Vigyázat, fertőzésveszély!

Kismamaként Te is minden apró részletet megterveztél a babáddal kapcsolatban? Milyen lesz a szobája, hova teszed a kiságyat, hány bodyt veszel neki? Lesz-e légzésfigyelője, és cumisüvege? Milyen babakocsit és autós hordozót vegyél? De elgondolkoztál akár csak egyszer is azon, hogy hogyan/mibe fogod pelenkázni? Itt most talán eszedbe jut az, hogy ‘szokott valaki a pelenkázáson gondolkozni?’ Pedig kb. 6000 peluscseréről lesz szó szobatisztaságig. Gyerekek, az egy raklapnyi pelenka!

Oláh Fruzsina írása

Te is bementél a hipermarketbe, megvetted a legnagyobb kiszerelésű, legismertebb márka pelenkáját? Eszedbe jutott, hogy mi lesz, ha nem válik be, és kiázik? Vagy ha a kakival nem csak a pelusban fogsz találkozni, hanem a babád háta közepéről, és a ruháiból is moshatod? Hogy esetleg az érzékeny bőre nem bírja majd, és kiütéses lesz? Gondoltál arra, hogy végignézd a kínálatot, és megnézd az egyes márkáknál a pelenka ‘összetételét’? Nem? Akkor a lexikon P betűjénél nézd meg kérlek a polietilén fóliát (ez vezeti el a nedvességet), a poliakrilátot (ezek a golyócskák alkotják a nedvszívó magot) és a polipropilén fóliát (ami a nedvességzáró réteg). Hát igen, ez mind műanyag. Na és a műanyagot tudod miből állítják elő? Bizony, kőolajból. A raklapnyi pelenkához közel 1600 litert használnak fel. Te mikor használsz fel ennyi étolajat főzéshez, vagy sütéshez? Talán egész életedben (sem). De a gyerek popsija ebben ‘csücsül’ 3 évet. Ez azért már elég durva, nem? Durvább, mint a háta közepéig kakis gyerek.. Pedig tuti, hogy senki sem vakargatja kedvtelésből a kakit a gyerekruhából és az ágyneműből.. mégsem jutott eszedbe, hogy kidobd őket, nem?

Na de menjünk tovább! A nedvszívó mag felszívja a környezetében előforduló nedvességet: azonban ez nem csak a baba vizelete. A baba bőréből is elvonja a vizet és kiszárítja azt. A kiszáradt bőr kipirosodhat, kiütések jelenhetnek meg rajta, elfertőződhet. Ezen tünetek megelőzésére ott a popsikrém. Mintegy 13 kg szobatisztaságig (130 tubus). 3 év alatt te kensz magadra ennyi testápolót?

A nedvességtől összefüggő zselévé duzzadt mag nem engedi levegőzni a baba bőrét, így növeli az esélyét a bepállásnak és a pelenkakiütésnek. Akár 12 órán keresztül. Hát nem szuper?

Jó-jó, azt már meg sem említem, hogy ennyi eldobható pelenkából kb. 1,5 tonna veszélyes hulladék keletkezik, ami kb. 550 év alatt bomlik le, mivel nincs megoldva az újrahasznosítása. És akkor még csak a Te gyermeked pelenkáit vettük figyelembe. Kiszámolod, hogy mire az unokád felnő, akkor évi ~90-100.000 születendő gyermekkel hány tonna szemét keletkezik?

