Kontinencia Világhét

Sajnos sok kismama tabuként kezeli a gyermekágyi vizelettartási zavart, inkább hallgatnak, és szenvednek a tünetektől. A Magyar Kontinencia Társaság, a Védőnői Program Miniszteri Kormánybiztosa és a Bethesda Kórház igazgatója 2014. június 27-én, az idei Kontinencia Világhét alkalmából hangsúlyozzák a kismamákat érintő vizelettartási panaszok, az úgy nevezett gyermekágyi vizeletvesztés megfelelő kezelésének fontosságát, ami már minden harmadik kismamát érint!

A Kontinencia Világhét (World Continence Week) minden év júniusában – idén június 23 – 29 között – arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizelettartási zavarban szenvedők kezelésének csak akkor van értelme, ha az teljes tünetmentességet nyújt. (Becslések szerint a vizelettartási zavarban a magyar lakosság mintegy 6,5%-a érintett.) A betegség közismerten az idősebb korosztályt érinti, azonban a gyerekvállalás egyre későbbre tolódó időpontja a fiatal hölgyekre is fokozott kockázatot jelent. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a legtöbb érintett nem mer beszélni problémájáról, még kevésbé mer orvoshoz fordulni, így esély sincs a megfelelő kezelésre.

Minden harmadik terhesség enyhébb-súlyosabb vizelettartási nehézséggel is jár. Ez a jelenség az úgynevezett gyermekágyi inkontinencia, ami úgyszólván mindennapos „kísérő jelensége” a terhesség alatti természetes folyamatoknak. A nem idejében gondozásba vett gyermekágyi vizeletvesztés viszont gyakran súlyosbodik, és ha kezeletlen marad, az már az esetek felében – érthető okból – gyermekágyi depresszióhoz vezet.

A gyermekágyi vizelettartási zavar azonban a legkevésbé sem szégyellni való dolog, ráadásul nagyon hatékony és egyszerű módszerek állnak rendelkezésre a probléma megoldására. Annyi kell csupán, hogy a kismamák bátran jelezzék a vizelettartási nehézségét a szülésznőjüknek, védőnőjüknek vagy háziorvosuknak.

Hozzászólások