A jelek nyelvén beszélni

A kislányom még alig volt egy éves, mikor egy hosszú éjszakázás során elém került egy cikk a babák jelbeszédéről. Izgalmas ötletnek találtam, hogy a módszer segítségével olyan babák is képesek lehetnek kifejezni  a gondolataikat, akik még fiatalok a beszédhez. Rövid kutakodás után bukkantam Béczi Bernadett babajelbeszéd oktatóra, aki a gyakorlatban is megismertetett minket ezzel a páratlan módszerrel.

Dr. Zeller Zsófia írása

Hogyan ismerkedtél meg a babajelbeszéddel?

Egy babás fórumon olvastam róla először, ahol anyukák osztották meg egymás között a tapasztalataikat. Már az alapján is nagyon megtetszett, amiket meséltek. Elkezdtem utána olvasni. Különösen amiatt fogott meg, hogy a nagyobbik fiam nagyon későn kezdett beszélni, így többnyire csak rámutatni tudott dolgokra, de fogalmam sem volt arról, hogy mikor mi jár a fejében.
Ezt a második kisfiammal szerettem volna elkerülni, így elhatároztam, hogy megtanulunk jelelni. Sajnos a közelünkben nem volt babajelbeszéd-tanfolyam, így Zentai Katát kerestem fel Budapesten.

Mi motivált, hogy te is babajelbeszéd oktatással foglalkozzál?

Szerettem volna, ha mások is átélhetik ezt a csodát, amit mi kaptunk a jelelésnek köszönhetően. Időközben megszületett a kislányom is, így már két jelelő gyermekem volt, akikkel fantasztikus élményekben volt részünk. Egyértelműen látszott a különbség a jelelő és a nem jelelő gyermekeim között. A kicsik sokkal nyitottabbak, nagyon kreatív gondolkodásúak, és hamar ki tudták fejezni az érzelmeiket, ami sokszor még az óvodáskorú gyerekeknek is nehéz. Korán kezdtek el beszélni és alig “hisztiztek”, hiszen nagyrészt mindent meg tudtunk beszélni. Ezt szerettem volna világgá kürtölni, és mivel csak Budapesten volt hozzánk legközelebb babajelbeszéd-tanfolyam, így amikor már mindent kijártam, szülőként belevágtam, hogy tovább tanulom.  Zentai Katánál, a Beszélő Babakezek program vezetőjénél végeztem el az oktatóképzést is. Most már több mint három éve folyamatosan tartok tanfolyamokat. Állandó helyszíneim Pécsen vannak, de többször hívtak már Szekszárdra és Kaposvárra is.

Hogyan néz ki egy tanfolyam?

A tanfolyamok elsősorban szülőknek és kisbabáiknak szólnak, de egyre többször vesznek részt az óráimon kisgyermeknevelők, családi napközik, nyelviskolák vezetői is. Az alaptanfolyamon a siketek által használt jeleket tanítom, viszont nem jelelünk minden szót, csak a fontosabb, jelentőségteljes szavakat, és nem tanítok nyelvtant sem. A jelek mellett nagy hangsúlyt fektetünk a módszertanra is, hogy a jelelés minél könnyebb és hatékonyabb legyen. Az órákat kis létszámú csoportokkal tartom, hogy minél több figyelem jusson minden egyes résztvevőre. Így sokkal oldottabb a hangulat, gyakran szövődnek barátságok. Ennek elvégzése után vannak, akik többször is végigjárják a játszótanfolyamot, sőt további jelkincsbővítő órákat is szoktak kérni, hiszen ahogy nőnek a babák, egyre jobban kinyílik számukra a világ és további jelekre van szükségük, hogy továbbra is mindent meg tudjanak “beszélni” a szüleikkel. Negyedévente találkozókat is szervezek a már végzett tanítványoknak, ilyenkor nagyon jó újra együtt lenni.

Tudom, hogy tartasz bemutató órákat is, ahol megpróbálod megismertetni az érdeklődőkkel a módszer lényegét. Mik a leggyakoribb kérdések, amikre ilyenkor válaszolnod kell?

Sokan aggódnak amiatt, hogy a jelelő babák majd csak később tanulnak meg beszélni. A tapasztalat viszont épp az ellenkezője, sőt gyakran nagyobb szókinccsel ismerkednek meg az első hónapokban, mint jelelés nélkül. Mivel mi halló babákat tanítunk, és a jelet mindig kíséri a hozzá tartozó szó érthető kimondása, a babák többször és tisztán hallják a szavakat, nem csak a gyors, gyakran elmosott hétköznapi beszédből kell kihallaniuk a számukra érdekes kifejezéseket. A jelelők is megtanulnak fokozottabban figyelni egymásra, hiszen háttal állva jelelni nem lehet.

Ennyi év alatt bizonyára számos szívmelengető emléked van a tanítványaidról. Melyik a számodra legkedvesebb történetet a jeleléssel kapcsolatban?

Rengeteg szép emlékem van, hiszen mindig fantasztikus érzés belelátni egy beszélni még nem tudó kisember gondolataiba. Az egyik legkedvesebb, amikor a 20 hónapos kisfiam jelelte a két hónapos kishúgának, hogy “szeretlek”! Ezt a jelet még most is napi szinten használjuk, pedig most már négy és fél és hat évesek.
Egy másik nagyon kedves emlék, mikor két egykori jelelő “baba”, a kistesókat kísérve egy csoportba kerültek. Amikor az utcán megláttak, a nevemet kiáltva, nagy mosollyal az arcukon szaladtak felém, öleltek, és csak meséltek. Ennyi idő elteltével még mindig emlékeztek rám.

Csak tipikus fejlődésű babákkal lehet a tanfolyamokra menni?

Nem, örömmel fogadjuk a sajátos nevelési igényű babákat, kisgyerekeket is. A Beszélő Babakezek program szoros kapcsolatban áll többek közt a Down Egyesülettel is. Egyszer meghívást kaptam Budapestre, egy előadásra, ahol több, tanfolyamon részt vett Down baba is jelen volt. A végén egy kis meglepetés produkciót is kaptunk az egyik kisfiútól és anyukájától. Egy csodás dalt adtak elő énekelve és jelelve. Fantasztikus élmény volt.

Mi volt az eddigi legnagyobb sikered?

Egyértelműen a szülők visszajelzéseit tartom annak. Már harmadik éve tartok előadást a “Család Születik” program keretein belül, melyre a Pécsi Tudomány Egyetem rektora kért fel. Többször volt lehetőségem tévé és rádió műsorokban is beszélni a módszerről. Jelenleg egy kismamákat támogató Facebook csoport szakértője is vagyok. Ezeket azonban nem sikernek érzem, inkább óriási megtiszteltetésnek.

Mik a távlati terveid?

Rengeteg tervem van, de ezek egyelőre még formálódnak. Közülük egyet azért már elárulhatok, nagyon szeretném elérni, hogy minél több bölcsődébe eljusson a babajelbeszéd, hiszen nagyban megkönnyíti a gyermekek és a kisgyermeknevelők kommunikációját, egymás megismerését és a beilleszkedést. Az édesanyák is nyugodtabbak lehetnek, hogy az intézményben is ugyan úgy megértik a gyermekük jelzéseit, mint otthon, a gondozóknak pedig egyszerűbb egy még nem beszélő de jelelő gyermek beszoktatása.

Hozzászólások