Igény szerintiség lépésről lépésre

2016 novemberében kezdtem népszerűsíteni a baby-led weaning, röviden BLW elnevezésű baba központú, falatkás hozzátáplálási módszert. Nem szegte kedvem, hogy az első előadáson csak három család vett részt. Egy  évvel később hazánk egyik legnagyobb baba-mama expóján voltam meghívott vendég, és tartottam kerekasztal beszélgetést kamerák és kérdések kereszttüzében. 2017 folyamán bejártam az országot, több, mint egy tucat városban jártam, és mutattam be a módszert telt házas eseményeken.

Óvári Anna írása

Kommunikációs szakemberként a válaszkészséget teljes kommunikációs folyamatnak látom, ahol a szülő feladata nem más, mint türelemmel és bizalommal figyelnie a gyermek jelzéseit, és arra reagálnia.

Elkötelezett híve vagyok a kötődő nevelésnek, az igény szerinti hozzátáplálást szerves részének tekintem.
A hozzátáplálás megkezdése fontos lépcsőfoka a gyermek önállóvá válásának mind fizikai, mint pszichés értelemben. Nem mindegy azonban, hogy a táplálkozás útja milyen keretek közt halad.
A baba táplálása üzenetet hordoz: a szeretetét, a gondoskodásét, a fejlődését és az irányításét.
A célom egyfelől az, hogy a módszer bemutatásával alternatívát kínáljak a hagyományos hozzátáplálás mellé a család döntési kompetenciáját tiszteletben tartva és megerősítve, másfelől Facebook jelenlétemmel (BLW – Igény szerinti, falatkás hozzátáplálás csoport, Kötődő etető oldal) hasznos olvasnivalókkal támogassam azokat, akik ezt az utat választják, illetve segítse azok döntését, akik érdeklődnek a módszertan iránt. Beszéljen helyettem és értem egy üzenet:

“Kedves Anna!
Köszönöm, hogy bármikor fordulhatok hozzád, és te mindig szinte azonnal és lényegre törően választ adsz. Kérésre előadást tartasz, szakembert ajánlasz, anyalelket ápolsz. Magabiztosságod és határozottságod sugárzik belőled, így mindig bátran fogadom meg tanácsaidat. A sötétben tapogatózva megfogod kezünket, és mutatod az utat. Ezúton is köszönöm munkádat az anyukák és babák nevében is!”

2017. december 1-én indítottuk el Boros Dianával az Édesanyák – Szakértői csoportot a Facebookon. Az indulást Diával már egy éves, a szakértőkkel pedig majdnem egy hónapos közös munka előzte meg. Célunk, hogy a válaszkész nevelés elveit gyakorlati tudáson keresztül adjuk át a szülőknek. A szakértők toborzásához minden kapcsolati tőkénket befektettük, és ez a befektetés a visszajelzések alapján  – úgy tűnik – busásan megtérül. Mi hiszünk abban, hogy a csecsemők nemcsak igényekkel, hanem alapvető jogokkal jönnek a világra: a biztonsághoz, a táplálékhoz, a testközelséghez való joggal. Akkor is, ha a külső tanácsok feledtetik ezeket a jogokat, akkor is, ha egy baba – temperamentumából fakadóan – nem követeli ki magának. 

Mindkét ága a mindennapi munkámnak elképzelhetetlen lehetne a családom, különösen a párom, és a csoportjaim összesen két tucat moderátora, és főleg az egyre bátrabban kérdező szülők nélkül. Ezúton is szeretném megköszönni két szoptatási tanácsadó IBCLC-nek, hogy mára megtaláltam a saját utamat az anyaságban: dr Steinbach Rékának, aki nélkül nem tudnám, mit jelent a jó és hosszan tartó szoptatás, és Sződy Juditnak, aki az elmúlt két évben számos mélyponton segített át tudásával és empátiájával.

Hozzászólások