Idén 10 éves a pécsi Hurcibaba klub

Pécsen, ha egy anyuka babagondozással kapcsolatos kérdésre keres választ, vagy épp csak megértő társaságra vágyik, szerencsés helyzetben van, mert a kisbabás klubok széles köréből választhatja ki a számára legmegfelelőbbet. Ezek közül az egyik legrégebben működő és mára már a legváltozatosabb témakörökben segítséget nyújtó klub, a belvárosban működő Hurcibaba Klub, amelynek vezetőjével és a Hurcibaba Egyesület elnökével, Dr. Bereczki-Barna Szilviával beszélgettem az indulásról és az egyesület jelenlegi tevékenységéről.
Szilva – ahogy Pécs szerte mindenki ismeri- kilenc éve dolgozik babahordozási tanácsadóként, és négy saját gyermekén gyakorolta a hordozás minden csínját-bínját.

Dr. Zeller Zsófia interjúja

Mikor találkoztál először a hordozással, mi ösztönzött arra, hogy profi hordozási tanácsadó legyél?

2007-ben született az első fiam, aki pár hónapnyi “beetetés” után már egyáltalán nem volt hajlandó megmaradni a babakocsiban. Rendszeresen azon kaptam magam, hogy karomban a babával, fél kézzel próbálom menedzselni a babakocsit a hepehupás pécsi utcákon. Hogy megkönnyítsem a dolgom, egy alkalommal vittem magammal egy kengurut. Hamarosan rájöttem, hogy feleslegesen tologatom az üres a babakocsit. A kenguru azonban nagyon kényelmetlen és hosszú távú hordozásra alkalmatlan volt, ezért egy barátnőmtől kaptam egy babaerszényt. Abban azonban az aszimmetrikus terhelést bírtam nehezen hosszú távon. Akkoriban Pécsett senki nem tudott segíteni, mikor egy tíz kilós gyereknek kerestem életvitelszerű babahordozó eszközt, ezért az interneten kutakodtam, ahol rátaláltam egy meitai szabásmintára, ami alapján az első háti hordozót varrtam magunknak. Emlékszem, az egész családom ott drukkolt a meitai születésénél, izgatottan várták, ebből vajon mi lesz. Végül a háton hordozással hihetetlen dimenziók nyíltak meg előttem, végre bátran vállalhattam hosszabb utakat is a babával együtt, mert nem kellett azon aggódnom, hogy sírni fog, vagy nem bírom el. Elhatároztam, hogy ebben a témában összehívom a kisbabás ismerőseimet egy tapasztalat cserére. 2008 májusában hatan gyűltünk össze az otthonunkban, és innen indult útra a Hurcibaba klub. A fiam még ma, már majdnem 11 évesen is büszkén mondogatja, hogy “Ugye, Anya, én vagyok az Ihlet!” Öt éves hordozós tapasztalattal a hátam mögött döntöttem úgy, hogy keresek egy elveimnek megfelelő hordozóiskolát, ahol hivatalos képesítést szerezhetek. 2013 óta ClauWi hordozási tanácsadó vagyok. Egy barátom szerint ez olyan foglalkozás, mint a szellemirtók. Elsőre rejtélyesnek tűnhet, de komoly szakmai háttere van. A babahordozásnak nem csak anatómiai vonatkozásai vannak, szerepe a korai biztonságos kötődés kialakításában, valamint a baba és az őt hordozó személy lelki egyensúlyában is megtapasztalható.

Hogyan született meg a Hurcibaba-klub ötlete?

Az anyukáknak komoly igénye volt a találkozókra, mindenki hozzátette a saját tapasztalatát, kivette a részét a szervezésből, idővel egységgé kovácsolódtunk. A találkozóinkon lassan bevett kifejezéssé vált egy általam alkotott szó, a hurci. Már egy ideje havi rendszerességgel találkoztunk a hordozóeszközök csereberélésére, mikor megszületett az ötlet: a klub neve legyen Hurcibaba. Eleinte csak a saját hurciainkat cserélgettünk, idővel pedig felkerestem gyártókat, forgalmazókat, hogy támogassanak minket. Szerencsére sokan nyitottak voltak erre, és ma már minden hónapban 70 darabos készlet áll klubba érkezők rendelkezésére.Mára a pécsi anyaklubon kívül Bólyban és Szigetvár mellett Mozsgón is vannak már klubjaink.

Hogyan zajlanak a klubalkalmaitok?

