Megújuló újszülött ellátás Mosonmagyaróváron

A szoptatás támogatása

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház Szülészeti és Újszülött osztályán nemrégiben újításokat vezettek be. Dr. Szijjártó László főorvos szerint a kórház még nem felel meg a „bababarát” címnek, de örül, hogy elkezdődtek a változások.

Zimmerer Anita írása

A szoptatással kapcsolatos változtatásokat a WHO ajánlása és a holland, országos irányelvek alapján végezték, de komoly segítséget jelentett az idén ősszel kiadott „Az egészséges újszülött és koraszülött táplálás” című gyakorlati útmutató, melyet hazai neonatológusok készítettek Novák Katalin Család és ifjúságügyi államtitkár védnökségével. Ez utóbbi dokumentum jelentőségét az adja, hogy első ízben fogalmaz meg országos szintű, tudományos bizonyítékokon alapuló egységes ajánlást a születés utáni közvetlen időszak szoptatástámogatásáról.

Az újszülöttek ellátási rendjét igyekeznek folyamatosan a legkorszerűbb szakmai ajánlásokhoz igazítani az angliai NICE irányelvek, a holland gyermekgyógyász társaság protokolljai és a legfrissebb szakirodalmi adatok hazai viszonyokhoz való adaptálásával.

Az ellátó személyzet számára készített, a minőséget garantáló szakmai anyagokon kívül igyekeznek a szülők számára is rövid, jól érthető tájékoztató anyagokat készíteni. Ezt minden anya megkapja a kórházba érkezéskor, de online is hozzáférhetők az osztály közösségi oldalain.

A változások bevezetése, az új szemlélethez való alkalmazkodás gyakran nehéz a dolgozók számára is. Sokat segített egy sikeres munkalátogatás az osztály ápolóival és orvosaival a budapesti Honvéd Kórház szülészetén, ahol hasonló változásokat vezettek be korábban.

Mérföldkő az ellátás korszerűsítésében, hogy rendszeresen munkamegbeszéléseket tartanak kórházuk szülészorvosaival és szülésznőivel is. Így haladnak az egységes szemlélet és gyakorlat irányába.

Az első három nap eseményei

A mosonmagyaróvári Karolina Kórházban szülés után várhatóan három napot töltenek az édesanyák. Ezek a napok az anya és újszülöttje meghitt kapcsolatáról és a szoptatásról szólnak. Zavartalan születést követően a babák az anya hasán – mellkasán maradnak az

„arany óra” szabályainak megfelelően biztosítva a bőr-bőr kontaktust és a korai mellre tapadást, szoptatást. 24 órás rooming-in (baba-mama) szobákban helyezik el a kismamát és babáját. A táplálás csakis anyatejjel történik. Mindennél fontosabb a korai mellre tétel, ez már a szülőszobán megtörténik, császármetszés után is. A babát 24 órán belül orvosi vizsgálaton ellenőrzik, lehetőleg édesanyja jelenlétében. Ezen a napon érkezik a védőnő tanácsadásra, anyakönyvezésre is ekkor kerül sor, az újszülött ápolók  pedig tanácsaikkal segítik az új anyukát a pelenkázás, és köldök ápolás terén. K-vitamin-t kapnak a picik, melynek beadása szájon át történik.

A második nap a pihenésé, emellett a szoptatás gyakorlása a fő feladat.

A harmadik napon kerül sor a hazamenős vizitre, az anyagcsere betegség szűrésére vérvétellel, a BCG elleni védőoltás beadására. Ekkor történik meg a műszeres hallásszűrés, és ha minden rendben van, anya és baba haza mehetnek.

Fontosnak tartják a korai mellre helyezést és az igény szerinti szoptatást, mert azonosultak azzal a nézettel, hogy a szoptatás a csecsemő táplálásának természetes módja.  Ez adja továbbá a biztonságot, megnyugtat, segít az elaltatásban, fájdalom csillapításban. Bensőséges kapcsolatot alakít ki anya és gyermeke között, megvalósítja a gyermek anyjához való biztonságos kötödését. A szoptatás a hiedelmekkel ellentétben nem csak ösztönös, hanem tanult viselkedés is.  A szopó, kereső reflex, korai mellre tapadás tekinthetők ösztönösnek.

