Az első séta

A széltől is óvjuk, hát persze. Még olyan picike! Ez nem jelenti azt, hogy a négy fal között kell ülnöd amíg eléggé megnő! Csalogat a napsugár, irány a szabadba!

Egyre-másra találkozom olyan friss anyukákkal, akik már nagyon vágynak egy kis sétára, legalább a háztömb körül, vagy akár a parkba vagy kirakatot nézni. Csak kiszabadulnának végre a négy fal közül! Amikor azt kérdezem: mi tart vissza?, a válasz rendszerint az, hogy a babával még nem lehet. Mert kicsi. Megfázik. Elkap valami betegséget. Pedig a kicsire is megnyugtatóan hatna a séta, a levegőváltozás! Többségük már az első percekben békésen elalszik. Sok szülő mégis azt az idejétmúlt tanácsot kapja, hogy a babát fokozatosan kell a külvilághoz szoktatni. Először nyissák rá az ablakot, majd tegyék ki babakocsiban az erkélyre, és végül, egy hónapos kora után merészkedjenek ki az utcára. Ha az anya megőrül a négy fal között, akkor is.
Baciveszély?
A leginkább meglepő, hogy komolyan veszik ezeket az elővigyázatosságra intő tanácsokat még akkor is, amikor tavasztól őszig éppen olyan idő van az utcán, mint a lakásban. Józan ésszel nem belátható a kinti levegő veszélye ebben az esetben. Tudjuk, hogy a kórokozók sokkal jobban terjednek zárt térben, mint a szabadban, tehát kint kisebb a fertőzésveszély, mint otthon, ha betér egy-két babalátogató. Persze ez csak akkor igaz, ha a séta tényleg séta. Tömött buszon, villamoson, játszóházban, orvosi rendelő várójában, bevásárlóközpontokban valóban elkaphat a baba bármit, ezek a helyek nem neki valók. De az anyukának sem a gyermekágy idején. Neki is ki kell pihennie a szülés testi-lelki hatásait, első sétái inkább számára kellemes, kényelmesen megközelíthető helyekre vezessenek, és ne nyúljanak túlságosan hosszúra.
A kendő kuckójában
A téli, kora tavaszi időszakban természetesen jól föl kell készülni a sétára, vigyázni kell, hogy se a baba, se az anya ne fázzon. Az újszülöttet hordozókendőben, a szülő kabátja alá kötve lehet a legjobban melegen tartani, hiszen így a felnőtt teste is fűti. A kendő megóvja a babát a számára megterhelő ingerektől, fényektől, zajoktól, biztonságban érzi magát a meleg kuckóban.

Tippek az első kendős sétához:
– Gyakoroljátok a hordozókendő biztonságos felkötését és levételét, mielőtt nekivágtok. Ha kabát alá kerül a pici, az elöl hordozós megkötési módok közül lesz valamelyik a megfelelő.
– A baba lába és feje van legjobban kitéve a hűvösnek. Adhattok rá gyapjúzoknit vagy irhacipőcskét, és akár két sapkát is, ha nagy a hideg. A lakásban viselt öltözékhez legfeljebb egy, nem túl vastag plusz réteg szükséges, ha kabát alatt fogjátok vinni a babát.
– Az anya gátját a várandósság és a szülés megterheli. A szakemberek nem javasolják, hogy a gyermekágyas nő hosszabb ideig hordozza a kisbabáját, amíg fel nem épül teljesen. Apa viszont az első naptól hordozhat!
– Ha az tart vissza a kendőtől, hogy bonyolultnak tartod megkötését, menjetek el tanfolyamra! Meg leszel lepve, mennyire egyszerű valójában!
Babakocsiban ringatózva
Amikor meglátok egy babát jól kibélelt babakocsiban ringatózni, komolyan irigykedem. Persze, kizárólag akkor érezheti jól magát, ha sehol sem bújik a ruhája alá a hideg.

Tippek a babakocsis sétához
– Fontos a babakocsit alulról jó alaposan kibélelni. Irhazsák, vagy más, jól szigetelő bélés elengedhetetlen a téli időszakban.
– A fekvő baba feje, kézfeje és lábacskája a leginkább érzékeny a hidegre. Bugyoláld be jól a kicsit, ne hagyj réseket a takaróján. Babakocsiban is érvényes a két sapka vagy sapka – kapucni kombináció.
– Bármilyen jól alszik, ne hagyd az első hónapokban órákig a kertben, erkélyen, ha hideg van. Neki még a testközelségedre van szüksége a megfelelő hőszabályozáshoz (is). A túlmelegedés is veszélyes lehet.

Szerző: Sződy Judit pszichológus

Hozzászólások