1. Moss kezet alaposan!
2. A cumisüveget minden használat után mosd el mosogatószeres vízben üveg- és cumimosó kefe segítségével.
3. Naponta egyszer sterilizáld a tisztára mosott eszközöket. Legjobb megoldás, ha kifőzöd egy fazék vízben forrástól számított 2-3 perc alatt.
4. Egy-másfél havonta cseréld le az etetőcumit.
5. A tápszerkészítéshez forralt, 70 Celsius fokos vizet használj. A tápszer nem steril, baktériumokat tartalmazhat, ezért van szükség ennyire forró vízre.
6. Tartsd be pontosan a tápszerkészítési útmutatót! Sem hígabbra, sem sűrűbbre nem szabad készíteni.
7. Az elkészített tápszert használd fel két órán belül, a maradékot öntsd ki. Az elkészített tápszer legfeljebb 25 Celsius-fokon tárolható.
8. Ha előre szeretnél néhány adagot elkészíteni, ezt úgy teheted meg, ha elkészítés után azonnal lehűtöd, és öt fok alatti hőmérsékleten steril üvegben tárolod.
9. Ha házon kívül fogsz tápszert adni, szórd a kiadagolt port az üvegbe, zárd le, a vizet pedig termoszban vidd magaddal és lehetőség szerint használd fel, mielőtt lehűlne. Esetleg vegyél igénybe melegítési lehetőséget. (Cél: 70 Celsius-fokos víz.)
10. A felbontott tápszercsomagot legfeljebb három hétig használhatod fel, ha száraz, hűvös helyen tárolod. A tápszer melegítéséhez ne használj mikrót – a nem egyenletesen felmelegedő tej forró részei megégetik a baba száját. A kisbabának nyugodtan lehet szobahőmérsékletű tápszert is adni.
Fontos, hogy tápszert csak indokolt esetben adj a babának, vagy akkor, ha nem akarsz/nem tudsz szoptatni. Beszélj előtte szoptatási tanácsadóval!
A cikk a HelloBaby! Magazin április-májusi számában jelent meg. Ha szeretnétek hasonló érdekes témákat olvasni a gyermeknevelésről, itt tudtok előfizetni az újságunkra.