Adódhat olyan helyzet, például a szoptatás alatt, amikor te magad nem vagy allergiás a tejre, tojásra, mégsem fogyaszthatsz ilyet a kisbabád miatt. Ételallergia ugyanis kizárólagos szoptatás mellett is kialakulhat a csecsemőkben. Az anya által elfogyasztott tápanyagok és méreganyagok igen kis része kiválasztódik az anyatejbe, és ha a baba érzékeny ezekre, akkor tünetei alakulhatnak ki. Szakértőinktől megtudhatod, mit mivel helyettesíthetsz az étrendedben!
Szakértők: Tibay Rózsa dietetikus és Szabó Patrícia dietetikus
Csecsemő- és kisgyermekkorban a leggyakrabban előforduló ételallergia a tej-és tojásallergia. A tejfehérje allergia során a beteg a tehéntej fehérjéire reagál, ezek a kazein és a savófehérjék. A kazein a tejben található fehérjék 80 százalékát adják, a legtöbb allergiás reakciót ezek okozzák. A másik fehérjefrakció, a savófehérjék jelentősen kevesebb allergiáért felelősek. A tejfehérje kiváltotta allergiás reakciók mennyiségfüggőek. A tojásfehérje allergia a tojásban található közel negyvenféle fehérjére adott túlérzékenységi reakció. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a tojásfehérje, hanem a sárgáját körülvevő szikhártya is allergiát válthat ki.
A szoptatás alatti anyai tej- és tojásmentes diétának csak akkor van értelme, ha a baba allergiára utaló tüneteket produkált (lásd keretes írásunkat), és ha a baba egyébként egyáltalán nem kap tápszert – hiszen a tápszerek túlnyomó többsége tehéntejből készül, még akkor is, ha hipoallergén termékről van szó.
Allergiára hajlamosíthat
- a szervezet immunológiai éretlensége
- a hozzátáplálás korai megkezdése (túl hamar – 4 hónapos kor vagy korábban ismerkedik meg idegen fehérjével)
- az anyatejes táplálás korai elhagyása
- örökletes tényezők hatása (annál magasabb a rizikó, minél közelebbi rokon érintett az allergia valamilyen formájában)
Milyen tüneteket okoz a tej és/vagy tojásallergia?
A legsúlyosabb esetben életet veszélyeztető, hirtelen fellépő légúti, fulladásos tünetek léphetnek fel, melyeket anafilaxiás sokknak hívunk. A legjellemzőbb tünet az atópiás dermatitis, ezen felül felléphet asztma, légúti- gyomor- és bélhurut, véres széklet (leggyakrabban vékonyka vércsík, véres nyálkahártyafoszlány a pelusban), hányás, hasmenés, csalánkiütés, krónikus arcüreg- vagy középfülgyulladás, étvágytalanság, gyakori sírás, hasfájás. A babák gyarapodása lelassulhat, esetleg le is állhat, mert a tönkretett bélbolyhok felszívódási zavart okoznak, aminek következtében vashiány alakulhat ki. Esetenként előfordul, hogy a beteg akkor is tüneteket mutat, ha maga a kiváltó allergén valójában nincs is jelen az elfogyasztott élelmiszerben. Ez a jelenség a keresztallergia, amely mögött a különféle élelmiszerben megtalálható fehérjék kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Viszonylag ritka jelenség, az allergiások mindössze 5-10 százalékát érinti.
Honnan tudhatom biztosna, allergiás-e a baba?
A csecsemő és gyermekkori tej- és tojásallergia diagnózisa tapasztalati. Ha az étrendből való kiiktatás megszünteti a tüneteket, majd az újbóli adás után a tünetek kiújulnak, felállítható a diagnózis.
Hogyan diétázhatsz?
A diéta lényege, hogy az anya hagyja ki az étrendjéből a tejfehérje- s tojásfehérje tartalmú élelmiszereket, még azokat is, amelyek kis mennyiségben, nyomokban tartalmazzák az említett nyersanyagokat. Gondosan betartott diéta mellett az esetek többségében „kinőhető” a betegség, viszont az allergének visszaterhelésekor nagy figyelmet kell fordítani a fokozatosságra!
