Szilágyi Balázs szerint nincs ebben semmi meglepő, a sztereotip közvélekedéssel ellentétben nemi adottságoktól teljesen független, hogy valaki szeret főzni vagy sem.
Első gasztroblogját, a “Rántott hús wokban”-t az előbbi csoportba tartozó embereket inspirálandó indította útjára 2011-ben. A háromgyermekes marketing-szakértő édesapa azt tűzte ki céljául, hogy a “háziasszonyok” – jobb magyar kifejezés híján ide sorolja a sütni, főzni szerető férfiakat is – megismerkedhessenek a különböző nemzetek hagyományos ételeivel- a saját konyhájukban.
Szerző: Károlyi Natália
Hobbi és hivatás összeér
Balázs önmagát “műkedvelő szakácsként” definiálja. A főzést nagymamája mellett szerette meg még négy-ötéves kisfiúként, és egész későbbi életében szívesen hódolt ennek a tevékenységnek. Másik nagy életreszóló szenvedélye az írás – így látszólag úgy tűnt, minden együtt van egy “újszülött” gasztroblog sikeres felfuttatásához. Azonban – mint később kiderült – egy fontos hozzávaló még hiányzott.
– Azt tapasztaltam, hogy szinte senki nem olvasta a blogot, ami eléggé meglepett. A hagyományos marketing területén meglehetősen nagy tapasztalatom volt már, a blogom népszerűsítése inspirált, hogy az online marketing világába is beletanuljak – avat be a kezdeti időszak kihívásaiba Balázs. – Mihelyt megtanultam a keresőoptimalizálást, jelentősen megugrott a blog látogatottsága: néhány év alatt napi 2-3-4000 látogató kereste föl. Balázs idővel át is nyergelt az online marketing tanácsadás területére, ma már főállásban segíti a hozzá forduló vállalkozókat, hogy hatékonyabban érjék el az ügyfeleiket az interneten keresztül.
Apa nyomában?
Bár a blogon szereplő receptek zöméről úgy gondolhatnánk, hogy idegenkednek tőle a kicsi gyerekek, Balázs gyerekei jó példák lehetnek arra, hogy néha érdemes lehet óvatosan kísérletezni akár a legkisebbek ízlésével is.
– Az én gyerekeim aktuális kedvence az indiai konyha – árulja el az édesapa. Szívesen bevonom őket a főzésbe is, ha érdeklődnek iránta. Ez mindig a blogtól független program, hiszen nem lehet olyan jól fotózni az egyes fázisokat ilyenkor.
A gyerekek, főleg a két nagyobbik, akik már 11 és 8 évesek, a blogolás internetes “kulisszatitkaira” is gyakran kíváncsiak. Balázs az egészséges, józan középút mellett teszi le a voksát.
– Bármit kérdeznek a technikai részletekről, semmiből nem csinálok titkot. Rendszeresen együtt figyeljük a reklám bevételek alakulását, hogy ma mennyi pénzt sikerült ezzel keresni. Természetesen, ha évek múlva, amikor érettek lesznek rá, blogolni szeretnének, vagy más módon a neten vállalkozni, támogatni fogom őket, és segítek nekik, hiszen ez a szakmám is. Ugyanakkor ez még a távoli jövő zenéje – teszi hozzá Balázs.
– Az online ismertségnek ugyanis számos hátulütője van. Jómagam is a sok-sok pozitív visszajelzés mellett időről időre negatívokat is kapok. Egy gyerek ezt még nem tudja jól kezelni, aminek akár tragikus következményei is lehetnek. Azt vallom, hogy még a mai modern, digitális világban sem marad le semmiről az a gyerek, aki csak 14 éves korában kezd el ismerkedni – szülei, tanárai támogatása mellett – a világháló működésével. Nekem 20 éves koromig számítógépem sem volt, mégis számítógépes szakember lettem. Egyik gyerekemnek sincs még telefonja, táblagépe, inkább olvasnak, játszanak, ahogy az ilyen korú gyerekeknek a legjobb. Azt gondolom, hogy leginkább ez járul hozzá a későbbi sikerekhez!
Egyszerűen nagyszerű receptek
Balázs receptjei nemcsak a finom, változatos, és autentikus ízvilág miatt népszerűek, hanem közérthető, pontos leírások miatt. Balázs lépésről lépésre fotókon is szemléltetve magyarázza el a teendőket, olyan világosan és egyértelműen, hogy talán egy teljesen kezdő is könnyedén el tudná készíteni ezeket az ételeket. Bár hagyományos, nyomtatott szakácskönyv kiadása nem szerepel Balázs tervei között, egy online letölthető receptgyűjtemény már megszületett, ezt minden hívlevelére feliratkozó látogató megkaphat.
Szilágyi Balázs gasztroblogjai
- Balázs szerteágazó tevékenységeiről itt tudhatsz meg többet: http://bmintbalazs.com/
- http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/
- http://spicygoulash.com/
- http://kemenytojas.com/
- Bár még nyár van, érdemes ezt az oldalt is megjegyzeni: http://mezeskalacs.info/