3 húsvéti családi kirándulás

De az sem baj, ha a rákövetkező napokban járjátok végig ezeket a csodás helyeket!

 

Mezőkövesd: matyó húsvét

 1. A húsvéti hagyományokat sok településen elevenítik fel ilyenkor. Ha szívesen utazol akár autóval, vagy vonattal, busszal messzebbre is egy kis autentikus ünnepségért, akkor nektek való a mezőkövesdi program.Az idén 16. alkalommal rendezik meg a Matyó Húsvét, ahol meghívott előadók, helyi hagyományőrzők és néptáncosok szórakoztatják a közönséget. A gyerekeket tojásfestéssel és népi játékudvarral, az állatudvar simogatójával, és a látványos kovácstalálkozóval várják. Az utcákon kézműves és gasztronómiai termékek vásári forgataga fogadja az érkezőket.

  Húsvét hétfőjén öt alkalommal láthattok locsolkodást a Hadas városrészben. A településrészek között kisvonattal lehet eljutni a különböző helyszínekre.

  Ha a tavaszi szünet több napját is szeretnétek itt tölteni, válogathattok a különböző árú és komfortfokozatú szállások között. A Zsóry gyógy,- és strandfürdőben két fedett gyerekpancsoló is szolgálja a családok pihenését.

  Mezőkövesd autóval az M3-as pályán vagy a 3-as főúton közelíthető meg, de vonattal is eljuthattok a Budapest-Miskolc vonalon.

  fotó: borhalo.com

  Alcsúti arborétum

Alcsút elsősorban autósoknak ajánlott úticél, mely Bicske és Baracska között található. Az arborétum parkolói hamar megtelnek hétvégén, és egy kis darabon az autóút mellett kell végigmenni bejáratig. Bicske és Baracska vonattal is megközelíthető, onnan pedig busszal lehet tovább utazni a faluba.

A 40 hektáros telepített angolpark több száz növényritkaságnak ad helyet. Az egykoron József Nádor által építtetett kastélyból már csak a homlokzat maradt meg,

Az arborétum kedves játszóhelye lehet az ovis korosztálynak, akik élénk fantáziájukkal az egyes épített helyszíneket mesével szövik be. Így lesz cirkusz a Medveházból, vagy mesebeli hercegnős történet a kastély timpanonos homlokzata előtt. Az egykori pálmaház romjai pedig remek bújócskára adnak lehetőséget.

A kert közepén fekvő tó szigeteivel, hídjaival igazán varázslatossá teszi a helyet.

Májusban a virágzó növényzet teszi élvezetessé a látványt, később Szentivánéj környékén, június hónapban pedig egyedi élményt nyújt a Szentjánosbogártánc. Különleges esti sétában lehet részük az ide látogatóknak, miközben ezernyi fénylő lámpásként repkedve világítják be az arborétumot a bogárkák.

Nyitva tartás: a hét minden napján 10-17 óra között
Teljes árú / felnőtt belépőjegy: 1.050 Ft/Fő
Kedvezményes belépőjegy: 700 Ft/Fő

A nagyobb testvérek sem maradnak mulatság nélkül, a közelben működik ugyanis egy kalandpark is három különböző szintű pályával. www.alcsutikalandpark.hu Szülinaposoknak és három év alatt a belépés ingyenes. Felnőtt jegy: 1990.-Ft-tól, Gyermek jegy: 990.-Ft-tól

Fotó: kordastudio.hu

Hollókő

Ha Mezőkövesd városias környezetéhez képest igazi eldugott kis falucskára vágytok, akkor látogassatok el az UNESCO világörökség listáján 1987 óta szereplő faluba, Hollókőre.

A várhegy alatt fekvő település megőrizte az eredeti 17-18. században kialakított faluszerkezetet, és ma is őrzi a palóc hagyományokat, hiszen lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják. A házak különféle néprajzi, helytörténeti, foglalkozásköri gyűjteményeknek adnak otthont, egy részük pedig emlékház, vendéglő lett.

A Húsvéti Fesztiválra napijeggyel lehet belépni, amellyel a település összes látnivalóját megtekinthető: a Hollókői Vár, Pajtakert-Szövőműhely, Palóc Játszóház, Oskola, Falumúzeum, Postamúzeum, Guzsalyas, Kézműves Nyomdaműhely, Babamúzeum, Táncház, Palóc Műhely, Tájház.

A felnőtteket nép- és világzenei koncertek várják, a gyerekeknek pedig lesz mesemondás és tánctanítás is.

A napijegy ára: Felnőtt: 3000 Ft/fő, gyermek (10-14 év), diák (14-18 év), nyugdíjas: 2000 Ft/fő. 10 éves kor alatt ingyenes.A falu közelében  tanösvény várja a kirándulni vágyókat, az információs központ mellett pedig a Kő Boldizsár tervezte Holló Jankó játszóteret próbálhatjátok ki.

 

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. április-májusi számában. Összeállította: Csörgő Andrea

Legyél Te is előfizetőnk!

 

Hozzászólások