Minden hónap első csütörtökén van a nagy klub, ahol a hordozóeszközök kölcsönzésére, próbálgatására és egyszerűbb tanács kérésére van lehetőség. 10 órakor kezdünk, amit regisztráció és a kölcsönzéssel kapcsolatos adminisztráció követ. Amikor már mindenki megérkezett, akkor kezdődik a Csacsogó, népi mondókázás , amit nagyon élveznek a gyerekek és a szülők is. Szándékosan mondom, hogy szülők, mert hozzánk apukák is járnak klubozni, hisz a hordozás, babagondozás ugyanúgy az édesapák feladata is lehet. A hurcik próbálgatása mellett, közben a résztvevők megvitathatják mindennapi ügyes-bajos dolgaikat, nyugodtan beszélhetnek szoptatásról, hozzátáplálásról, pelenkázásról, de akár adóbevallásról, házfelújításról is, minden témában akad szakértő a klubtagok körében. Fontos hangsúlyoznom a közösségi aspektust, hogy együtt evezünk egy csónakban. A hordozók kölcsönzési lehetősége nem egy tipikus értelemben vett szolgáltatás, hiszen jelképes az az összeg, aminek fejében a tagjaink egy hónapig használhatnak egy-egy több tízezer forint értékű hurcit.
A klubban nincs mód és lehetőség arra, hogy személyre szabottan elmélyüljünk a hordozás bugyraiban, ezért létrehoztunk két valóban szolgáltatás jellegű tevékenységet is: kis létszámú tematikus workshopokat tartunk, illetve hordozási tanácsadóink házhoz is mennek, hogy kifejezetten egy esetre koncentrálva tudják a hordozáshoz segíteni a családokat.

A Hurcibaba Egyesület tevékenysége mára már túlmutat a babahordozáson. Mesélnél arról, hogy milyen területeken segítitek még az anyukákat?

A szülők igényeihez igazodunk, a gyermek születésével kialakult új élethelyzet, a gyerekek nevelése kihívások, kérdések elé állítják a szülőket. A Hurcibaba egy olyan közösség, amely igyekszik választ adni ezekre az igényekre. Amikor hallom a klubban, hogy felmerül egy téma, aminek teret kell adni, vagy információhoz kell juttatni az anyukákat, akkor igyekszem megtalálni azt a formát, ami az adott kérdésnek a legjobban megfelel: workshopot tartunk, beszélgetünk róla, vagy igény esetén akár meghívunk egy előadót is. Így is szinte minden napra jut program. Ebben a nyitott és elfogadó közösségben az édesanyák biztonságban érezhetik magukat, kiteljesedhetnek anyai mivoltukban. Az a célunk, hogy programjainkkal a kisbaba születésétől az oviig elkísérjük a családokat.

Két éve létrehoztunk egy saját Egyesületet, ami lehetőséget adott számunkra, hogy pályázatokban vegyünk részt, és megvalósítsunk olyan álmokat, amelyeket már régóta dédelgettünk. Sokáig halogattam ezt a lépést, mert egy egyesület működtetése rengeteg munkával jár, és aggódtam, hogy meghaladja az addigi hobbi szintet. Szerencsére Petrich-De Blasio Anett személyében igaz barátra és kitartó támogatóra leltem, akivel együtt vettük a hátunkra a Hurcibabát.
Sikerült szoros együttműködést kialakítanunk a Nevelők Háza Egyesülettel így közös erővel már komolyabb projekteket is meg tudtunk valósítani A Civil Közösségek Házában. Igyekeztünk olyan szolgáltatásokat kidolgozni, melyek segítik a szülőket az anyai kompetenciájuk fejlesztésében, az anya-baba, vagy apa-baba páros egységének erősítésében, segíti az otthon babázó, egyébként elszigeteltségre determinált édesanyákat egy megértő, támogató közösségbe tartozni. Az egyesület keretein belül működnek olyan programok is, mint a szülés után lévő édesanyákat regeneráló torna, amit heti két alkalommal Petrich- De Blasio Anett tart, vagy a Szoptatás támogató kör, amit Hubay-Németh Natália önkéntes szoptatás segítő moderálásával havonta egy alkalommal szervezünk. Februártól indul egy régi álmunk, az Ökotudatos klub, amelynek keretében a hulladékmentes háztartásvezetéstől elkezdve a balkonkertészkedésen át a natúrkozmetikumok készítéséig sok témával megismerkedhetnek a résztvevők.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Jelenleg azon folyik a munka, hogy a rendszeres programjainkat egyre magasabb színvonalon tudjuk megszervezni. A Hurcibaba fő célja továbbra is a hordozás népszerűsítése, a tévhitek, félelmek, kétségek eloszlatása, ezért a témához kapcsolódóan több kampányszerű rendezvényre is készülünk. Az elmúlt 9-10 évben végzett munkának köszönhetően a “babahordozó forradalom” beért, a hordozás szélesebb körben ismert és elfogadott, az újszülött családok rengeteg információt találhatnak az interneten. Sajnos ezeknek egy része téves, vagy nem megalapozott, ezért a legnagyobb kihívást most éppen a honlapunk tartalommal megtöltése és beindítása jelenti, hogy a szülőket hiteles információhoz juttassuk.

Hozzászólások