Babaprojekt fogamzásgátló után

Babát szeretnél, de korábban tablettát szedtél? Íme, néhány jó tanács, miként állítsd vissza szervezeted egyensúlyát! A fogamzásgátlók új korszakot nyitottak a társadalmi érintkezésben, így a szexuális kapcsolatok terén is. A nőknek szabadságot adott, a döntés lehetőségét: ők határozhatták meg, mikor vállalnak gyermeket. Ezzel ugyan megszűnt a kiszolgáltatottság időszaka, ám új problémák is felmerültek, amelyekről kevesebb szó esett. A tabletta számos előnye mellett ugyanis a szervezetre gyakorolt negatív hatásaival is számolni kell. Sok nő számára nem jelent problémát a tabletta szedése, ám nem árt, ha közelebbről megvizsgáljuk, milyen hatásmechanizmussal működik a fogamzásgátló, és mit kell tennünk annak érdekében, hogy a babatervezés idején helyreállítsuk szervezetünk egyensúlyát.

A tabletta átveszi az irányítást
A hormonális fogamzásgátló gyógyszerek működésének elve, hogy átveszik a szervezettől a hormonális irányítást, ezáltal pedig a menstruációs ciklus irányítását is. Gátolják az FSH és LH hormonok termelését, ahogy a tüszőérést és végső soron a teherbeesést is. Szedésük során elmarad a sárgatestképződés, vagyis a sárgatesthormon szintje alacsonyan marad. A tabletta a méhnyálkahártya átalakulását okozhatja, ráadásul fokozza a méhnyaknyák viszkozitását, így az „átjárhatatlanná” válik a spermiumok számára. Emellett direkt módon gátolja a petefészek ösztrogéntermelését. A hátrányos hatások közé sorolhatjuk, hogy a hüvelyi baktériumflóra változása miatt hüvelyfertőzésre, hüvelygombára hajlamosít, ezen kívül hangulatingadozást, a nemi vágy csökkenését idézheti elő. További rossz hír, hogy a hormonális fogamzásgátlók több úton okozhatnak elhízást – például étvágyfokozó hatásukkal (amely azonban lehet, hogy csupán lelki eredetű), vagy a bogyók egyes összetevőinek „köszönhető” folyadékvisszatartó hatásukkal, és még a cukoranyagcserét is befolyásolják.

Ha az orr nem csal…
A felsoroltak mellett érdemes még egy további, kevésbé közismert hatást is megemlíteni. A hormonrendszer működésének megváltozása befolyásolja az egyén illatát, kipárolgását. Mindennek megértéséhez jó, ha tudjuk: a természetben a kiválasztás mindig illatok alapján történik. (Gondoljunk bele, hogy bizonyos emberek testszaga milyen taszító, vagy éppen vonzó lehet.) Ma már bizonyított tény, hogy még a petesejt is kémiai úton, vagyis illat alapján választja ki a megfelelő hímivarsejtet. Amennyiben ez így van, akkor érdemes elgondolkozni: vajon a tabletta szedése mellett valóban az „alfa hímet” választjuk-e életünk párjának? És még egy fontos észrevétel, egy saját vélemény: párhuzamot vélek felfedezni a fogamzásgátlók megjelenése, elterjedése és a válások számának emelkedése között, bár ebben a témában nem ismerek tudományos vizsgálatot.

Ha tökéletesen működik a bélrendszer…
… a kismedencei nemi szervek vérellátása is megfelelően bő lesz, így nagyobb az esély a fogamzásra. Ha a bélrendszer jól működik, és elszaporodnak az ott honos baktériumok, azzal párhuzamosan kiszorulnak a nemkívánatos baktériumok és gombák. Ez azért fontos, mert ez utóbbiak váladékai és nedvei olyan toxinokat tartalmazhatnak, amelyek az idegrendszerre hatva depresszív tüneteket, sőt, libidócsökkenést is okozhatnak. 
A hüvelyflóra különbözik a szájüreg és a bél flórájától is. Ugyanúgy multi-kulturális, azaz sokféle segítő baktériumot tartalmaz, de a flórát itt egyetlen baktériumtörzs dominálja (felfedezőjéről Döderlein baktériumnak nevezik, a hüvelyflórát Döderlein flórának). A tapasztalat bizonyítja: amennyiben helyreáll a hüvely flórája, megszűnnek a kellemetlen nőgyógyászati panaszok, amelyekkel akár hónapokig, vagy évekig is szenvedhetünk.

Lépésről lépésre
A fent leírtak alapján talán egyértelmű az alternatív medicina javaslata, miszerint a biztos és egészséges fogantatás érdekében készüljünk fel alaposan. Ne feledd: a természetgyógyászati eljárások semmilyen orvosilag indokolt kezelést nem helyettesítenek, azokat csupán kiegészítik és segítik! 
– A fogamzásgátló tabletták szedését – ha lélekben és szellemben is felkészültünk a babavárásra – a kívánt fogantatás előtt 4-6 hónappal fejezzük be. Erre az időszakra is természetes, mellékhatásmentes fogamzásszabályozás javasolt.
– Egyidejűleg kezdjük el a hüvely és a bélrendszer flórájának helyreállítását probiotikumokkal. Ne felejtsük el a betelepített baktériumgarnitúra „etetését”, elszaporítását prebiotikumokkal – a hüvelyben is!
Végül nincs más dolgunk, mint jól összegyűrni a lepedőt a hitvesi ágyban. Kellemes időtöltést és jó egészséget kívánunk a felkészüléshez!

Tippek az életmódváltáshoz
A hüvely- és bélflóra fenntartásának (is) alapvető feltétele a minőségi táplálkozás és a megfelelő mennyiségű, összetételű ásványi anyag bevitele.

Nem mindegy, mit és mennyit iszunk! A folyamatos és rendszeres folyadékpótlás, a jó minőségű ivóvíz vagy szénsavmentes ásványvíz (1000mg/l összes ásványanyag tartalom alatt) bevitele segíti a szervezet harmonikus működését. Naponta legalább 2-2,5 litert igyunk!

Ne feledjük a „természet patikáját”, a gyógynövények áldásos hatásait!

Viseljünk pamut fehérneműt, mert a műszálas anyagok nem engedik át a levegőt, bent tartják a belül keletkező nedvességet, így remek táptalajt biztosítanak a kórokozóknak.

Elengedhetetlen fontosságú a lakókörnyezetünk és munkahelyünk „tisztasága” – az elektroszmog és a geopatikus sugárzások tekintetében (épületbiológiai mérések).

Személyre szabott reflexológiai kezeléssel biztosíthatjuk a hormonrendszer harmonikus működését. Emellett érdemes odafigyelni a gerincoszlop, a keresztcsont és a medence szimmetriájának helyreállítására, például alternatív mozgás és masszázs (AMM) terápiával.

Fontos a mértékletes, de rendszeres testmozgás is. Legalább heti 3 alkalommal, megizzadva, de nem túlterhelve mozogjunk a saját szervezetünknek és testi adottságainknak megfelelően. Eleinte kisebb terheléssel, majd fokozatosan erősítve a szervezetet, mindig bemelegítve! A mozgásnak számos áldásos hatása van: segíti a méreg- és salakanyagok felszabadulását és távozását a szervezetből, biztosítja a keringési rendszer jó állapotát, hatással van a hormonrendszer harmonikus működésére. A fizikai munka serkenti a dopamintermelést, így boldognak és kiegyensúlyozottnak érezhetjük magunkat.

 

Hozzászólások