Na és itt jövök én. Ne aggódj, semmilyen megtérítés nem lesz! Csak hát vannak ezek a mosható pelenkák. Nem, nem a 30 évvel ezelőtti gumibugyik. Azt felejtsd el. Például egy magyar márka, a Puppee. (http://www.facebook.com/puppee.hu) Körbe gumírozottak, és szépen rásimulnak a babádra. A puha combgumik soha nem fognak nyomot hagyni. Mellesleg így a kaki sem fog kijönni a pelusból. Komolyan! Ki is próbálhatod, ha nem hiszed! (van próbacsomagunk, amit ki tudsz kölcsönözni) A nedvességzáró rész légáteresztő, amiben szellőzik a baba bőre. És tudod hogy ebből van 12-féle szín? A külső pamut részt pedig menő textiltervezők mintáiból választhatod ki, amik mindig frissülnek. Most épp közel 100 féléből. A baba bőrével pedig a természetes anyagokból (100% biopamut zob, és kender) készült betéteink érintkeznek, aminek a legfelső rétege színes szárazontartó, így a baba csak minimálisan érzi a nedvességet. Ezek mindenféle öko-tex és CPSIA tanúsítványokkal rendelkeznek. Olvass utána ezeknek is!

És hogy kicsit az anyai/női énem is előjöjjön: hidd el sokkal jobb cuki mintákat látni a gyerek popsiján is. Hiszen ruhából sem csak sima fehéreket adsz rá mindenből, igaz?

Tudtad, hogy a kislányoknak popsifodros pelust is készítünk? Nyáron nem is akarsz majd mást ráadni pluszba, csak egy pólót, hogy csodálhasd. A kisfiad a munkagépekért van oda? Akkor biztos, hogy ezt a pelust venné ki a fiókból, és nem az eldobhatót.

Macera? Ugyan! Használat után megy a mosógépbe.

És Neked miért jó még? Mert a facebookos mosható pelusos csoportokban még barátnőkre is találhatsz, akikkel egy csomó más közös témátok is lesz. Pénzt is spórolhatsz, amit aztán másra költhetsz. Persze, hacsak nem leszel Te is függő. Mert bár ugyan megfelelő darabszámú pelusod van, de most jött egy újabb szerelem-minta..  Meg persze a gyerkőc már ki tudja mondani, hogy cica, akkor csak kell neki egy cica mintás pelus, nem? Igen, tényleg ez lesz az utolsó.. (előtti) 🙂 Vigyázat, a cuki minták fertőznek!

Hát ezt csinálom én. 3 éve, 3 hónapja és 13 napja. (mágia!) Kislányommal kezdetektől mosható pelenkát használtunk. 1 éves kora körül azon kezdtem el gondolkozni, hogy én milyen anyagokat használnék, mitől lenne az több, jobb, szebb. Rajzoltam, terveztem, teszteltünk. És megszületett a puppee. A kisfiam ezután már kizárólagos használó lett. És hogy mi ebben a sikersztori? 2 kisgyermekem mellett a vállalkozásom a harmadik ‘gyermekem’. Jogászként mindig is a maximumra törekedtem a munkám során. Nagy elismerés volt, ha megdicsért a főnököm, vagy ha egy tárgyaláson a bíró gratulált a beadványomhoz, és szinte szó szerint felhasználta azt az ítélete indokolásaként. Ez a maximalizmus azóta is megmaradt. Nem csak egy terméket árulok, igyekszem hozzá teljeskörű szolgáltatást is nyújtani: válaszolni bármilyen felmerülő kérdésre, gyakorlati tanácsot adni, személyesen megmutatni. Akkor is, ha csak használtan vett valaki egy puppee-t. Persze, szuper dolog a tavalyi évben eladott 368 db pelus, hogy itthon én készítettem először formázott (nem lapos) melltartóbetétet, hogy saját tervezésű grafika alapján gyártottak nekem egy tekercs puppee-s textilt, amiből minden termékünk rendelhető.. Örültem, hogy kaptam egy saját pos terminált, hogy 7 különböző helyen tartott vásár állandó kiállítójaként lehet velem találkozni, hogy tavaly először (de ezentúl minden évben) lehetőségünk volt támogatni a Csodalámpa Alapítványt, akik életveszélyesen beteg gyermekek kívánságát teljesítik.

Ha valaki leírja a közösségi oldalon, hogy ‘puppee’ akkor nem egy ismeretlen márka jelenik meg. De számomra mégis mi a legnagyobb siker? Hogy a vásárlóim szeretik a termékeim. És azt hiszem, engem is.. 🙂

Hozzászólások