A lengyelek többet szülnek egy egyszerű intézkedés miatt

Vélhetően egy, a szülés utáni időszakot megkönnyítő rendelkezés pörgette fel egykori északi szomszédaink gyerekvállalási kedvét.

Lengyelországban az idei első negyedévben több gyermek született mint a tavalyi év hasonló időszakában – jelentette szerdán a Rzeczpospolita című napilap, amely szerint sikerült lefékezni a születések számának csökkenését.

Az egy éve életbe lépett törvénymódosítással 52 hétre növelték az addig 24 hetes szülési szabadságot. A lengyel statisztikai hivatal (GUS) adataira támaszkodó lapjelentés szerint a kedvezőbb feltételek következtében idén januártól márciusig 91 500 gyermek született, 1200-zal több, mint a tavalyi első negyedévben (Lengyelország népessége mintegy 38 millió). Így egy ötéves hullámvölgyön sikerült túljutni, miután a lengyel lakosság lélekszáma 2009-től 2013-ig egyre fogyott. 2009 első negyedévében még 112 ezer, 2013 hasonló időszakában viszont már csak 90 300 gyermek született. A meghosszabbított szülési szabadságot egyre többen veszik ki – májusban 40 százalékkal többen éltek vele mint januárban.

A cikk szerzője szerint biztató a tendencia, annak ellenére, hogy hosszabb távú előrejelzések alapján Lengyelországot népességfogyás fenyegeti. Ezt a szülési szabadság hosszúsága csak részben befolyásolja. Pozitív hatását ellensúlyozza a szülőképes korú nők csökkenő száma. A múlt század kilencvenes éveinek demográfiailag gyenge nemzedéke most ért szülőképes korba. Ehhez járul a nagymértékű kivándorlás egyes nyugat-európai EU-tagállamokba.

 

(Forrás: ma.hu)

 

Hozzászólások