Így változik a tested!

Azzal, hogy új élet fejlődése vette kezdetét a testedben, számos változás következik be szinte valamennyi szervrendszered működésében. Ezek többsége a magzat jobb ellátását, védelmét és a biztonságosabb megszületést szolgálják. Vegyük sorra, hogyan!

Légzőrendszer
A légzésszám emelkedik, hogy könnyebben fedezhesd az emelkedő oxigén igényt: a méhed működése, a magzat és a méhlepény alaposan megdobja a fogyasztást! Csökken az úgynevezett funkcionális kapacitás, vagyis kevésbé bírod a fizikai terhelést, gyakrabban érzed úgy, hogy kifogytál a szusszból.

Szív- és érrendszer
Igen jelentős átalakulások zajlanak ezen a téren is. Nő a keringő vér térfogata, a nem terhes állapotban jellemző 4,5-5 literről 20-50 százalékos növekedés következik be. Ennek következtében “hígul” a vér, mert a vörösvértestek száma nem gyarapodik olyan mértékben, ahogy a plazmatérfogat növekedése megkívánná – ez azonban normális változás, nem jelent kóros vérszegénységet. Ugyanakkor nő az egy perc alatt a szíven átáramló vér mennyisége is, és a szívdobbanások is szaporábban jelentkeznek, vagyis nő a pulzusszám. A vérnyomás összességében általában csökken, a kiserek kitágulnak, a szervek vérellátottsága javul. Kellemetlen hatás azonban, hogy a vénás keringés általában romlik, s ezért sok kismamánál pangás alakul ki a visszerekben annak valamennyi kellemetlen tünetével egyetemben.

Tápcsatorna
A méh növekedésének köszönhetően kiemelkedik a medencéből. Helyzetének folyamatos változása a belek és a gyomor elhelyezkedését is megváltoztatja. A progeszteron hormon lazító hatásának köszönhetően csökken a bél motilitás: ez az, ami sok kismamát székrekedésre hajlamosít. Ennek következtében lassabban halad tovább a táplálék a gyomorból, gyakoribb a reflux, a teltségérzés és a hónapok előrehaladtával a gyomorégés is.

Változások a melledben
A babavárás idején csökken a zsírszövet mennyisége a melledben, a mirigyállomány kiterjedése viszont nő, akár egy-két mérettel nagyobb melltartóra is szükséged lehet. Kismellű nőknél előfordulhat, hogy a méretnövekedés miatt terhességi csíkok, striák jelennek meg a mellen. Javul a mell vérellátása, sötétebbé és nagyobbá válik a bimbóudvar. Készül a szoptatásra!

Hormonális átalakulás
A méhlepény belső elválasztású mirigyként működik, és nagy mennyiségű ösztrogén és progeszteron hormont bocsát ki a 12. héttől kezdve. Az agyalapi mirigy hátsó lebenye a szüléshez közeledve fokozott oxitocin kibocsátásba kezd, elülső lebenye pedig a tejelválasztásért felelős prolaktin hormont termeli, ennek hatása azonban a szülésig hormonális gátlás alatt van.

Így formálódik a hasad
A második harmadban válik egyre látványosabbá a méh méretbeli növekedése. A várandósság vége felé a méh felső része eléri az alsó bordaíveket. Emiatt még nehezebbé válhat a légzés. A méh tartószalagjai egyre jobban megnyúlnak, ez olykor éles fájdalmat okozhat a hasad hol egyik, hol másik oldalán. A méh megnövekedett nyomása miatt gyakrabban kell pisilned, és vizeletcsepegés is előfordulhat tüsszentés vagy köhögés miatt.

Az izmok és a csontrendszer változásai
Változik a testtartásod, az egyensúlyi pontod, ennek következtében sok kismama előretolja a hasát, gerince homorító tartást vesz fel. Az ízületek a progeszteron hormon hatására lazulnak, köztük a medencecsonti ízesülés is, ennek célja az, hogy a magzat könnyebben megszülethessen. Az ízületi lazaság miatt azonban a bukarándulás is gyakoribbá válhat.

A bőröd is alkalmazkodik
A bőr változásai közül a legtöbben a terhességi csíkok, striák képződésétől tartanak. A második harmadtól megjelenő striák valójában a bőr alatti kötőszövetben keletkezett repedések. Ha ügyelsz arra, hogy elkerüld a hirtelen súlynövekedést, és gondoskodsz a megfelelő vitaminellátásról és bőröd rugalmasan tartásáról, a megfelelő hidratáltsági szint fenntartásáról, jó esélyed van arra, hogy elkerüld. Ám kialakulását örökletes tényezők is befolyásolják. Bár a striák eleinte ijesztően feltűnőek és csúnyák lehetnek, a szülés után fokozatosan halványodni kezdenek, amint a súlyfelesleg is eltűnik rólad. Az eleinte vöröses csíkok később ezüstös színűvé halványulnak. A megfelelő kozmetikai készítmények használatával támogathatod ezt a folyamatot. A terhességgel járó hormonális változások következménye lehet a fokozott pigmentáció is, emiatt barna foltok jelenhetnek meg az arcodon, és a szeméremcsonttól a köldöködig húzódó sötét vonal jelenhet meg. Egyes feltételezések szerint ez a barna csík az útjelző a mellhez kúszó újszülött számára.

Forrás: Hellobaby! archívum

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT! http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások