Közösségépítés és kölcsönös segítés

Közösségépítő munkám akkor kezdődött, amikor 2,5 éve létrehoztam egy zárt facebook csoportot kismamák, anyukák számára, melyet azóta több csoport alapítása is, követett. Kismamaként, anyukaként számos olyan helyzet jött velem szembe, amikor jól jött volna, ha gyorsan hiteles információkhoz juthatok.

Boros Diana írása

A „Bababarát Szállások” projektemet is ezért hívtam életre 2017. augusztusában és így született meg az „Édesanyák” csoportom is az elmúlt év decemberében.

Hatalmas munkám volt és van a mai napig benne, hogy sikeresen eljuttassam minden szülőnek, anyának az értékes információkat, de megéri. A közösségi kalandozásaim, a visszajelzések és az eredmények egyértelműen jelzik, hogy hiánypótló kezdeményezésekbe fogtam, sokak számára meghatározó, hiteles fórummá nőtték ki magukat projektjeim. A két téma ugyan különböző, a célkitűzésük viszont azonos: naprakész és megbízható információ áramoltatás mindenféle félrevezetés nélkül az édesanyák, szülők segítésére.

A „Bababarát Szállások” projektet pont 6 hónapja indítottam és azóta majdnem 19 ezer taggal és rengeteg követővel büszkélkedhetünk. Célunk a kisbabás turizmus fellendítése, a szálláshelyek hosszú távon történő baba,-és családbarátabbá tétele és a szülők hiteles információval való ellátása.

A kezdeményezés nagyon gyorsan szárnyra kapott, ami megerősített abban, hogy igenis helye van az őszinte, véleménycserén alapuló kommunikációnak. A csoportba bárki írhat beszámolót, véleményt, így segítve a többi szülő döntéshozatalát szállásválasztás előtt. A Bababarát Szállások erős véleményformáló szereppel bír, ezért sok energiát fordítunk a fals információk kiszűrésére.

A csoporttagok mellett, a hitelesség fenntarthatósága miatt, a szálláshelyeket magam is elkezdtem kipróbálni a családommal. Fotós, videós beszámolóimat igyekszem úgy közzé tenni, hogy általános képet tudjak mutatni, szállodásként és gyakorló anyukaként arról, hogy mi várhat egy kis- vagy nagycsaládra, ha az adott, kiszemelt szálláshelyre érkezik. A tesztelést a csoporttagok nyíltan kommentálhatják, hozzáfűzhetik saját véleményüket. A lényeg az, hogy az utazni vágyó felhasználók végül úgy távozzanak tőlünk, hogy a felületeinken, weboldalunkon pont elég információt kaptak foglalás előtt ahhoz, hogy meghozzák saját döntésüket.

A csoport tehát szinte 24 órás felügyeletet igényel és folyamosan igyekszünk a csatlakozott szülőknek segítséget adni abban, hogy eligazodjanak az egyes szálláshelyek habos-babosra gyúrt marketing útvesztőjében. Az őszinte kommunikáció mindig nagy összefogást eredményez. Így van ez a Bababarát Szállások esetében is. Mára önkéntes kezdeményezésemet már a 13 moderátor mellett két tanácsadó partnerem, a szintén gyakorló szülő Kovács Adrienn és Polák Péter is támogatja.

Csoporttagunk írta:
Szuper kezdeményezés, nagyon sokat segített a szállás kiválasztásában. Igazi anyukáktól és apukáktól kapunk valódi, hiteles beszámolókat.

Az „Édesanyák” projektet december 1-jén indítottuk Óvári Annával. A csoport, közösségi oldal létrehozását hosszas előkészítő munka és toborzás előzte meg.

A szikra, ami kipattant, szintén saját tapasztalásból ered. Egy kisgyerek mellett egy anyukának nincs ideje 5-10 különböző oldal, fórum között navigálni, ha baj van vagy kérdése lenne, ráadásul rengeteg tévhit kering a köztudatban még mindig sok témában. A legtöbbször azonnali kommunikációra van szükségünk, megoldásokra, gondolatébresztő lehetőségekre, lehetőleg szakemberektől, de mindenképpen hiteles, tapasztalt, gyakorlattal rendelkező anyukáktól.

Jelenleg 2 hónapja dolgozunk a projekten, ami ezalatt úgy kiforrta magát, hogy mára már, több mint 110 szakértő és 15 moderátor napi 19 órában segíti az anyukákat az ügyes-bajos kérdésekben, legyen szó szülésről, szoptatásról, munkába való visszatérésről, hordozásról, stb.

Van az úgy, hogy az ember egyszerűen nem jut el szakemberhez, vagy esetleg nincs rá pénze. A csoportban orvosok, pszichológusok, szoptatási tanácsadók, dúlák, szülésznők, gyógytornászok, dietetikusok, jogászok stb. állnak a tagok rendelkezésére, INGYEN, arra várva, hogy bárki, bármit kérdezzen tőlük.

Folyamatosan figyelünk az anyukák igényeire, kérdéseire és ennek megfelelően alakítottuk ki nem csak az anonym kérdezési lehetőséget, de a heti rendszerességgel működő, a közösségi oldalunkon keresztül elérhető élő tanácsadási perceket is, amit a jelenleg 8000 fővel működő „Édesanyák Szakértői Csoport”-ban a csoport nagy része követ.

Szerencsés vagyok. A néha végeláthatatlannak tűnő adminisztrátori, szervezési és koordinációs munkát még mindig ugyanolyan nagy örömmel csinálom, mint a kezdetekkor. A hihetetlen mennyiségű energia, amit ezekbe a projektekbe fektetek, mind megtérülnek, hiszen az elmúlt hónapok alatt több ezer anyukának, családnak tudtunk ingyen segítséget nyújtani rázós vagy eldöntendő helyzetekben.

Munkámat nagyon sok szakértő és lelkes anyuka támogatja, nélkülük és a fantasztikus csoporttagok nélkül, az én segítő munkám sem ért volna célba.

Hozzászólások