Új élelmiszer bővítheti az európai piaci kínálatot és a gluténmentes étrendet. A fonió Nyugat-Afrikában az egyik legrégebb óta termesztett őshonos gabonaféle, egyes cirok- és kölesfajták mellett. Valószínűleg már 7000 évvel ezelőtt is termesztették, de az első referenciák a 14. századból származnak. Mali ősi népe az univerzum magjának vagy a világ csírájának nevezte a foniót, ugyanis úgy tartották, hogy minden létezés gyökere ez az apró gabona. Gyakran ínségeledelnek is tekintették, mert az élelemhiányban szenvedő területeken is könnyen elérhető volt amiatt, hogy a mostoha környezeti körülményekhez is alkalmazkodott jól bírta a szárazságot.
Napjainkban a quinoához, köleshez, amaranthoz hasonlóan az “újjáéledő” mezőgazdaság figyelmébe került, különösen jó tápanyag összetétele miatt. A fonió a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó egynyári, lágyszárú növény. Több fajtája létezik, van fehér fonió (Digitaria exilis), fekete fonió (Digitaria iburua) és nagy magvú fonió (Brachiaria deflexa). A legismertebb a fehér fonió (Digitaria exilis), amelyet achának is neveznek. A fehér fonió magja jelentős tápanyagokat tartalmaz. Fehérjetartalma hasonló vagy kisebb 7% körüli), mint más gabonáké, azonban az emberi szervezet számára olyan létfontosság fehérjeépítő aminosavakat (metionin és cisztein) tartalmaz, amelyek más gabonákban elenyésző mennyiségben vannak jelen. így táplálkozásunk részeként kitűnő kiegészítője lehet más fehérjeforrásoknak. Mivel glutént nem tartalmaz, része lehet a gluténmentes étrendnek is. Emellett könnyen emészthető, jelentős B6-vitamin-forrás és gazdag magnéziumban, cinkben és káliumban. Zsírtartalma alacsony, ennek nagyobb részét telítetlen zsírsavak képezik. Textúrája a quinoáéhoz és a kuszkuszéhoz hasonló, íze kissé a mogyoróra emlékeztető.
Az Európai Unióban a fonió új élelmiszernek minősül, ezért forgalomba hozatala előtt engedélyeztetni kellett. Az Európai Unió Bizottsága az új élelmiszerekről szóló rendelkezések alapján, 2018 decemberében engedélyezte a fehér fonió (Digitaria exilis) unióban történő forgalmazását. Az engedély a gabona hántolt (korpa nélküli) magvaira vonatkozik, és az uniós szabályozás előírja, hogy a termék címkéjén a ,,fehér fonió (Digitaria exilis) hántolt magvai” megnevezést fel kell tüntetnie a forgalmazónak.
Egy régi mondás szerint “a fonió soha nem hozza zavarba a szakácsot”, ugyanis könnyen és egyszerűen készíthetők belőle ételek. Lisztjéből készíthetők sütemények is pékáruk, kekszek.
Forrás: Konyhasziget magazin 2019/2