Babavarrás

Gondoltál már arra, hogy kisgyermekednek te magad varrj egyszerű kis babát, állatkát? Itt a hétvége, láss neki, próbáld ki!
Itthoni reneszánszukat talán Berg Judit Cipelő Cicáinak köszönhetik.
Nem is annyira bonyolult ilyet varrni, mint ahogy első pillanatban hinnéd, komolyabb varrni tudás például nem szükséges hozzá. Felhasználhatod hozzá az otthon fellelhető maradék textileket, kinőtt ruhácskákat, vagy a hobbiművész boltokban vásárolhatsz különleges anyagokat.
A méretet talán a türelmed és az eszközeid ismeretében érdemes eldöntened: a kicsi, marokba való babákat kézzel is megvarrhatod, de természetesen gyorsabb, ha varrógéppel tudsz nekiállni. A siker titka elsősorban a jó alapanyag válogatás, másodsorban az átgondolt munkamenet.
Először is készíts rajzot, szabásmintát, tervezd meg a babátokat!
Általában célszerű a következő sorrendet választani a nagyjából egy darabból álló, fotónkon látható vagy a Cipelő Cicákhoz hasonló felépítésű babáknál:
1. Varrd össze a visszájukról a különböző anyagokat – ehhez már nagyjából tudnod kell, hogy milyen legyen majd a végeredmény.
2. Fordítsd az összevarrt textíliákat színükkel össze, majd rajzold rá a szabásmintát.
3. Varrd körbe, de hagyj legalább ujjnyi szélességű nyílást a kifordításhoz és töltéshez.
Ez a lépés rávarrott fülek és végtagok esetén bonyolultabb, mert ebben az esetben előre kell a kis függelékeket megvarrni, majd színükre fordítani, levasalni, a test összetűzött részei közé csúsztatni a megfelelő helyen, és csak ezután összevarrni a testet.
4. Végül kifordítás után a tömés következik. A tömőanyagot aszerint válaszd meg, hogy szeretnétek-e néha kimosni a babát. Ha igen, akkor a rizs, vatta, köles kerülendő, de ideális, mosható megoldásokra bukkanhatsz, ha a “tömőanyag” szóra rákeresel. Léteznek szemcsés, műanyag tömők, vásárolhatsz cseresznyemagot, puha. vattaszerű szintetikus tömőanyagot is.
5. Tervezd meg és rajzold le előre az arc részleteit is. A Cipelő Cicák rajzolt arcúak, hasonlóhoz elég, ha alkoholos vagy textilfilcet használsz, hímzett arc már nagyobb gyakorlatot igényel. Ha kisgyerek lesz a baba gazdája, ne nagyon varrj rá leharapható, félrenyelhető részeket, például gyöngyöt, strasszt, gombot.

Itt többféle ötletet is találsz. Fotónk forrása is ez a blog.

Hozzászólások