Magyar neve: | Amerikai palacsinta |
Eredeti neve: | Pancakes; Good Old Fashioned Pancakes |
Származás: | amerikai |
Hány adag? | 4 személyre |
Mennyiség: | 16 darab |
Előkészítési idő: | 05 perc |
Pihentetés / kelesztés: | 00 perc |
Főzési / sütési idő: | 15 perc |
Összesen: | 20 perc |
hozzávalók:
- 190 g liszt
- 10 g (kb. 1 evőkanál) sütőpor
- 6 g (kb. egy kávéskanál) só
- 10 g (kb. egy evőkanál) cukor
- 295 ml tej
- 1 tojás
- 45 g vaj
- 1.Az amerikai palacsintához egy nagy edényben keverd össze a lisztet, sütőport, sót és cukrot. Csinálj egy lyukat a közepébe, és öntsd bele a tejet, a tojást és az olvasztott vajat.
Csinálj a liszt közepébe lyukat
Öntsd bele a tojást, tejet, olvasztott vajat
- 2.Keverd addig, amíg teljesen sima nem lesz. Egészen sűrű tésztát fogsz kapni, sokkal kevésbé folyik, mint a hagyományos magyar palacsinta. Ez így jó, ettől fog vastagon megmaradni a sütőlapon vagy serpenyőben, és felemelkedni. Nem kell pihentetned, azonnal sütheted.
Keverd simára
- 3.Forrósíts meg és olajozz be egy sütőlapot vagy serpenyőt, amikor felforrósodott, vedd vissza a hőmérsékletet közepesre. A tésztából önts bele kb. fél dl-nyi adagokat, hogy 8-10 cm átmérőjű, kis lepényeket kapj. Ezek fél cm magasra fognak nőni a sütőportól a hő hatására. Süsd meg az egyik oldalukat.
- 4.Amikor egy sütőlapáttal alányúlva halványbarna, a tetején pedig még éppen folyós a tészta, nyúlj alá a lapáttal, és egy hirtelen mozdulattal fordítsd meg. Süsd meg a másik oldalukat is, ez maximum fél perc alatt kész.
Süsd meg az egyik oldalát
Süsd meg a másik oldalát is
Az Amerikai palacsinta tálalása
Az amerikai palacsintát frissen és forrón tálald. Bármilyen édes feltéttel eheted, tényleg csak a fantáziád szabhat határt. Az alakja miatt ezt nem tudod megtölteni és feltekerni. Az amerikaiak szinte mindig egy kis vajjal megkenve eszik attól függetlenül, hogy mit raknak még rá azon kívül.
Ahogy szerintem a legfinomabb, az vajjal megkenve és juharsziruppal leöntve. Az eredeti juharszirup elég drága (legutóbb 3000 Ft-ért sikerült beszereznem egy 2 dl-es üveget), de megéri, mert semmihez sem hasonlítható, csodálatosan selymes íze van. Ezt az amerikaiak is gyakran helyettesítik egyébként anyagi megfontolásból cukorszirup jellegű készítményekkel (pl. kukoricából készült szirup). Én úgy vagyok vele, hogy inkább nem eszem ilyen palacsintát, minthogy cukorsziruppal elrontsam, de rád bízom.
Az amerikai palacsinta juharsziruppal és vajjal a legfinomabb!
Ha nincs otthon juharszirup, akkor vajjal megkenve fogyasztható, és pl. lekvárt vagy mézet tehetsz rá. Nálunk nem annyira elterjedtek a cukorszirupok, mint az óceán másik oldalán, de bármilyen édes öntettel finom.
Ezen kívül ahogy a képen is láthatod, bogyós gyümölccsel (áfonyával vagy más színes bogyós gyümölccsel), de banánnal, dióval is kiváló reggeli!
Forrás: rantotthuswokban.bmintbalazs.com