Hol tart az otthon szülés ma?

Az ötvenes évek óta Magyarországon szinte meg sem fordult senki fejében, hogy egy baba tervezetten, szaksegítséggel, megfelelő előkészületek után otthon szülessen meg. Egészen 1989-ig. Ekkor jött világra az első kisbaba tervezetten, otthon. Azóta több ezer.

A fent említett kisbaba ma már felnőtt férfi. Az ő születése óta sok minden megváltozott. Régebben nem szabályozta semmi az otthon szülést, viszont nem is volt tilos. Egy-két bába vállalt otthoni szüléskísérést, de a kórházak nem szívesen, vagy egyáltalán nem működtek velük együtt. Az újszülött orvosi gondozása nehezen volt megoldható, és az anyakönyvezés is gyakran hosszú procedúrát jelentett. A család és a bábák is ki voltak téve a rendőri zaklatás lehetőségének. Mindeközben Hollandiában és Nagy Britanniában minden egészséges várandósnak azt ajánlják, hogy ne szüljön kórházban, hiszen az otthon szülés az ő esetükben nem veszélyes, viszont olcsóbb, mint a kórházi szülés.

Schanda Mónika, az Életfa bábapraxis bábája segít nekünk eligazodni a hazai helyzetben.

– Idén tavasszal lesz négy éve, hogy megjelent az otthon szülést szabályozó rendelet – meséli a közgazdászból lett bába. – Ma négy szolgáltató rendelkezik engedéllyel. Ez Budapestet, Hódmezővásárhely környékét, valamint Győr környékét fedi le, az ország többi részén csak nehézkesen elérhető a lehetőség. Van olyan szolgáltató, aki távoli helyszíneken is vállal szülést, mi nem, ami azt jelenti, hogy Budapesten és nagyjából ötven kilométeres körzetében mozgunk. Ennek az az egyszerű oka, hogy szeretünk biztosra menni, és ha megígértük, odaérni. Anyagilag sem fér bele a keretbe a sok autózás. Megoldás lehet annak, aki messze van, hogy eljön Budapestre szülni. Ha volnának itthon születésházak, akkor a szülés idejére és a szülés körüli néhány napra fogadhatnák a távolabb élő családokat. Erre azonban szabályozás hiányában nincs még lehetőség.

Növekvő érdeklődés

– Személyes tapasztalataim a budapesti és főváros környéki szülésekről vannak. Akinél csak lehet, az István kórház a háttér. Ott viszonylag jó az elfogadottságunk. A főorvos támogató, a többi ott dolgozó is egyre jobban elismer minket. Más kórházban ritkán járunk, de ott sincs rossz tapasztalatunk. A tervezett intézeten kívüli szülések döntő többsége le is zajlik otthon, aminek okát abban látom, hogy a rendelet jól szűri meg az otthoni szülésre bocsátható várandósokat. Kórházba szállítás oka az esetek kilencven százalékában a kifáradás, “fájásgyengeség”, egyszer sem kellett sürgős, életmentő segítségért rohannunk kórházba.

Az országban nagy eltérések vannak az otthonszülés elfogadottsága tekintetében a szakmán belül: ahogy a kórházi viszonyokban is van húsz-harminc évnyi eltérés egyes régiók között. Az anyák érdeklődése fokozódik, egyre többen jönnek, határozott szándékkal, elképzeléssel, illetve érdeklődnek messzebb lakók is.

Jobb az együttműködés

– Az anyakönyvezés már simán megy. A védőnők részben még tájékozatlanok, de sokan kifejezetten támogatóak és örülnek, főleg, amikor megtudják, hogy nincs semmi extra tennivalójuk otthoni szülés esetén. Vannak, akik óvatosak, és gyakrabban látogatják az otthon született babát. A gyermekorvosok körében még él az előítélet, kevesen vállalják be a kötelező huszonnégy órán belüli vizsgálatot.

Van, ami bonyodalmas

– Bár az otthonszülés választható, sajnos az OEP sem a szülést, sem a huszonnégy órán belüli gyermekgyógyászati vizsgálatot nem téríti, ennél fogva sokaknak gondot jelent a kifizetése.
A rendelet kizárja a negyven év feletti első szülőket, ami felesleges diszkrimináció a teljesen egészséges várandóssal szemben. Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy negyven felett ne lehetne két, három, sőt tíz babát is biztonságosan, otthon világra hozni.
A praxisok, bábák felelősségbiztosítása nagyon drága, csak egy biztosító hajlandó egyáltalán szerződni velünk, és miután kevesen vagyunk ebben a szakmában, és kevés a tapasztalatuk a kockázatot illetően, monopolhelyzetüknél fogva magasan tartják a díjat. Ezért mi sem kérhetünk a jelenlegi tarifánál kevesebbet a családoktól. Ha vércsoport-összeférhetetlenség miatt ellenanyagra lenne szükség, ezt még mindig a szülőknek kell megvenniük, ráadásul a sürgősségi vércsoport vizsgálatot az állami egészségügyi rendszeren kívülről nem lehet elintézni, legföljebb drágán, magánlaboratóriumban.

Az otthon szülés tehát lassan megtalálja a helyét a társadalmunkban, de még sok a feladat. Az egyik legfontosabb talán a tájékoztatás. Hogy eltűnjön végre az a nézet, hogy az otthon szülő anyák önzők, és a saját kényelmüket keresik.

Hozzászólások