Az egészségért lehet és kell is tenni!

Harkai Richárdné írása

Az anyaság nagyon sok arcát mutathatja, örömtelit, vágyakozót, várakozót, de néha félelmet és bizonytalanságot is megélhetünk.

Ezeken a folyamatokon minden anya átmegy, melyet ki így, ki pedig úgy dolgoz fel. Néha a feldolgozáshoz elegendő egy kis inspiráció, akár egy ismeretlentől is. Ez az ismeretlen pedig remélem, több anyukánál lehetek akár én magam is.

Krisztina vagyok, 35 éves és két gyönyörű gyermek anyukája. Az anyává válás egy nagy kaland, számomra is az volt, de boldogan ültem fel erre a hullámvasútra. Életemnek egy szakaszát szeretném bemutatni az olvasóknak, melyből végül csak pozitívumokkal kerültem ki.

Számomra sem volt egyszerű, 22 évesen született a nagyfiam, immáron 13 évvel ezelőtt, majd hosszú, és még annál is hosszabbra nyúlt várakozás után megérkezett a mi kis hercegnőnk tavaly nyáron. Egy igazi kis szeretetbomba.

A várandósság időszaka, 35 év felett egyébként is kicsit nehezített pálya, főleg, ha az életmódot is át kell szervezni, például egy nem várt betegség, azaz az árnyékból kiugró és engem sokkhatásként érő terhességi cukorbetegség miatt.

A hír hallatán először ledöbbentem, majd letargiába estem, de másnapra megráztam magam, és döntöttem, megálljt parancsolok ennek a rejtőzködő, kismamákat érintő betegségnek, melynek a későbbiekben még nagy ára lehet, ha nem figyelünk oda eléggé.

Ekkor döntöttem úgy, hogy a lehetséges ismeretanyagot begyűjtöm, és a lehetőségekhez képest megpróbálom – orvosi segítséggel – a legjobbat kihozni a betegségből. Hiszen alapvetően igyekszem még a rosszban is meglátni a jót. A betegség pedig lehetőséget adott, hogy az egész család életét picit átszervezzem, főleg az egészséges ételek vonatkozásában. Én magam elkezdtem a 160 grammos szénhidrátbevitelt, eközben próbáltam segíteni a hozzám hasonlóan terhességi cukorbetegséggel küszködő anyatársaimat. Meg kell mondanom, meglepően sokan járnak ebben a cipőben, mégis úgy érzem, nem beszélünk eleget erről a betegségről.

Ezért igyekeztem a tőlem telhető módon felhívni a figyelmet a terhességi cukorbetegség veszélyeire, és arra, hogy ki lehet jönni egészségesebben is ebből a helyzetből. Ezért az általam írt, és nőknek szóló blogomon törekszem időről időre felhozni a témát, recepteket megosztani az olvasóimmal. Emellett próbálom instagramon is inspirálni anyatársaimat, nőtársaimat, hogy a diéta nem büntetés, hanem igenis lehet ízletesen és változatosan étkezni mellette is, sőt a család egészségét is szem előtt tartva megreformálni az életmódunkat könnyedén.

Személyes érintettségem miatt elköteleződtem amellett, hogy felhívjam a figyelmet a terhességi diabéteszre, és lehetőségeimhez mérten ezáltal próbálok segíteni azoknak, akik el vannak keseredve, hogy ez a betegség megjelent az életükben.

A konzekvencia pedig az, hogy amennyiben pozitívan állunk a megpróbáltatások elé, biztos, hogy valami jó dolog is következni fog. Nálunk egy gyönyörű kislány született és az egész család egészségesebb életet kezdett élni, melynek hatásai nem maradtak láthatatlanok.

Én a betegség miatt nagyon sok önismeretet és hasznos információt tanultam, így ajánlom mindenkinek, hogy mielőtt elkeseredne, próbáljon meg utánajárni a lehetőségeknek és inspirációt gyűjteni, mely által erősebben és egészségesebben kerülhet ki a “küzdelemből”

Mottóm: Az egészségért lehet és kell is tenni! Figyeljünk oda magunkra és családunkra, hiszen egy életünk van!

Hozzászólások