Mivel az élelmiszereink legnagyobb része tartalmaz tejet, tojást vagy ezek összetevőit, vásárláskor az élelmiszer-összetevők alapos áttanulmányozására van szükség. Javasolt táplálkozási naplót vezetni, hogy az esetleges diétahibát a tünetek újbóli megjelenésekor azonosítani lehessen.
Mindenképpen érdemes a már ismert élelmiszerek összetevőit is átolvasni vásárláskor, hiszen a receptúrák változhatnak. Célszerű az előre csomagolt élelmiszerek választása a csomagolatlanokkal szemben. A laktózmentes tejtermékek tejfehérje allergia esetén NEM fogyaszthatók!
- decembere óta az élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni a bennük előforduló allergéneket.
Tej- és tojásmentes étrend esetén szükség lehet az anya étrendjének mennyiségi és minőségi ellenőrzésére, nehogy a szigorúan betartott diéta hiányállapothoz vezethessen.
A tej és tojásmentes diétában kerülendő élelmiszerek:
- tej, tejpor
- tejtermékek ( tejszín, tejföl, joghurt, sajt, vaj, kefír, puding
- tej felhasználásával készülő élelmiszerek (kelt tészták, töltelékes pékáruk pl. )
- savó, savópor, kazein, Na-kazeinát tartalmú élelmiszerek
- E270 és E472B összetevőt tartalmazó késztermékek
- más állatok teje, vagy tejéből készült termékek (kecsketej, kecskesajt)
- marhahús, borjúhús
- májkrém, húskonzervek, vörösáruk (virsli, párizsi), zsír, tepertő (elkészítése során tejet használhatnak)
- fagylalt, tejcsokoládé, nápolyik, kekszek
- majonéz, üveges mártások, készételek (leves és mártásporok, fűszerkeverékek, ételízesítő)
- szója és szójatartalmú készítmények
- tojás és tojással készülő élelmiszerek
- csirkehús- és csirkehús tartalmú húskészítmények, ha tüneteket okoznak
- tojás tartalmú pékáruk
- töltelékes pékáruk
- azok az élelmiszerek, melyek összetevői között albumin, globulin, lecitin, lizozim, ovalbumin vagy ovovitelin található
A tej helyettesítése:
tejmentes tápszerekkel ( a gyermekek részére)
szója kivételével alkalmazhatóak a növényi tejek ( rizs, zab, mandula, kókusz), főzőkrémek, pudingok, joghurt- sajt- és tejföl helyettesítő termékek, kókuszkrém
A tojás helyettesítése:
tészták közül a durumtészta, rizstészta nem tartalmaz tojást
sűríthetjük az ételeket saját anyagukkal (főzelékek), keményítővel
panírozásnál a tojás vízzel helyettesíthető
piskótában, kevert süteményekben pürésített gyümölcsökkel is helyettesíthető a tojás
lenmag vagy chia mag vízbe áztatva majd összeturmixolva
Könnyen diétahibához vezethetnek:
- Növényi habalapok, növényi tejszínhabok tartalmazhatnak tejet!
- A mirelit spenót, gesztenyepüré gyakran tejszínnel van elkészítve, néhány zöldségkeverékben is lehet tejszármazék.
- A margarinok egy része is tartalmaz tejet, pl a vajas vagy joghurtos változatok.
- Cukorkák, gumicukrok, nyalókák között is lehet joghurtos, tejes változat.
- Étteremben, fagyizóban, cukrászdában ugyanazzal az eszközzel vagy edényzetben készülnek a tej és tojásmentes és a normál ételek, vagy a kiszolgálásuk ugyanazzal történik (sütis csipesz, fagyis kanál) Természetesen az otthoni főzésnél is figyelni kell ezekre!
- Pékáruk esetén szennyeződhetnek egymásról tojással, tejtermékkel, rászóródhat a sajt, csak megbízható helyről szabad vásárolni.
- Egyes kozmetikumokban is előfordulhat tej és tojásszármazék (tusfürdők, samponok, hajpakolások, testápolók)
- A gyógyszerek összetevőit is mindig át kell tanulmányozni!
Megjelent a HelloBaby! magazin 2018. június-júliusi számában.