ, amit meg szeretnék teremteni. Azt szerettem volna elérni, hogy a kisfiamnak átadhassak egy olyan szemléletmódot, ami a gyerekkorát izgalmassá, játékossá teszi, felnőtt korára pedig jó alapot biztosít a nyugodt és kiegyensúlyozott élethez. Alkossunk meg egy világot, ahova akkor juthatsz el, ha becsukod a szemed, és ott varázslatos kalandok várnak Rád. Legyen ez egy olyan különleges ország, amit együtt fedezhet fel szülő és gyermek, közösen élhetik át a kalandokat, de a gyerkőc egyedül is eljuthat oda, amikor úgy hozza a kedve. Mivel a párom író, ebben a játékban is benne volt. Bár mesét addig nem írt, inspirációt jelentett számára, hogy Árminnak megteremthet egy saját történetet, a benne szereplő karaktereket pedig olyan tulajdonságokkal ruházhatja fel, hogy személyiségük egyszerre lehessen tanító jellegű és mulatságos. Így írta meg Ricsi az Erdei jógakaland című mesekönyvünket. Mivel a jóga mindkettőnk számára fontos, összekapcsoltuk a mesét és a jógát: a jóga mozdulatsora egy mesekeretre van felfűzve, így a mese olvasása közben átélik a gyerekek a történetet, kihívásokkal szembesülnek, amelyeknek a megoldása mindig egy-egy jógapóz. Így segítenek a bajba jutott erdei állatoknak és így jutnak el együtt Durmi mackóhoz. A történet szinte beszippantja a gyereket, így nem érzi a mozgást kötelességnek, sokkal inkább játéknak. A könyvet úgy alakítottuk ki, hogy az a szülő is bátran jógázhasson otthon a gyerekekkel, aki még sosem próbálta azt. A gyakorlatoknál lépésről lépésre leírtuk, hogyan kell a pózokat felvenni, így a mese olvasása közben a napi mozgást is beiktathatja együtt a szülő és a gyerek.

A mesekönyv elkészült, a benne szereplő karakterek pedig annyira szívhez szólóak lettek, hogy szerettem volna a design vonalat is belecsempészni ebbe a kalandba. Jógával összeköthető és gyerekszoba berendezéssel kapcsolatos tárgyakat találtunk ki: köleshéjjal töltött ülőpárna, tornazsák, hátizsák, takaró, játéktároló láda, csupa forma, szín és puhaság, pont olyan, amilyenre már olyan régóta vágytam.

Amikor bemutattuk a nagyközönségnek a könyvet és az egyéb termékeinket, nagy izgalom volt bennem, hiszen az egész szívvel-lélekkel készült. Szerettem volna, ha más anyukák is meglátják benne a lehetőséget a minőségi együtt töltött időre, hogy felfedezik benne azt a hosszabb távú alapot, amit én is szeretnék a kisfiamnak átadni: ha a kicsikkel már korán megismertetjük a jóga világát, a későbbiekben sem lesz számukra idegen. Gyerekkorban fejleszthetjük őket testileg és lelkileg, de a mozgás számtalan pozitív fizikai hatása is megmutatkozik rajtuk. Később felismerhetik a meditáció vonzerejét is, lehetőséget kapnak a napi pörgéstől való elvonulásra, mindezt pedig a legnagyobb természetességgel tehetik meg. Szerencsére ez sikerült! A könyvbemutatókon és a közös jógázásokon is megtapasztaltuk, hogy a gyerekek milyen örömmel vetik bele magukat a kihívások legyőzésébe. A sok-sok kép, amit megosztottak velünk az anyukák az otthoni jógázásokról szintén szépen mutatja, hogy mennyire szeretnek közösen kalandozni Jógaországban. Nagy öröm, hogy az édesanyák nyitottak az új lehetőségekre, szívesen vonják bele a gyerekeket ebbe a világba.

Ez az én sikertörténetem. És hogy miért érzem annak? Mert bár az ötlet bennem született meg, sikerült egy csapatot összefognom, akik mellettem voltak és segítettek az álmom megvalósulásában. Az a varázslatos világ, amit a párom megírt, a csodás grafika, a szakmailag megalapozott jógamozdulatok nem jöhettek volna létre a közös munka nélkül. Sikerült a már gyakorló és leendő anyukákhoz eljuttatni, hogy a gyerekjóga lehet hasznos és játékos egyszerre, a gyakorlást pedig bármikor, bárki elkezdheti. Büszke vagyok magamra, hogy anyaként, társként és dolgozó nőként erőt tudtam fordítani egy olyan ötlet megvalósítására, ami más szülőknek is a segítségére lehet. Elindultunk az úton, de még rengeteg kaland vár ránk. Biztos vagyok benne, hogy még sok izgalmat és örömet élünk át együtt a folyamatosan bővülő Jógakalandos közösségünkkel.

Hozzászólások