Úgy vélik, a szoptatás leginkább az első hetekben okozhat nehézséget a sok kérdés, aggódás és bizonytalanság miatt, de mindezek ellenére a gyakorlattal egyre könnyebbé válik. A sikerben az anya elhatározása mellett döntő szerepe van annak is, ha segítő támogatást is kap.

Ezért tartják fontosnak, hogy a babát születése után egy órán belül mellre tegyék, mert ekkor a legerősebb a szopás ősi reflexeken nyugvó ösztöne. Tudnak és akarnak is szopni a babák. Az első órában az anya együtt lehet a kicsivel a szülőszobán, ahol az édesapa is jelen lehet, és megtörténik az első mellre helyezés.

Szoptatás császármetszés után

Császármetszés után is lehetséges a szoptatás, az első egy-két órát együtt töltheti a család.. Ez azért is fontos, mert a tejtermelődéshez szükséges hormonális folyamatok műtét után nehezebben indulnak be, de a korai és gyakori mellre tétellel gyorsíthatják a tejbelövellést. Akár epidurális érzéstelenítésben, akár altatásban történt a császármetszés, egyik sem képezi akadályát a szoptatásnak. Fontos az a koncentrált táplálék, amely sok ellenanyagot tartalmaz, ezért a „baba első védőoltásának” is nevezik, ez az előtej, vagy más néven a kolosztrum.  Ezt az anyamell már a várandósság alatt termelni kezdi. Szülés után azonnal a baba rendelkezésére áll annyi, amely elegendő a cseresznyényi gyomrú újszülöttnek. Ez a baba összes tápanyagszükségletét fedezi az első napokban.

Nem kapnak már rutinszerű pótlást

A babák táplálásában változások láthatóak a korábbi gyakorlattal szemben.

Az egészséges csecsemőnek nincs szüksége sem tiszta, sem cukros vízre, sem pedig tápszerre.  Még néhány éve is gyakori volt, hogy ilyen pótlásokat kaptak a babák. Kivételes esetben, de csak az anya kérésére ápolóink adhatnak a babának egy-egy alkalommal tápszert, ha a szakszerű szoptatási kísérletek ellenére is nagyon nyugtalan maradna. Ebben a kórházban a tápszer rendszeres adását indokolt esetben kizárólag orvos rendelheti el!

A Karolina Kórházban  rooming-in rendszer működik a szülészeti és újszülött osztályon.

Az igény szerinti szoptatás akkor valósulhat meg, ha az újszülött születésétől kezdve lehetőleg folyamatosan az anya mellett marad. Ennek fontossága miatt ajánlják a 24 órás rooming-in ellátás, vagyis a baba-mama szoba választását. Fontos, hogy mielőbb kialakuljon a harmonikus kommunikáció anya és csecsemője között. Ez a szülés napján a vajúdás, kialvatlanság okozta fáradtság miatt sokszor nem könnyű, de az ápolók segítségével egyre gyakrabban sikerül, még császármetszés után is. Az első együtt töltött napok felejthetetlen élményét semmi nem pótolhatja. Ha az anya kéri, két szoptatás között, „megőrzik” gyermekét az újszülöttek részére kialakított szobában. De a rooming-in elhelyezésnél  nem marad magára az anya a kicsivel. Az ápolók rendszeresen és szakszerűen segítik a gyermeke ellátásában, megtanítanak mindent, amit esetleg még nem sajátított el az anyuka. Ha nem kéri ezt a fajta ellátást, de gyermekét szoptatni szeretné, akkor  az újszülött jelzése esetén – akár éjjel is – az anyához viszik őt egy tíz-tizenöt perces szoptatásra.

Hozzászólások